KOÇ Topluluğu, dolar bazında cirosunu yüzde 82, kárını yüzde 320 artırdığı 2003 yılında, ihracatını da yüzde 60 artırarak rekor bir büyüme gerçekleştirdi. Bu yıl 19.4 milyar dolar cirosu, 4.7 milyar dolar ihracatı olan bir topluluk haline gelmeyi planlayan Koç, 2003 yılında ‘‘dünyanın 200 şirketi arasında yer almak’’ şeklinde belirlediği ana hedefini ‘‘Avrupa'nın lider şirketlerinden biri’’ olarak yeniden düzenledi. Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı, ‘‘Türkiye iyi yönetilirse, bizler de doğru ve planlı işler yapabilirsek iddialı görülen bu hedeflere ulaşmak hayal değil’’ dedi.
Koç Holding'in kamuoyunu bilgilendirme toplantılarının 11'incisinde CEO F. Bülend Özaydınlı, 2003 faaliyetleri ve 2004 hedefleri hakkında bilgi verdi. ‘‘2003 yılında önümüzü biraz daha net görme şansını yakaladık’’ diyen Özaydınlı, Koç Topluluğu olarak planlanan finansal değerleri aştıklarını belirtti.
Koç Topluluğu'nun ‘‘bulunduğu sektörlerde lider veya yakın takipçisi’’ olma hedefi bulunduğunu hatırlatan Özaydınlı, şöyle konuştu:
‘‘Ana hedef, hızlı ve karlı bir büyeme sağlayarak Avrupa'nın lider şirketlerinden biri olmak, Türk ürün ve markalarının kalite imajını iyileştirmek. Türkiye iyi yönetildiği ve doğru işleri zamanında yapabildiği takdirde istikrarlı ve hızlı bir büyeme dönemine girecek. Beklentimiz bu büyüme oranın birkaç yıl üstüste en az yüzde 5-6'yı yakalaması. Biz de topluluk olarak yüzde 14'lük bir büyümeyi hedef aldık. Bu gerçekleştiği takdirde hem Türkiye'nin Avrupa'da ve dünyadaki konumu ve saygınlığı bugünkünden farklı bir noktaya gelecek, hem de böyle bir Türkiye'deki Koç Topluluğu'nun dünya pazarlarındaki yeri bugünkünden farklı olacak. Türkiye tarihi fırsatlarla karşı karşıya. Türkiye'nin bu fırsatları en iyi şekilde değerlendireceğine tüm kalbimizle inanıyoruz.’’
Özaydınlı, Koç Topluluğu'nun mali performansı ve hedefleri hakkında ise şu bilgileri verdi:
CİRO ARTIŞI YÜZDE 82: Topluluğun kombine cirosu 2002'ye oranla yüzde 82 büyüyerek 17 milyar 855 milyon dolar oldu. Bu artış
Euro bazında yüzde 52, TL bazında yüzde 36 büyüme anlamına geliyor. 2004 ciro hedefi ise yüzde 9 artışla 19 milyar 453 milyon dolar. 2003 büyümesi Türkiye ekonomisinin genel büyümesinin çok üzerinde oldu. Bunun nedenleri ise ihracat ve yurtdışı faaliyetlerinin artması, satışların önemli bir kısmını oluşturan otomotiv ve dayanıklı tüketim mallarında iç pazar talebinin ortalamanın üstünde olması ve 2002 yılı sonunda alınan Opet'in ciroya katkısı.
İHRACAT YÜZDE 26 ARTACAK: Koç'un 2002'de 2.3 milyar dolar olan ihracatı geçen yıl dolar bazında yüzde 60 artışla 3.7 milyar doları aştı. Bu rakamla Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 8'ini gerçekleştiren Koç'un, bu yılki hedefi yüzde 26 artışla 4.6 milyar dolarlık dış satış yapmak. Toplam yurtdışı gelirlerini yüzde 56'lık artışla 5 milyar dolara ulaştıran Koç, bu yıl ise bu rakamı yüzde 20 artışla 6 milyar doların üzerine çıkaracak. Toplam cironun yüzde 31'i yurtdışı gelirlerlerden elde edilecek.
