Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2010 10:32
Hükümetin, SSK prim ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılması ve faizlerde indirim uygulanmasına yönelik çalışmaları KOBİ'ler arasında büyük sevinç yarattı.
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç,esnaf ve sanatkarların vergi ve prim olmak üzere toplam borç miktarının 100 milyar liraya yakın olduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın referandumdan önce müjdesini verdiği vergi, SSK ve Bağkur prim borçlarının yapılandırılmasının kapsamının genişletilmesini istediklerini anlatan Özgenç, “Motorlu Taşıtlar Vergisi, Belediye Emlak Vergisi'nin yanı sıra
trafik cezalarından OGS cezalarına kadar hatta doğalgaz, elektrik, su, harç ve bilumum borçların yeniden yapılandırma kapsamına alınmasını istiyoruz. Kapsamın genişletilmesi ödeme güçlüğü içinde olan esnafı daha da memnun edecek” dedi.
KOBİDER olarak bu konuda daha önce yaptıkları açıklamalar da birikmiş borçlara “Türkiye Yaklaşımı” adı altında genel bir yaklaşım yapılmasını önerdiklerini anımsatan Özgenç, şunları kaydetti:
“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla tekrar gündeme alınarak çalışma yapılmasından mutluyuz. Paketin kapsamı olabildiğince geniş tutularak borç yapılanmasının hayata geçmesi halinde ödeyene de ödemeyi tahsil edene de faydası olacaktır.Yapılandırmada vade konusu 36 ay ile sınırlı olmamalı. Ödenebilir olması için daha uzun tutulmalı. Çünkü 2001 ve 2008 olmak üzere iki kez kriz sıkıntısı yaşayan esnaf biriken vergi ve prim borçlarını kısa vade de ödemekte zorlanacaktır. Spor kulüplerine yapıldığı gibi ülkemizin önemli dinamikleri olan esnaf kesimine de benzer kolaylıklar yapılmalı.”
Özgenç, uzun vade taleplerinin nedeninin taksitlerin ödenebilir rakamlar haline gelebilmesi için olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
“Çünkü faaliyette olan firmaların cari ödemeleri de olacaktır. Dolayısıyla mevcut ödemelerin üzerine eski borçlarında eklenecek olmasından dolayı tekrar yığılma olmaması için taksitlendirmeye önem verilmeli. İlk ödemelerin üretim, satış aşaması nedeniyle bir yıl sonra başlaması daha verimli olabilir. Ayrıca yapılandırma sürecince işletmeler, tesisler veya fabrikalar üzerindeki haciz ve satış işlemlerinin durdurulması, hacizlide olsa kapalı olan işletmelerin tekrar hayat bulabilmesi için Halkbank'tan bu tür işletmelere
kredi imkanı tanınmalı.”
Özgenç, vergi ve SSK prim borçlarının gecikme faizi ile cezasının yüzde 90'ının silinecek olması ve kalan kısmının da makul faiz oranıyla borç yapılandırılması yapılması halinde düzenlemenin başarıya ulaşabileceğini ifade etti.
UZUN VADELİ PLANLAMA
Özgenç, “Aksi halde geçmişte yapılan Anadolu Yaklaşımı'nda olduğu gibi bu düzenlemede amacına ulaşamaz. Yapılacak olan borç yapılandırmasının amacına ulaşabilmesi için uzun vadeli bir planlama ile ödenebilir rakamların olması mutlaka sağlanmalıdır” diye konuştu.
Borç yapılandırmasının vatandaşa ve devlete önemli avantajlar sağlayacağını vurgulayan Özgenç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Vatandaş birikmiş borcunu taksitle ödeyerek sıkıntıdan kurtulacak devlette alacağını tahsil etmiş olacaktır. Ayrıca yapılacak olan düzenleme ile kamu kurumlarının birbirlerine olan borçları bir takvime bağlanacak her kurum hesabını buna göre yapacak olması olumlu olacaktır. Hizmet noktasında kurumların (alacaklarımızı tahsil edemiyoruz bu yüzden yeterli hizmeti veremiyoruz) bahanesi kalmayacak.”