Güncelleme Tarihi:
KOSGEB Başkan Vekili Bayram Mecit, yaptığı açıklamada, KOSGEB'in şubat ayı sonuna doğru, eş zamanlı olarak önce “ihracat” ve ”istihdam” kredilerini uygulamaya koyacağını bildirdi. Mecit, bu kredilerin açılmasından yaklaşık bir hafta sonra da “gıda sektörüne yönelik makine teçhizat alımı” ile “deri sektöründeki işletmelerin organize sanayi bölgelerine (OSB) taşınması” kredilerini de kullandırmaya başlayacaklarını kaydetti.
Söz konusu kredilerin sağlanacak anlaşmanın niteliğine göre Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank'tan üçü, ikisi veya biri aracılığı ile kullandırılacağını bildiren Mecit, KOBİ'lere yeni açılacak bu 4 yeni kredinin tümünün sıfır faizli olacağını bildirdi. Mecit, faizi KOBİ'ler adına KOSGEB'in üstleneceğini anlattı.
İHRACAT KREDİSİ
Bu dört kredi ile ilgili çalışmaların hemen hemen tamamlandığını belirten Mecit, Şubat ayı içinde kullandırmaya başlayacakları ihracat kredisinin 100 bin dolar üst limitli, 3 ay ödemesiz, 3 ayda bir ödemeli 6 ay vadeli olacağını bildirdi. Mecit, firmaların istemeleri halinde söz konusu krediden yeniden yararlanabileceklerini söyledi.
İSTİHDAM KREDİSİ
KOSGEB Başkan Vekili Bayram Mecit, ihracat kredisi ile birlikte eş zamanlı uygulamaya koyacakları istihdam kredisinin ise istihdamı teşvik etmek amacıyla hazırlandığını bildirdi.
Bu kredinin 12 ay vadeli, 3 ay ödemesiz 3 ayda bir ödemeli bildiren Mecit, KOBİ'ler tarafından istihdam edilecek her bir çalışan için 20 bin YTL olmak üzere, 5 kişiye kadar istihdam sağlanması halinde 100 bin YTL üst limitli olarak kullandırılacağını kaydetti. İstihdam kredisinin vadesini bir miktar daha uzun tutmak istediğini ve bunun için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Mecit, krediden yararlanmak isteyen KOBİ'lerde, istihdam ettikleri çalışanları İŞKUR'da kayıtlı olan işsizler arasında seçmeleri şartı aranacağını söyledi.
Mecit, “böylece söz konusu kredinin amacına uygun kullanılmasını ve bu konuda yaşanabilecek istismarların önüne geçmeyi amaçlıyoruz” dedi.
GIDA SEKTÖRÜNE YÖNELİK MAKİNE VE TEÇHİZAT ALIMI KREDİSİ
Gıda sektörüne yönelik makine teçhizat alımı kredisi ile deri sektöründeki işletmelerin OSB'lere taşınması kredilerini de yine eş zamanlı olarak Şubat sonu veya Mart ayı başında uygulamaya koyacaklarını anlatan Mecit, bütün sektörlere kredi verme yetkileri bulunduğunu ancak, AB ile rekabet gücü yüksek bir sektör özelliğinde bulunması nedeniyle ilk etapta gıda sektörünü destekleyeceklerini bildirdi.
2004-2005 yıllarındaki makine ve teçhizat ihracatına bakıldığında sektörün bir durağanlık gösterdiğini belirten Mecit, “Oysa makine ve teçhizat sektörü lokomotif bir sektör. Bu özelliği nedeniyle yan sektörleri tetikleyen bir sektör. Bu sektördeki en ufak bir iyileşme istihdamı olumlu etkiler, özel sektörü üretim için teşvik eder, kapasite kullanımını attırır” dedi.
Mecit, bu yüzden makine ve teçhizat konusunda verilecek bir teşvikin otomatik olarak diğer sektörleri tetikleyeceğini ve katma değer yaratacağını bildirdi.
Bu kredi ile gıda sektöründe kullanılmak üzere alınacak makine ve teçhizatın yerli olmasına özen gösterilmesini istediklerini de sözlerine ekleyen Mecit, söz konusu kredinin üst limitinin 100 bin dolar olacağını ve 6 ay ödemesiz, 6 ayda bir ödemeli 2 yıl vadeli verileceğini anlattı.
DERİ SEKTÖRÜNDEKİ İŞLETMELERİN OSB'LERE TAŞINMASI KREDİSİ
AB'nin üzerinde en çok durduğu konulardan birisinin çevre standartlarına uygunluk olduğuna işaret eden Mecit, Türkiye'de dericilik sektöründeki firmaların şehrin göbeğinde kaldığını, bunun kentsel dönüşümü engellediğini kaydetti.
Dericilik sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin şehir merkezlerinden taşınmasının sağlanması için başta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından birçok Organize Sanayi Bölgesi (OSB) oluşturulduğunu kaydeden Mecit, ancak KOBİ'lerin bu OSB'lere taşınmaktan kaçındıklarını söyledi.
Bu sektördeki firmaların OSB'lere taşınmasını teşvik etmek amacıyla KOSGEB olarak “Dericilik Sektöründeki İşletmelerin OSB'lere Taşınması Kredisi” adı ile bir başka kredi kullandıracaklarını ifade eden Mecit, söz konusu kredinin 100 bin dolar üst limitli olacağını kaydetti. Mecit, 6 ay ödemesiz, 6 ayda bir ödemeli, 2 yıl vadeli verileceğini bildirdi.
Bayram Mecit, bu şartların bankalarla varılacak anlaşmalar sonucunda kesinleşeceğini sözlerine ekledi.