Güncelleme Tarihi:
Yazılım sektörüne ilişkin mevcut durumun, sorunların ve hedeflerin değerlendirildiği toplantıdan ‘Yazılım Platformu’ kurulması kararı çıktı. Yazılım Platformunun, önümüzdeki dönemlerde yapacağı toplantılarla, sektördeki gelişmelere dair kamuoyunu bilgilendirmesi kararı alındı. Hayatın her alanında bilişimi kullananların daima bir adım önde olacağını kaydeden EGD Başkanı Celal Toprak, ilk 10 ülke ekonomisi arasına girmek için katma değeri yüksek ürünler üretmenin önemine değindi.
Her türlü veri kıymetli, yerli yazılım firmalarına emanet edilmeli
Ülkemizin her türlü verisinin kıymetli ve değerli olduğuna dikkat çeken MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Bekir Nalbantoğlu, şunları söyledi:
"Güvenlikten ticarete, sağlıktan eğitime ülkemize ait tüm veriler, kıymetli ve değerlidir. Olası olumsuzlukların önüne geçebilmek için de, bize ait tüm verilerin yerli yazılım firmaları tarafından dizayn edilip, yönetilmesi gerekir. Yazılım sektörü bacasız sanayidir. Bilgi teknolojilerine harcanan her bir birim, katlanarak ekonomiye değer yaratır."
Beyin göçü, tersine çevrilmeli
Katma değerin, yazılım ve teknolojide olduğunu anlatan Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) temsilcisi Adnan Metin, herhangi bir olumsuzluk riski yaşamamak için, yazılımların yerli firmalar tarafından yapılmasının önemine değindi. Beyin göçünün tersine çevrilmesine de vurgu yapan Adnan Metin, bunun için ticari girişimlerin önünün açılması gerektiğini söyledi. Ülkemizde büyük grupların kendi yazılım ekipleri olduğunu ifade eden Metin, deneyimli ve birikimli ekipleri olan bu firmaların; ortaya çıkardığı yazılımları sadece kendileri kullanmak yerine, dünya pazarlarına da ihraç etmesi gerektiğini belirtti.
Sektörde çalışacak insan kaynağının eğitimi ve bilgi birikiminin önemli olduğuna işaret eden MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet İhsan Taşer de, okullardaki eğitimin yanı sıra, üniversite- sanayi işbirliği kapsamında sektörün de bilgi ve tecrübesini gençlere aktarması gerektiğini kaydetti.
Sektörün ‘Yetenek Haritası’ çıkarılmalı
Ülkemiz yazılım ve danışmanlık sektörünün sahip olduğu ürün yeteneği, insan kaynağı yeteneği vs gibi potansiyelinin bilinmesi için sektörün ‘Yetenek Haritası’nın çıkarılması gerektiğini ifade eden Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, böylece ulusal ve uluslararası büyük projelerde, yazılım firmaları arasında işbirliği yapmanın ilk adımının atılmış olacağını söyledi. Sektörün Teknoparklarda kümelenmekte olduğuna değinen Mehmet Önder, bu kümelenmenin üzerine, yetenek haritalarının çıkarılmasıyla da, sektörün yerel ve global pazarlarda yükselen bir ivme kazanacağını söyledi.