Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Binali Yıldırım, 50 bin liraya kadar faizsiz Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kredi desteğinden, yıllık net satış hasılatı 1 milyon 345 bin liranın altında olan 460 bin 167 işletmenin yararlanacağını duyurdu. İşletmelere, satış hasılatına göre 20 ila 50 bin lira arasında verilecek faiz desteği ile piyasaya 11 milyarlık taze kaynak girişi sağlanacak. KOSGEB, kredi almaya uygun bulunan işletmelere SMS ve mail gönderilecek. Bankalar ise başvuruları değerlendirip kriterlerine uygun bulduğu KOBİ’lere kredi verecek.
Başbakan Yıldırım, dün partisinin grup toplantısında KOBİ’lerin beklediği 50 bin liraya kadar faizsiz kredi desteğinin 460 bin 167 işletmeye kullandırılacağını açıkladı. Yıldırım, “Referanduma gidiyoruz ama ekonomiyi de ciddiyetle takip ediyor, mali disiplini asla ihmal etmiyoruz. ‘Seçim dönemi’ diyerek milletin kaynaklarını heba etmiyoruz” dedi. KOSGEB kredisinden kimlerin yararlanacağını ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü anlattı. Özlü, “Krediden ağırlıklı olarak ihtiyaç sahibi mikro işletmelerin faydalanmasını öngördük” dedi.
Özlü, güvenlik kriterlerini geçemeyen, mükerrer başvuru yapan, tabela şirketler ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB) 30 bin liralık faizsiz kredi desteğinden yararlanan işletmelerin elendiğini söyledi. Özlü’nün verdiği bilgiye göre, kredinin büyük bölümü esnaf ve sanatkarlar başta olmak üzere yıllık satış hasılatı 1 milyon 345 binin altında kalan, mikro ve küçük ölçekli işletmelere verilecek. Kredi miktarı, hasılata göre 20 ila 50 bin lira arasında belirlenecek. Krediler ilk yılı geri ödemesiz, kalanı 2 yıl içinde üçer aylık eşit taksitlerle geri ödenecek.
2.5 MİLYARLIK FAİZ DESTEĞİ
Önümüzdeki 15-20 gün içinde piyasaya yaklaşık 11 milyar TL sıcak para girişi olacağını vurgulayan Özlü, bu kredinin 2.5 milyar TL’lik faizinin KOSGEB bütçesinden karşılanacağını söyledi. KOSGEB, desteğine hak kazanan işletmelere, başvuru aşamasında sisteme girmiş oldukları elektronik posta adresleri ile cep telefonlarına bilgilendirme yapılıyor. İşletmeler, başvurularını yaptıkları “sifirfaiz2017.kosgeb.gov.tr” web adresinden giriş yaparak da sonuçlarını ve kullanabilecekleri kredi miktarını öğrenebilecekler. Başvurusu onaylanan işletmeler, web sitesinden başvuru sonucunun çıktısını alıp KOSGEB ile protokol imzalayan Akbank, Denizbank, QNB Finansbank, Garanti Bankası, Halkbank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Ziraat Bankası’ndan herhangi birine giderek kredi işlemlerini başlatacak.
BANKA DEĞERLENDİRECEK
İşletmenin kredi başvurusu, banka tarafından, genel bankacılık mevzuatı, bankacılık teamülleri, ve kredi politikaları doğrultusunda değerlendirilecek. Banka değerlendirmesi sonucunda, kredi talebi uygun bulunan işletmeler için yazılım sistemi üzerinden banka ön onay işlemi yapılacak ve başvuru formunda belirtilen kredi üst limitini geçmemek üzere banka tarafından öngörülen kredi miktarı girilecek. Bankanın, kredi talebini olumlu değerlendirdiği ve ön onay verdiği işletme, kayıt ve beyanname onay işlemleri için KOSGEB Müdürlüğüne gidecek.
ONAYLI OLMAYAN NE YAPACAK
İSİMLERİ listede yer alan ancak KOSGEB kaydı ve/veya 2015 yılı KOBİ Bilgi Beyannamesi onaylı olmayan işletmelere, KOSGEB Müdürlükleri tarafından yazılım sistemi üzerinden onay verilmeyecek. Bu işlemlerin tamamlanması istenecek. Beyanları resmi verilerle uyumlu olan ve başvurusu uygun bulunan işletmelere KOSGEB Müdürlüğü tarafından onay verilecek. Banka’nın talep ettiği krediye ilişkin belgelerin banka şubesine teslimi ile kredi değerlendirme ve tahsis süreci başlayacak. Kredisi Banka tarafından uygun bulunan işletme için Banka Şube onayı ve Banka Genel Müdürlük (Temerküz Şube) onayı verilerek KOSGEB’e yazıyla iletilecek. KOSGEB tarafından onaylanan işletmeler bankaya bildirilecek. KOSGEB’in onayladığı işletmeye banka kredi kullandırılacak.
ÇİFTÇİYE MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ
BAŞBAKAN Yıldırım, çiftçinin mazot ve gübre desteğinin de mart ayında ödeneceğini de bildirdi. Yıldırım ayrıca, elektrik borçları, tarımsal kredi alacakları ve çiftçilerin Ziraat Bankası’na olan borçlarını da yeniden yapılandıran bu yasanın olumlu etkilerini şimdiden görmeye başladıklarını da belirtti. Öte yandan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, piyasaya 11 milyarlık yeni kaynak girmesinin şu aşamada ekonomi açısından önemli olduğunu belirterek, “Kredi tutarı işletmelerin ihtiyacına göre verilecek” diye konuştu.