Güncelleme Tarihi:
Özgenç, bankaların KOBİ'lerle daha yakın çalışarak, ihtiyaç ve taleplerine özel çözümler üretmeye yönelik kredi politikalarına ağırlık vermeleri gerektiğini belirti.
“KOBİ Bankacılığı” adıyla yapılan faaliyetlerin yetersiz kaldığını ifade eden Özgenç, “Bankalardan, işletmelerini geleceğe taşımak isteyenlere çözüm ortağı olmaya yönelik somut adımlar atılarak, sözde değil özde destekler bekliyoruz” dedi.
Bankaların KOBİ'lere bakış açısının değişmesi gerektiğini belirten Özgenç, “Uzun yıllar KOBİ'lere maalesef gerekli ilgi gösterilmedi. Son yıllarda yönelmeler oldu, fakat bu sefer de kriz nedeniyle risklerini öne sürerek işi ağırdan almaya başladılar” şeklinde konuştu.
Uluslararası pazarlarda rekabetin arttığı zamanda işletmelerin kendilerini sürekli yenilemeleri gerektiğini ifade eden Özgenç, şunları kaydetti:
“Dünyada rekabetin şartları değişiyor. Her an vitrinlerde yeni ürünler görebiliyorsunuz. Rekabet için farklılıkları sergilemek zorundasınız.
Bu anlamda yeni adımlar atmak için, nasıl destek alabilirim, kredi bulabilirim diye bankaların kapılarını aşındıran KOBİ'ler, 2001 krizinde ekonomi yönünden kötü duruma düştüler. Bunun sonucunda bozulan sicilleri sebebiyle çek karnesi, kredi ve kredi kartı alamadığından ataklar yapamıyorlar.
Bu açıdan, kamuoyunda 'sicil affı' olarak bilinen karşılıksız çek, protestolu senetler ile kredi ve kredi kartları borçlarına ilişkin kayıtların silinmesini için çıkartılan Sicil Affı Kanunu son derece önemliydi. Ancak, Merkez Bankası kayıtları silinmesine rağmen diğer bankalar, kanuni zorunluluk ve yaptırım olmadığından bunu uygulamıyor. Oysa ki ticari gönüllülük anlamında sicil affına bankaların da uyması gerekir. Reel sektör ile bankalar bir terazinin iki kefesi gibidir, biri yukarıda diğeri aşağıda olamaz. Bankaları, acilen sicil affına uymaya davet ediyoruz.”
REEL SEKTÖRLE BANKALAR
Bankaların açıkladıkları bilançolara göre KOBİ'lere sağlanan toplam kredilerin yüzde 20'ler civarında bulunduğunu vurgulayan Özgenç, Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99'unun küçük ve orta büyüklükteki işletmelerden oluştuğu dikkate alındığında bu rakamın çok düşük kaldığının görüleceğini belirtti.
Özgenç, esnaf, sanatkar ve tüccarlara, çek, kredi ve kredi kartı verilip verilmemesi kararının bankaların tasarrufunda olduğuna belirterek, şöyle devam etti:
“Ancak, her zaman söylediğimiz gibi 'KOBİ bankacılığı yapıyoruz' diye beyanatlarda bulunurken bunun ispatlanması gerekir. Reel sektör ile bankalar etle tırnak gibidir. Bankalar reel sektörle aynı fikirdeyse KOBİ'lere yeterli kaynağı aktarması gereklidir. Bankalar, topladıkları paraları devlet tahvillerine yatırmalarından çok reel sektöre kullandırmalıdırlar ki krizi atlatabilmek için büyük ve güçlü bir adım atmış olsunlar.”