Güncelleme Tarihi:
Başarı birçok şekilde karşınıza çıkar. Virgin Group’un kurucusu Richard Branson için başarıya giden yok geleneksel bir yol değildi. Sekiz farklı sektörde sekiz farklı milyar dolarlık şirket kurdu, ancak işletme okulu zordu, özellikle disleksi ve dikkat dağınıklığı sorunları yaşadığı düşünülürse.
“Eğer işletme okulunda bir işe girişirken yapılacak ve yapılmayacak şeyleri öğrenseydim, şu an hayatım ve kariyerim nasıl olurdu merak ediyorum” diyor.
Branson’ın başarısı düşünce ve inanış şeklinden geliyor. “Like a Virgin: Secrets They Won’t Teach You at Business School” kitabından birkaç sırra göz atalım.
1) “Yeni bir şey denerken ne olacağını asla bilemezsiniz. Bu bir deneydir”
Bir şeyi ilk kez denemek her zaman zorlayıcıdır ve başarı garantisi yoktur. Ancak Branson risk almak ve alışılmadık durumlara girmek üzerine kurulu bir kariyer yaptı. Hedeflerini koydu ve izini bırakana kadar durmadı.
2) “İnsanlar beklediklerinden daha üst bir pozisyona geldiklerinde, başarı göstermeye meyillidirler”
Branson, eğer “Ben bir iş adamıyım” deseydi, asla havayolu işine giremeyeceğine inanıyor. Hayata olan ilgisi kendini zorlayacak şeyler bulmak ve onlarla yüzleşmekten oluşuyor.
3) “Sıfırdan bir iş kurmak için güçlü bir kişiliğiniz olması gerekse de, yetkilerinizi devretme sanatından da anlamalısınız”
Branson güven duymaya inanıyor. Tüm kontrolü devretmenize gerek yok, ancak insanlara onlara verdiğiniz sorumluluk konusunda onlara güvendiğinizi hissettirmelisiniz.
4) “Hatalarınızdan utanmayın, ders çıkarın ve yeniden başlayın”
Branson, hatalarımızdan başarılarımızdan daha çok ders çıkardığımızı ve yalnızca nerde hata yaptığımızı fark ederek gelecekte başarılı olabiliriz diyor. İşlerin nerede ters gittiğini anlamak bir sonraki seferde başarmak için kesin bir yol.
5) “Kuralları takip ederek öğrenmezsiniz. Yaparak ve yanılarak öğrenirsiniz”
Branson aidiyete inanıyor ve insanların başararak ve hata yaparak işlerine daha çok hakim olacağını düşünüyor.
6) “Bir şeyi öğrenmenin en iyi yolu yapmaktır”
Branson insanlara güvenmeye inanıyor, böylece bir işi nasıl iyi yapacaklarını öğreneceklerini düşünüyor. Bir kez güvendiniz mi, bu güvene çok çalışma, sadakat ve hayranlık ile karşılık veriyorlar.
7) “Bir işletme katılımcı, eğlenceli olmalıdır ve hayal gücünüzü harekete geçirmelidir”
Branson işçilerinin kendilerini maaş toplayan yardımcılar olarak görmemeleri gerektiğini düşünüyor. İnsanların tutkulu bir şekilde katkı sağlamalarını istiyor ve eğlencenin her zaman önemli olduğunu düşünüyor.
8) “İyi insanlar işletmeler için önemli değillerdir. Onlar işletmenin kendisidir”
Branson her işletmenin en önemli yapı taşının insanlar olduğunu düşünüyor. İşletmelere yalnızca bir grup insanmış gibi bakıyor ve bir işletmenin en değerli şeyinin bile insandan kıymetli olamayacağını düşünüyor.
Kimse Richard Branson’ın büyük başarısını tartışamaz. Belki de asıl sır dikkat çeken bir şey yapmak ve yaparken keyif almak, sizin izinizi taşıyan bir şey yapmaktır. Sonuç olarak söyleyebiliriz ki, öğrenmemiz gereken en önemli şeyler işletme okulundan gelmiyormuş.