1.1 MİLYAR DOLARLIK KÁR: Henüz kesinleşmemiş rakamlara göre Koç'un vergi öncesi kárı 1.1 milyar dolara ulaştı. 2002 yılının 262 milyon dolarlık rakamına göre yüzde 320 artış sağlanırken, bu oran Euro bazında yüzde 260, TL bazında da yüzde 220 oldu. Geçen yıl Koç'un faaliyet kárı ile vergi öncesi kárı eşit seviyede gerçekleşti.
Turizm grubu Divan oluyorTURİZM Grubunda kapsamlı bir yeniden yapılandırma sürdürdüklerini dile getiren Özaydınlı, ‘‘Bütün otelcilik, pastane, lokanta, qub ve üretim işleri Divan A.Ş. bünyesinde birleştirilecek’’ dedi. Özaydınlı, bu sürecin 2004 sonuna kadar tamamlanacağını belirtti. Özaydınlı, yüzde 50'sine ortak olunan endüstriyel, medikal ve özel gazlar konusunda faaliyet gösteren ve Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 20'sine sahip olan Birleşik Oksijen Sanayi'nde (BOS), BOC Grubu'na ait yüzde 50 hisseyi de Aygaz satın aldı. Böylece şirketin tamamı Koç Topluluğu'na geçti.
Bir fırsat çıkarsa Telsim'le ilgilenirizSATIŞI gündemde olan Telsim ile ilgilenip ilgilenmedikleri sorusuna, ‘‘Biz telekomünikasyon sektöründe büyümeyi hedefleyen bir şirket olarak, sabit hat operatörlüğüne de, GSM operatörlüğüne de ilgi duyarız’’ diyen Bülend Özaydınlı, şu andaki gündem maddelerinin özelleştirilecek olan Türk Telekom olduğunu vurguladı. ‘‘Aynı şekilde GSM operatörleri içerisinde de böyle bir fırsat önümüzdeki dönemde karşımıza çıkarsa, ilgimiz doğal olarak olacaktır’’ diyen Özaydınlı, ancak Telsim ile ilgili henüz alınmış bir karar bulunmadığını açıkladı. Özaydınlı, ‘‘Çünkü Telsim konusunda henüz hiçbir şey belli değil’’ dedi.
6 bin kişi alacağız 61 bini aşacağızBÜLEND Özaydınlı, istihdama katkılarını da şöyle dile getirdi: ‘‘Topluluğun geçen yıl personel sayısını 4 bin 700 kişi artışla 54 bin 800 kişiye ulaştı. Bu rakam 2004 sonunda 61 bin 100 kişiye ulaşacak. Topluluk bu yıl 6 bin 300 kişiyi daha bünyesine alacak.’’
Uluslararası desteği olan yeni program gerekBÜLEND Özaydınlı, 2003 sonuçlarından dolayı hükümeti kutlarken, ‘‘Rehavete kapılmalı, yapılacak hataların dengeleri hızla bozabileceği unutulmamalı’’ dedi. IMF ile uygulanmakta olan stand-by anlaşmasının süresinin 2004 sonunda dolacağına da dikkat çeken Özaydınlı, ‘‘Bu program sona erdiğinde nasıl bir programla yola devam edileceği en önemli konulardan biri. Türkiye'nin 2005 ve 2006'daki yüklü geri ödemeleri de gözönüne alındığında yine uluslararası kuruluşlarla yakın işbirliği içinde yeni bir orta/uzun vadeli programı oluşturmaya başlamalı’’ diye konuştu.
Bu yıl 741 milyon dolarlık yatırım varKOÇ Holding CEO'su Bülend Özaydınlı, yatırım planlarını şöyle anlattı: ‘‘2002 yılında 468 milyon dolarlık yatırım yapan Koç Topluluğu, 2003 yılında yüzde 5'lik artışla bu rakamı 493 milyon dolara çıkardı. Topluluğun 2004 programında ise ihracat yüzde 50 artarak 741 milyon dolara ulaşacak. Bu rakam doğrudan topluluk bünyesindeki şirketlerin organik büyüme rakamını gösteriyor, satın almalar buna dahil değil. Çünkü satın almalar için ne kadarlık yatırım gerekeceği henüz belli değil. Türk Telekom'a talibiz ama fiyatı 1 milyar dolar da olabilir, 10 milyar dolar da, henüz bilinmiyor.’’
