Güncelleme Tarihi:
DİLE kolay 35 yıldır aynı mekanda yerli ve yabancı çok sayıda müşterisine hizmet veren Köşem Emin’in Yeri, Dalyan’ın en köklü restaurantlarından biri. Mekanın sahibi Emin Algan, ‘müşteri her zaman haklıdır’ anlayışı ile yürüttüğü işinde yakaladığı başarısının sırrını ise ‘Lezzetten taviz yok’ sözleriyle özetledi.
YERLİ ve yabancı tatilcilerin gözdesi Çeşme’nin şirin köyü Dalyan’ın en köklü balık restaurantlarından biri olan Köşem Emin’in Yeri, 35 yıla yakın bir süredir müşterilerine aynı yerde hizmet veriyor. Mekanın, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu çok sayıda müdavimi var. Restaurant’ın çocukken anne-babasıyla gelip, şimdi kendi çocuklarıyle geldiği ikinci nesil müşterileri bile var. Yediği balıktan memnun kaldığı için dünyanın öbür ucundan kalkıp tekrar tekrar gelen yabancı müşterilerin ise sayısı hiç de az değil. 35 kişilik kapasitesi olan Köşem Emin’in yeri, Dalyan’da açılmış ikinci balıkçı restaurantı. Şu anda köyde 13-14 balıkçı lokantası olduğunu söyleyen Köşem Emin’in Yeri Restaurant’ın Sahibi Emin Algan, “Biz Dalyan’da açılan ikinci restaurantız. Dile kolay tam 35 yıla yakın bir zaman oldu, aynı mekandayım. Restorancılık çok zor bir iştir. Çok sevmek lazım. Hep, ‘müşteri her zaman haklıdır’ diyerek bugünlere geldim” dedi.
GÜNDE 18 SAAT ÇALIŞTIM
Rizeli balıkçı bir ailenin çocuğu olan Emin Algan, babasının önce İzmir’e sonra Urla’ya yerleştiğini ve en sonunda da Dalyanköy’de karar kıldığını belirterek 35 yılın öyküsünü şöyle özetledi: “Burayı babamdan kalma bir balıkçı kahvesinden çevirerek yaptım. O zaman sermayemiz çok sınırlıydı, kahveci sandalyelerine minder diktirerek başlamıştım. Çok uzun seneler günde 17-18 saat çalıştım. Hiç şikayetçi değilim. Severseniz hizmet işi çok güzeldir. Ama bu işte çok iyi organize olmak lazım. Yazın kazanırsınız, kışın ise eğer iyi planlama yapmazsanız zor durumda kalırsınız. Çünkü hiç müşterinin gelmediği günler bile olur. Bu uzun kışa dayanmak ve sezon başında da dükkanınıza tadilat yapıp, müşterinize hazırlanmanız lazım. Ama herşeyin başı lezzet. Lezzet yoksa hiçbiri olmaz.”
İNŞAAT İŞİNE DE GİRDİ
Bugünlerde çalışma saatlerini biraz azaltıp işleri yavaş yavaş yetişkin olan 2 oğluna devretmeye hazırlandığını kaydeden Algan, gelecek için ise bakın şunları söyledi: “Her iki oğlum da benim gibi esnaflığı öğrenerek yetişti. Ancak büyük oğlum, farklı bir sektörde de fırsatları değerlendirmek istiyor. Ben de haklı buldum. Şu anda inşaat sektöründe küçük bir faaliyete başladı. Konut yapıp satacak. Küçük oğlum ise hizmet sektörüne, insanlarla iletişim olmaya daha yatkın. O da restaurant ile daha fazla ilgilenecek. Lezzetimizden taviz vermemek için başka bir restaurant açmayı düşünmüyoruz. Bütün enerjimizi buraya vererek, müşterilerimizi daha da memnun etmek istiyoruz.”
Artık bilerek kaytarıyorum
UZUN yıllar çok yoğun çalışan Emin Algan, “Artık eskisi kadar yoğun çalışmıyorum. Hatta çocuklar işi daha iyi öğrensin, sorumluluk alsın diye bugünlerde bilerek kaytarıyorum. Ben işimi kurarken ve devam ederken, babam bana maddi manevi çok destek oldu. Ben de babamdan gördüğümü yapıyorum. Her zaman çocuklarımın yanındayım.”
Çocuk müşteri neden özeldir
EMİN Algan’a yılın 3 ayında çok yüksek tempoda çalışıp, 9 aya yakın bir süre boyunca ise çok çok düşük gelirle idare etmeyi gerektiren işinde ‘35 yıllık istikrarı nasıl yakaladığını’ da sorduk. İşte Algan’ın cevabı: “Bir işletmenin başarısında elbette çalışmak, düzenli hayat tarzı, dürüstlük, lezzetten taviz vermemek gibi birçok faktör etkili. Hatta hava şartları bile önemli. Ama benim küçük bir sırrım var. Ben her zaman çocuklara özel ilgi gösteririm. Çünkü bugün çocuk olan bu kişiler, yarın müşterimiz olacağına inanırım. Nitekim öyle de oldu. Her zaman bugüne değil yarını düşünerek hizmet etmek lazım.”
Rakibinizi kıskanmayın ondan birşeyler öğrenin
40 yılı aşkın bir süredir işletmecilik yapan Emin Algan genç girişimcilere şunları tavsiye etti: “Cesur olun, işinize her zaman sahip çıkın. Öncelikle etrafınızdaki rakipleri kıskanarak değil, onlara kendize bir şeyler katacak şekilde bakmayı öğrenin. Çok çalışın, dürüstlükten taviz vermeyin. Daima dünden bugüne gelirken yarını unutmayın. Fakat şunu asla unutmayın bizim işimizde her şeyin başı lezzet. Lezzetten, kaliteden, tazelikten asla ama asla taviz vermeyin. Çünkü sermayeniz lezzetiniz.”
3 yılda bir ağır tadilat
EMİN Algan en yoğun oldukları dönemin haziran ve eylül ayları arasındaki zaman dilimi olduğunu belirterek şunları anlattı: “Bu aylarda çok kalabalık olan ilçemizin ihtiyacı olan hizmeti en iyi şekilde sağlayarak ilçe ve ülke ekonomisine elimizden geldiğince katkıda bulunuyoruz. Yazın kalabalık olsa da kışın bir o kadar sakin oluyor ilçemiz. Yeri geliyor kışın tek başına çay kahve keyfi yapıyoruz. Yani kışın biraz zorlu geçiyor. Bu sorun da yazlık yerlerde işletmeleri olan girişimcilerin en başlıca sıkıntısı. Bz her yıl yeni sezona hazırlık yapmak için küçük de olsa tadilat yapıyoruz. Ama 3 yılda bir ağır tadilat gerekiyor. Mutfağı tamamen değiştiriyoruz. Teknolojiye uyum sağlıyoruz. Rakiplerle rekabet için restaurantımızın dekorasyonunu yeniliyoruz.”
ŞU anda tek bir mekanda hizmet verdiklerini ve sayıyı arttırmayı düşünmediklerini belirten Emin Algan yine de bir açık kapı bırakarak şöyle konuştu: “Nedenini soracak olursanız benim işletme anlayışımda müşterilerimizle bire bir ilgilenmeyi temel hedef olarak en başa koyuyorum. İleride ise çocuklarımla birlikte ikinci veya üçüncü şubelerimizi açar mıyız; kısmet olursa önümüzdeki, planlarımız gerçekleşirse devam şubelerimiz gelebilir.”