Güncelleme Tarihi:
Son yıllarda Türkiye’de ve dünyada yaşanan ekonomik krizler KOBİ’lerin rekabet gücünü azaltırken, küçük ve orta ölçekteki işletmelere bir destek de Türkiye Kalite Derneği’nden (KalDer) geldi. İlki Kayseri’de olmak üzere yıl sonuna kadar Antalya, Konya, Denizli ve Gaziantep’te temsilcilik açacak olan KalDer, verilecek eğitim ve ekipman desteği ile KOBİ’leri ulusal ve uluslar arası pazarlarda kalite odaklı rekabete hazırlayacak. KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, krizler ile birlikte rekabetin yerel düzeye indiğine dikkat çekerek, “Anadolu’daki KOBİ’lerimiz önce ulusal sonra küresel düzeyde rekabete geçmek zorunda. Artık kalite ve modern yönetim rekabetin vazgeçilmez birer olgusu haline geldi” dedi.
Küresel rekabet KOBİ’ler arasında da yaşanıyor
KalDer’in Kayseri Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirdiği “Mükemmellik Platformu – Yerel Kalkınma ve Mükemmellik Yolculuğu” toplantısında KOBİ’lerin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı. Toplantıda konuşan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, 2008 yılında yaşanan küresel kriz sonrasında rekabetin sadece otomobil ve beyaz eşya gibi büyük sektörlerde değil KOBİ’ler arasında da yaşanmaya başladığına dikkat çekti. Bu süreçte KOBİ’lerin rekabet güçlerini yitirmeye başladıklarını vurgulayan Hamdi Doğan, “KOBİ’ler bugün dünyayla entegre olup küresel pazarlara ulaşıp mal satabiliyor. Ancak kalite ve modern yönetim konusunda sıkıntı yaşıyorlar. KalDer KOBİ’leri Kalite Yönetimi’ne uygun bir model ile modern bir yönetim yapısına kavuşturarak, onların küresel rekabete hazır hale gelmeleri için eğitim ve ekipman desteği vererek yardımcı olacak” diye konuştu.
5 ilde temsilcilik açacak
İlleri sanayi ve üniversite yapılanmasına göre belirlediklerini söyleyen Hamdi Doğan, Kayseri’den sonra Antalya, Konya, Denizli, Gaziantep’te yıl sonuna kadar toplam 5 KalDer Temsilciliği açmayı planladıklarını belirtti. “Artık bütün dünya bizim pazarımız ve rakibimiz. Bunu fırsata çevirmek bizim elimizde” diyen Hamdi Doğan, “Kurumsallaşmayı ve sürdürülebilir başarıyı sağlayan mükemmellik modeli bütün dünyada uygulanan bir sistem. KalDer bu yönetim modelinin Türkiye’deki tek uygulayıcısı. Anadolu’ya ve KOBİ’lere bu yöndeki açılımlarımız devam edecek” dedi.
‘Uluslararası Rekabet’te Türkiye 61’inci sırada
Hamdi Doğan, Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi olduğunu, ancak Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Endeksi'nde 126’ncı sırada, Uluslararası Rekabet Endeksi'nde ise 61’inci sırada bulunduklarını ifade etti. Hamdi Doğan, ''Bu tabloyu düzeltmemiz için önce işletmelerimizi düzeltmemiz lazım. Böylesi büyük hedeflere ulaşabilmek için ekonomik ve sosyal göstergelerin elekten geçirilmesi ve sorunlu olanlara öncelik verilmesi gerekiyor '' dedi. Türkiye'nin yenileşim sıralamasında ise 69’uncu sırada yer aldığına dikkat çeken Hamdi Doğan, ''Verimlilik ve yenileşim arası bir geçiş sürecinde yaşıyoruz. Türk ekonomisi ve işletmeler, katma değeri yüksek ürün ve hizmetleri geliştirmek durumdalar'' dedi.
Toplantı sonrasında düzenlenen ve oturum başkanlığını Prof.Dr.Kenan Mortan’ın yaptığı Kalkınma ve Rekabet konulu panelde ise, İstikbal Mobilya A.Ş Genel Müdürü Mesut Yiğit, LRQA Türkiye, Operasyon Müdürü Neli Adoni, Viko Elektrik Teknik Direktörü Orhan Ünal ve Hugo Boss Tekstil Genel Müdür Yardımcısı Kazım Saver’de deneyimlerini paylaştılar.