Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin ‘moda merkezi’ konumundaki Osmanbey’de 1978’den beri takım elbise üreten Aslan Ailesi, son yıllarda çok konuşulan ‘Avrupa markalarını satın alma’ fikrini hayata geçirdi ve tam birbaşarı öyküsü yazdı. Ömer Aslan’ın kurduğu ve 1978’den beri takım elbise üreterek satan Öme Giyim, 2006 yılında Milano’da zora girmiş bir butik markası olan Bagozza’yı satın alarak adeta küllerinden yeniden doğmasını sağladı. Bagozza, şu anda yurt dışında 98 monobrand mağazası olan ve 1000 yakın multibrand satış noktasında da tüketiciye ulaşan marka, bu yıl 30 milyon dolar ciro bekliyor. Bagozza Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Aslan şöyle konuşuyor:
MAHMUTPAŞA-OSMANBEY
“Adıyamanlıyız. Babamız Ömer Bey 1970’li yıllarda İstanbul’a çalışmaya gelmiş. Bir süre sonra da Mahmutpaşa’da toptancılığa başlamış. Öme Giyim 1978’den itibaren takım elbise üretip Anadolu’ya (iç pazara) veren bir firma olarak büyümüş. Sonra Osmanbey’de dükkân satın alarak işi Osmanbey’e taşımış. Osmanbey’de daha güçlü bir büyüme ivmesi yakaladık.
İLK MARKA DENEMESİ 2003’TE
Öme Giyim olarak ilk küresel marka operasyonumuzu 2003’te yaptık. O operasyonda başarılı olamadık. Des Champs bir kumaş markasıydı ve biz 2003’te bize teklif edildi. Ama almak istemedik. Lisans anlaşması yapmayı tercih ettik. Biz yurt dışında mağazalaşmaya başlayınca sorun çıkardılar. 2006 yılına geldiğimizde De Champs’ı İngiliz bir firmaya sattılar. Bir gün aradılar ve ‘Siz Rusya’da çok büyümüşsünüz. Biz gireceğiz’ dediler. Biz o anda bu markayı satın almak istediğimizi belirttik. Tüm dünya haklarını almak için 1 milyon dolar teklif ettik ama anlaşamadık. Yol yakınken döndük ve başka bir marka için yeniden harekete geçtik. Araştırmalarımız sonucu Napoli’de bir sokakta haute couture üretim yapan İtalya patentli ‘Bagozza’da karar kıldı.
33 ÜLKEYE YAYILDIK
Markayı alınca hemen küresel tescilini yaptırdık ve yurt dışında büyümek için de hızlıca harekete geçtik. Şu anda, 33 ülkede 100’den fazla monobrand mağazamız var. Multi brand satış noktası olarak da 1000’den fazla noktada ürünümüz satılıyor. 6 ülkede kendi dağıtım operasyonumuz var. Rusya’da 30, Ukrayna’da 12, Tunus’ta 3, BDT ülkelerinde de birer tane mağazamız var. Azerbaycan ve iran’da çok güçlüyüz. Suriye’de 4 mağazamız vardı kapattık. Cezayir ve Libya’dakileri de kapattık. Avustralya’da Sidney’de ofisimiz ve depomuz var. Bu ülkede 2 mağazamız 15 noktada da satışımız var. Fabrikamızda 600 kişi çalışıyor. Takım elbiseyi biz dikiyoruz. Hammadeyi İtalya’dan alıyoruz. İtalya’da da takım elbise üreticimiz var. Takım elbiselerimizin yüzde 20’si İtalya’da üretiliyor. Gömleklerimizin tamamı ise Türkiye’de üretiliyor. Ürünlerimiz A Plus ve üzeri müşteriye satılıyor. Takım elbiselerimiz ortalama 1500 dolar. Yurt içinde 2 mağazamız var. İç pazardaki durgunluk nedeniyle AVM’lerde bazı fırsatlar doğdu. Palladium, Akasya ve Zorlu’da da açabiliriz.”
Mandela’yı giydirdi Zuma’yı giydiriyor
ARAP Baharı ile başlayıp sonra büyüyen sıkıntılar üzerine, Kuzey Afrika yerine Güney Afrika’ya odaklandıklarını belirten Mahmut Aslan, “Güney Afrika merkez oldu. Oradan Orta Afrika’ya da yayıldık. Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma 3 yıldır Bagozza giyiyor. Tüm gardrobunu biz hazırlıyoruz. Durban’da 8, Johannesburg’ta 4 mağazamız var. Güney Afrika’da 100 noktada multibrand satış noktasındayız. Nelson Mandela da iyi müşterimizde. Güney Afrika Milli Takımı’nın da sponsorları arasındayız” diyor.
Clooney ve Cage eski müşteriler
BAGOZZA Torino’da bir dağ adından geliyor. Napoli kökenli ama Milano’da haute couture kıyafetler tasarlayan bir marka olarak ünlendi. Marka İtalya’da çok güçlüyken müşterileri arasında George Clooney ve Nicholas Cage gibi Hollywood yıldızları da vardı.