Kobilerin yeniden yapılandırılması

Güncelleme Tarihi:

Kobilerin yeniden yapılandırılması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 00:25

TBMM Genel Kurulunda, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) mali sektöre olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören yasa tasarısının 3 maddesi kabul edildi.

Tasarı üzerinde konuşan DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, Teşvik Yasasının beklenen etkiyi göstermediğini belirterek, yeniden gözden geçirilmesini istedi. Kandoğan, “Bölgesel teşviki mümkün kılacak yasal bir düzenleme yapalım. Bunu yapabilirsek, ben size söz veriyorum bir Denizli daha yaparız” dedi.

Çin mallarına karşı önlem alınmasını isteyen Kandoğan, bunun için gümrüklerin daha sıkı tutulması gerektiğini kaydetti. İhracat içindeki ithalat payının arttığına işaret eden Kandoğan, yurt dışından ithal edilen ürünlerin küçük bir iki işlemden geçirilerek ithal edildiğini söyledi. Kandoğan, ”İhracatımızın 85 milyar dolara ulaşmasıyla övünüyoruz ama bunun içinde ithalatın payı da var. Kolay kazanılmayan bu pazarları korumak zorundayız. Ama Çin malları nedeniyle bu pazarları kaybetme noktasına geldik” diye konuştu.

CHP Eskişehir Mehmet Vedat Yücesan, KOBİ'lerin gücünü kaybettiğini, ara malı ithal etmeden ihracat yapamaz noktaya geldiğini ifade etti. İthalatın artmasıyla KOBİ'lerin zayıfladığını, fabrikaların kapandığını kaydeden Yücesan, Türk sanayicisinin en pahalı elektriği kullandığını ileri sürdü. Elektrikteki TRT payına işaret eden Yücesan, piyasa dışındaki bir etkenin fiyat artışına yol açmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. “Ulusal sanayinin gücünü artırmalıyız” diyen Yücesan, KOBİ'lere “üvey evlat” muamelesi yapılmaması ve vergi kolaylığı sağlanması gerektiğini vurguladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Ünal Kacır, hükümet olduklarından beri KOBİ'lere yönelik desteğin arttığını belirterek, “Halkbank'ın özelleştirilmesi gündeme geldiğinde 'Esnafa kim kredi verecek?' deniyor. Halkbank, özeleştirilse bile niye esnafa kredi vermesin? Dün burada kabul edilen Bütçe Kanununda, piyasa kredi faizi ile esnaf kredi faizi arasındaki farkın Hazine tarafından karşılanacağı hükmü yer alıyor. Bunun için her banka esnafa kredi verir” diye konuştu.

Düzenlemeye olumlu yaklaştıklarını ifade eden CHP Tokat Milletvekili Orhan Ziya Diren, kredi kartlarının şuursuz kullanılmasının yaratacağı tehlikeye dikkati çekti.

AK Parti Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu, tasarının yasalaşmasıyla, 2001 krizinin yaralarının sarılacağını söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler, Halkbank'ın özelleştirilmesinin, KOBİ'ler açısından olumsuz sonuçları olacağını ileri sürdü. Tasarının getirdiği düzenlemenin, son aşamada uygulanacak ilaç niteliği taşıdığını ifade eden Deveciler, önemli olanın KOBİ'lerin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması olduğunu kaydetti. Deveciler, olumlu buldukları düzenlemeyle ilgili bankaların keyfi davranabilecekleri konusunda endişelerini dile getirdi.

TEMİNAT ARANMAYACAK

Tasarının, “finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmaları”nı düzenleyen 3. maddesi üzerinde kabul edilen değişiklik önergesiyle, finansal yeniden yapılandırma sözleşmesi imzalamış KOBİ'lerin, vadesi geldiği halde 31 Ekim 2006 tarihine kadar ödenmemiş olan elektrik, doğalgaz, telefon veya su kullanımından kaynaklanan borçları ile Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri ile sosyal güvenlik kurumlarına olan ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun veya tabi oldukları mevzuat hükümlerine göre takip edilen borçları, ilgililerin sözleşme tarihinden itibaren 2 ay içinde başvurmaları halinde, teminat aranmaksızın kanuni faiz oranı uygulanarak 24 aya kadar tecil edilebilecek. Ayrıca, bu kapsamdaki borçlar nedeniyle daha önce uygulanmış olan hacizler, yapılan ödemelere paralel olarak kaldırılacak.

Başkanvekili İsmail Alptekin, tasarının 4. maddesi görüşülürken, çalışma süresinin dolması nedeniyle yarın saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!