Koç’a kiracı oldu, banyoda 10 milyon YTL’yi bulacak

Güncelleme Tarihi:

Koç’a kiracı oldu, banyoda 10 milyon YTL’yi bulacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2006 00:00

Ömer Yılmaz’ın 1992’de kurduğu Orka Banyo, bugüne kadar 180 bin parça banyo mobilyası üretti. Orka Banyo, Koç’un İstanbul’daki Bozkurt Mensucat’tan boşalan binasında kiracı olarak faaliyet gösteriyor. Orka Banyo, ayda 3 bin adet üretim kapasitesine sahip ve bu yıl 10 milyon YTL ciro yapacak.

MOBİLYA sektöründe belli ürün gruplarına odaklanarak başarıyı yakalayan üreticilerin sayısı artıyor. Ordulu Ömer Yılmaz ve eşi Nalan, 1992 kurulan Orka (Ordu Karadeniz) Banyo Mobilyaları Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile bugüne kadar 180 bin parça banyo mobilyası üretti. 300 çeşit ürün yapıp Avrupa’ya ihracata da başlayan Yılmaz çiftinin şirketi, Zeytinburnu’nda Koç Grubu’nun eski şirketi Bozkurt Mensucat’tan boşalan fabrikasında kiracı olarak yoluna devam ediyor. Ayda 3 bin banyo dolabı kapasitesiyle çalışan Orka Banyo, 75 kişilik kadrosuyla bu yıl 10 milyon YTL ciro, 4 milyon YTL ihracat hedefi koydu.

MALZEME SATIYORDUM: Ömer Yılmaz şöyle başlıyor anlatmaya: "1966 Ordu doğumluyum. Askerden gelince amcamın oğlunun inşaat malzemeleri satan dükkánında çalışmaya başladım. Pazarlama yaptım ve 1992’de de inşaat ve yapı malzemeleri ticareti yapmak için kendi firmamı kurdum. İlk başta sadece inşaat ve yapı malzemeleri satışı yapan bir firmaydık. Sonradan komple ev tadilatı işine de başladık. Müşterilerin banyo ve mutfak taleplerini, dışarıda yaptırıp karşılıyorduk. Kalite sorunları artınca kendimiz üretmeye başladık."

BAKIRKÖY ÇOK İYİ PAZARDI: Bakırköy’de 130 metrekarelik bir dükkánı devir alarak 2 makine ve 2 ustayla işe başlayan Ömer Yılmaz, kısa süre sonra mutfak ve banyo dolabı üretimine yönelir. 1995’ten sonra ise sadece banyo mobilyası üretmeye başlar. Ömer Yılmaz, "Uzmanlaşmanın ne kadar yararlı olduğunu kısa sürede gördük. Bakırköy ve çevresi çok iyi pazardı. Diğer işleri bırakıp tamamen banyoya daldık. Büyümemiz hızlanmıştı ve fabrika mekánı konusunda da zorluklar başlamıştı. Pazarımız Bakırköy’dü ancak imkanlar nedeniyle üretim ve depolama işlerini ayrı bölgelerde yapmak zorunda kaldık. Ulaşım ve nakliyatta sıkıntılar baş gösterince, birkaç kez daha taşınmalar yaşadık. Sonunda tekrar Zeytinburnu’na döndük" diyor.

NALAN HANIM BASTIRDI: Ömer Yılmaz, 2002’de ’artık şirketin boyutları büyüyor yetişemiyorum’ der ve eşinin desteğini ister. O zamana kadar önemli bir firmada profesyonel olarak çalışan Nalan Yılmaz, Orka’ya katılır ve karı koca birlikte olunca firmayı çok daha hızla büyütmeye başlarlar. Pazarlama odaklı anlayışa yeni bir strateji getiren Nalan Yılmaz’ın isteği ile 2003’te ilk kez bir ulusal fuara katılan Orka Banyo’nun yolu bir anda açılır.

KOÇ’UN FABRİKASI’NA KİRACI: Orka Banyo’nun pazardaki talebi karşılamak için kısa sürede iyi bir fabrikaya ihtiyaç duyduğunu anlatan Ömer Yılmaz, "Bozkurt Mensucat’ın fabrikası çok büyük ama bir fabrika binası olarak yapılmış. Bu nedenle biz de birçok KOBİ işletmesi gibi bu fabrikada yer kiraladık. Bizim şu anda Bozkurt içinde kullandığımız alan 5 bin 700 metrekareye çıktı" diyor.

İhracat Laleli’den başladı şimdi Avrupa’ya satıyoruz

ORKA Banyo, yurt dışına ilk satışlarını 1997’den itibaren küçük sayılarla Laleli piyasasından yapmış. Sonra İngiltere, Hollanda, Norveç, Macaristan, Cezayir, Azerbaycan, Hollanda ve İsrail gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu birçok ülkeye banyo mobilyası ihracatı yapan firma ulusal ve uluslararası fuarlara katılımını artırınca ihracatını da artırmayı sürdürdü. Ürdün ve Irak gibi pazarlarda da kendisini göstermeye başlayan Orka Banyo, 3 kişiyle başladığı yola şu anda 75 kişilik kadrosuyla devam ediyor.

Orka’nın cirosu katlanarak büyüyor

ORKA Banyo iç pazarda tanınınca cirosunu da hızla artırmaya başlar. 2004’te 800 bin YTL ciro yapan firma 2005’te sadece ihracattan 2 milyon YTL tahsil eder. Bu yıl çift vardiya çalışma kararına paralel olarak bazı yüksek teknoloji makine yatırımlarını da hızlandıran firma bu nedenle 4 milyon YTL karşılığı ihracat hedefi koydu. Toplam ciro hedefi ise 10 milyon YTL. Orka’nın Türkiye genelinde 45 ilde 200’e yakın bayisi bulunuyor ve bayilik verme çalışmaları da devam ediyor. Bayilik şartı ise yetkili seramik satıcısı olmak, ürünü teşhir edebilmek, teşhir ürününün de en az 4 takım olabilmesi. Orak Banyo ürünleri şu anda Koçtaş Yapı Marketler’de satılıyor ve siparişten itibaren 3 gün içinde ürün teslim edilebiliyor. Ürünlerin fiyatları ise 300 YTL ile 4 bin YTL arasında değişiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!