Milli Piyango'ya da Sabancı ile talibizYÜZDE 14'lük büyüme hedefini uzun vadede gerçekleştirmek için mevcut işlerin yanı sıra yeni iş alanlarına da gireceklerini belirten Bülend Özaydınlı, özelleştirmeyi bu bakımdan önemli bir fırsat olarak gördüklerini dile getirdi. Özaydınlı, ‘‘Türk Telekom ve Milli Piyango özelleştirmelerini, öncelikli hedefler olarak belirledik ve çalışmalara başladık’’ derken, Türk Telekom da olduğu gibi Milli Piyango'ya da Sabancı Grubu ile birlikte hareket edeceklerini açıkladı.
Tat hem rakıya hem yeni tatlara girecekTÜKETİCİYE yakın işlere odaklanma stratejisi paralelinde Tak'ın rakı üretimi için Tariş ile ortaklık kurduğunu ve 2004 yılı sonunda faaliyete geçmeyi planladığını hatırlatan Bülend Özaydınlı, topluluk bünyesindeki Düzey şirketinin dağıtım gücünü de kullanarak 2006 sonunda yüzde 10'luk pazar payı hedeflediklerini açıkladı ve 4 gıda şirketini bünyesinde birleştiren Tat'ın da yeni ürün kategorilerine yöneldiğini belirtti.
Bir Migros açtırmadınız Trabzon'a kırgınımKOÇ'un toplantısına değişik illerden katılan gazeteciler kendi illerine yatırım yapılıp yapılmayacağını sordular. Bülend Özaydınlı bu soruları yanıtlarken Trabzonlulara sitem etti. Trabzon'a Migros açmak için defalarca gittiklerini söyleyen Özaydınlı, ‘‘Trabzonlulara kırgınım. Her seferinde ya doğa izin vermedi ya da oradaki insanlar. O nedenle bu ile büyük bir Migros mağazası açmak mümkün olmadı, yoksa bizim çok olmak istediğimiz bir il’’ diye konuştu.
Koç şirketlerinin yurtdışı ciroları büyüyorBEKO Avrupa'daki pazar payını artıracak. 2003 yılında 560 milyon dolar olan ihracat, bu yıl 810 milyon dolar olarak programlandı.
ARÇELİK 2003 yılında 1 milyar dolar olan yurtdışı gelirlerini, bu yıl 1.2 milyar dolara, toplam konsolide cirosunu ise 2.4 milyar dolara ulaştıracak.
OTOMOTİV şirketlerinin cirosu 4.9 milyar doları, toplam ihracatları da 2.4 milyar doları bulacak.
FORD OTOSAN yüzde 156 artışla 880 milyon dolara çıkan ihracatını, bu yıl yüzde 64 artışla 1.4 milyar dolara çıkaracak.
TOFAŞ geçen yıl 770 milyon dolar olan ihracatını Doblo'nun yanı sıra ihraç amaçlı yeni bir modelin daha üretime geçirilmesiyle daha da artıracak.
TÜRK TRAKTÖR yeni seri törüktörlerin katkısıyla üretimini 4.5 katına, ihracat cirosunu yüzde 515 artırarak 127 milyon dolara çıkardı.
PERAKENDE sektöründe topluluğun yurtdışı cirosu 2004 yılında 520 milyon dolar olacak.
MİGROS geçen yıl yurtdışı yatırımlarına devam etti ve mağaza sayısı 34, alışveriş merkezi sayısı da 7'ye ulaştı. Moskova dışında Tataristan ve Sibirya mağazaları da devreye alındı.
AYGAZ ve Opet Bulgaristan'daki ortak şirketleriyle 5 yıl içinde bu ülkede akaryakıtta yüzde 6.5, LPG'de yüzde 16 pazar payı hedefliyor.
T. DEMİRDÖKÜM Çin'de yerel ortakla kurduğu radyatör fabrikası ilk etapta 300 bin adet radyatör üretecek. Kapasite pazar şartlarına göre 2 milyon 300 bin adet seviyesine çıkarılacak.