Günde 7 ton hazır salata hazırlayıp servis ediyorlar

Güncelleme Tarihi:

Günde 7 ton hazır salata hazırlayıp servis ediyorlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 14:33

Dört genç girişimci, 20 yıllık sebze meyve tedarikçisini satın alıp ‘hazır salata fabrikası’ kurdu. Günde 4 ton doğranmış soğan, 1 ton havuç, 500 kilo Akdeniz salata gibi karışımlar hazırlayıp sabah 05-00’da Gebze’den Beylikdüzü’ne kadar servis ediyorlar.

Haberin Devamı

Otel ve restoran zincirlerine, marketlere ve hatta evlere dönük ‘hazır salata’ işi geliştiren Serdar ve Serkan Ergen, Selman Ertürk ve Mustafa Yazıcı, 6 milyon liralık yatırım yaparak adeta ‘salata fabrikası’ kurdu. Fresh World markasıyla üretim yapan fabrikada yarısı kadın 40 kişi çalışıyor ve birkaç ay içinde 70 kişilik istihdam hedefleniyor. Avrupa’da çok yaygın olan bu işin Türkiye’de de zamanla çok büyüyeceğine inandıklarını anlatan Selman ve Mustafa şöyle anlatıyorlar girişimcilik öykülerini:

ALTI ORTAKLI ŞİRKET OLDUK
Biz şu anda 6 ortaklı bir şirketiz. 4 ortak, yaklaşık 20 yıldır normal sebze meyve ticareti yapan Erol Gıda’nın yüzde 60’ını Mart 2014’te satın aldık. Halen o iş klasik olarak devam ediyor. Erol ve Mehmet Erol ortaklarımız olarak tedarik tarafını yönetiyorlar. Onlar eskiden beri toptan olarak otel restoran zincirlerine meyve sebze satıyordu. Biz şimdi yıkanmış, doğranmış, paketlenmiş hazır salata işini geliştiriyoruz.



AVRUPA’YI İNCELEDİK 
Önce hazır salata işini inceledik.  Paketli salata işi için fizibilite yaptık. Hollanda ve Almanya’ya gittik, araştırdık. Avrupa bu konuda çok ileride. Kadın çalışan sayısı çok yüksek olduğu için sebzeyi alıp evde salata yapmıyorlar. Hazır, yıkanmış, salata karışımı halinde paket alıyorlar ve sofraya koyuyorlar. Biz de tam olarak bu konuya odaklandık. Marka tasarladık, kurumsal kimlik çalışmaları yaptık. Makine ekipman yatırımı yaptık. Yıkama, doğrama ve karışım makineleri aldık. 6 ayda tamamı öz sermaye olarak 6 milyon liralık yeni yatırım tamamladık. Şirket önceki halinde 300 metrekarede 25 metrekare soğuk havası olan bir yerdeydi. Şimdi 2000 metrekarede 800 metrekare soğuk havası olan bir yerdeyiz.

Haberin Devamı

TALEP ÇOK YÜKSEK
Şirketi aldığımızda çalışan sayısı 20 kişiydi, şu anda 40 kişiye çıktık. 2014’te ciro 10 milyon TL’ydi, şu anda çok iyi gidiyoruz, 2016’da ikiye katlanmış olacak. Şu anda, paketlenmiş salatayı yine otel restoran zincirlerine veriyoruz ama asıl büyük pazar marketlerde. Ayrıca doğrudan tüketiciye de ulaşmayı planlıyoruz. Otel ve rastoranlara yıkanmış-doğranmış soğan, biber, havuç, marul gibi sebzeler ve bazı  meyveleri hazırlıyoruz. Sebze ve Meyve karışımı paketler de yapıyoruz. Ağırlık sebzede. Hiçbir katkı olmadan taptaze gönderiyoruz. Araçlarımız sabah 05.00’da çıkıyorlar ve Gebze’den Beylikdüzü’ne kadar dağıtımı yapıyorlar.

Günde 7 ton hazır salata hazırlayıp servis ediyorlar


GÜNDE 4 TON DOĞRANMIŞ SOĞAN
Fresh World ortaklarından Selman Ertürk, şöyle konuşuyor: “Şu anda günde ortalama doğranmış ürün olarak 4 ton soğan, 1 ton patates, 1 ton göbek, 1 ton marul, 500 kilo havuç, 500 kilo kadar da karışım Akdeniz yeşilliği satıyoruz. Soğanı restoranlar ve onların da arasında daha çok börekçiler, mantıcılar istiyor. Paketli ürünlerde 20 çeşide ulaştık. Müşteri salata karışımını kendisi belirliyor, biz ona göre hazırlıyoruz ve istediği adette teslim ediyoruz.  Şu anda toplam işletmede klasik sebze meyve ticareti normal seyrinde devam ediyor ama yüksek ciro artışı bu yeni ürün tarafından geliyor. Gebze’den Beylikdüzü’ne kadar 125 civarında müşterimize günde iki kez tedarik yapabiliyoruz. İşin büyüme ivmesi böyle giderse 6 ay içinde istihdamımız 70 kişiye çıkabilir. Çalışanlarımızın büyük bölümü de kadın. Çünkü bu işlere çok daha yatkınlar ve kadınlar erkeklere göre hijyene çok daha uyumlular.” 
sozdemir@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!