Güncelleme Tarihi:
DÜNYA Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre, uluslararası turizm hareketlerindeki ortalama büyüme hızı son yıllarda yüzde 2-5 bandında hareket ederken, Türk turizmi bu ortalamanın çok daha üzerinde büyüme oranı yakaladı. Dünya turizmindeki büyümeyi sürükleyen ana aktörlerden biri konumuna ulaşan Türkiye, dünyada en çok turist çeken ilk on ülke arasında yer aldı. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütünün 2013 verilerine göre, Türkiye, uluslararası turist gelişleri itibarıyla dünyada 6’ıncı, turizm gelirleri itibarıyla 12’inci sırada bulunuyor.
AÇIĞIN YÜZDE 40’I
Türk turizmindeki büyüme trendinin kendisini 2014 yılında gösterdiğini ifade eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, geçen yıl Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının 41 milyon 415 bin 70 kişiye ulaştığını belirtti. Aynı dönemde turizm gelirlerinin ise yüzde 6.2 artarak 34 milyar 305 milyon 903 bin dolara ulaştığını dile getirdi. Çevre ülkelerdeki tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin 2014 yılını da turizmde başarılı bir şekilde geçirdiği bilgisini veren Ulusoy, “2023 için belirlenen 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir hedefine bir adım daha yaklaştık. 2014 yılında Türkiye’nin ülke olarak 84 milyar dolar dış ticaret açığı verdiği dikkate alındığında turizm gelirlerinin dış ticaret açığının yüzde 40.6’sını kapattığı da ortaya çıkıyor” dedi. Türkiye’de iç turizmin ciddi bir gelişim içinde bulunduğunu belirten Başaran Ulusoy, “Erken rezervasyon kampanyası Türkiye’deki tüketicilerin tatil anlayışında önemli değişikliğe neden oldu. Geçen yıl 3.5 milyon vatandaşımız erken rezervasyon avantajlarından faydalanarak tatillerini yaptı. Türk vatandaşlarının artan ilgisiyle birlikte oteller de doğal olarak kapasitelerinin bir kısmını yerli tatilciye ayırmaya başladı. 2015 yılında da bu trendin devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
Türkiye’yi turizmde başarıya taşıyan birçok farklı etken bulunduğuna dikkat çeken Ulusoy, “Tarihi kültürel zenginliklerimiz, hizmet kalitemiz, mutfak kültürümüz gibi unsurlar yanında turizmdeki en önemli avantajlarımızdan birini de nitelikli tesisler oluşturuyor. 1980’li yıllarda Turizmi Teşvik Kanunu ile birlikte artan turizm yatırımları Türk turizminin gelişimine önemli katkılarda bulundu. Türkiye’deki tesislerin ortalama yaşı Avrupa ülkelerinden genç durumda bulunuyor. Bununla birlikte zamanla yenilemeye ihtiyaç duyar hale gelen tesisler de teşviklerden faydalanabiliyor. 2014 yılında Hazine Müsteşarlığı’ndan yeni turizm yatırımları veya yenileme yatırımları için çıkan teşvik miktarı 5 milyar 358 milyon 325 bin 988 TL oldu. Teşviklerin büyük bir bölümünü İstanbul, Antalya, Muğla, İzmir ve Aydın illerindeki turizm yatırımları aldı” dedi.
EURO ETKİLEMEZ
EURO’nun dolar karşısında yaşadığı değer kaybının Euro Bölgesi ülkelerinden özellikle ABD’ye yönelik seyahatleri olumsuz etkilemesini beklediklerini söyleyen Başaran Ulusoy, “Avrupa’dan Türkiye’ye yönelik seyahatlerde ise fiyatlama Euro üzerinden gerçekleştirildiği için Euro’daki değer kaybının Türkiye’ye yönelik seyahatleri olumsuz etkilemesini beklemiyoruz” diye konuştu.
Teşvikler etkili olacak
UKRAYNA ile Rusya arasında gerilen ilişkiler ve oluşan siyasi kriz nedeniyle batılı ülkelerin Rusya’ya uyguladıkları ekonomik yaptırımların, Rusya ekonomisini derinden etkilediğinin altını çizen Başaran Ulusoy, “Rusya’dan gelen uçaklara yönelik teşvik paketinin olumlu sonuçları olacak. Rusya pazarında yaşanan belirsizliği olumlu bir şekilde aşacağını düşünüyoruz” dedi.
2015’ten umutluyuz
2015 yılının belirsizliklerin çok olacağı bir yıl olacağını söyleyen Başaran Ulusoy, “Bununla birlikte Türk turizmcisinin kriz yönetme becerisi konusunda geride bıraktığımız yıllarda edindiği tercübelerden 2015 yılında yararlanacağı düşüncesindeyiz. Dolayısıyla zorlu bir yıl beklemekle birlikte 2015 yılından umutluyuz” dedi.