Güncelleme Tarihi:
CUMHURİYETİN 100’üncü yılı (2023) için belirlenen hedeflerle ilgili son dönemde endişeli söylemler öne çıkıyor. Ancak iller ve sektörler hedeflerinden vazgeçmiyor. 2013’te 12.2 milyar dolarlık ihracatla İstanbul’dan sonra ikinci en çok ihracat yapan il konumunda bulunan Bursa da bu iller arasında. Sanayi, tarım ve turizm ayakları çok güçlü bir şehir olan Bursa’nın 2023 yılı ihracat hedefi 75 milyar dolar olarak belirlenmişti ve ekonomideki yavaşlamaya rağmen kentte moraller bozulmadı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, kentin hedeflerine ulaşması için 16 makro proje açıklamıştı. Şimdi Bursa’yı 2023 hedeflerine taşıyacak bu projeleri kentin ortak aklını harekete geçirerek gerçekleştiriyor.
SEKTÖREL KONSEYLER
Türkiye’deki oda ve borsalar arasında bir ilke imza atan BTSO, önce Bursa iş dünyasını bütünleştirerek şehrin ortak aklını harekete geçiren ‘Sektörel Konsey’ yapılanmasını hayata geçirdi. BTSO Meclis ve komite üyeleri, sektör temsilcileri, bürokratlar, akademisyenler ve ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımlarıyla oluşturulan sektörel konseyler, atölye çalışmaları yaptı. 51 komite içinde birbiriyle ilgili sektörlerin işbirliğini sağlamak, strateji oluşturmak hedefiyle yapılandırılan 18 sektörel konsey, Bursa’nın 2023 hedefleri doğrultusunda atılması gereken stratejik adımları rapor haline getirdi.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın “Konseylerimizin hazırlamış olduğu raporlardaki eylem planlarını öncelikli hale getirdik. Bursa’da Tekstil Mükemmelliyet Merkezi, Eğitim Mutfağı ve Enerji Verimliliği Merkezi gibi çok önemli projeler konseylerimizin çalışmaları doğrultusunda şekilleniyor.”
KÜRESEL FUAR ACENTESİ
Üyelerinin global bir oyuncu olarak dünya ile entegre olmalarını hedefleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, ‘Küresel Fuar Acentesi’ ile 35 bin üyesine yurt dışındaki sektörel fuar ve iş gezilerine katılma imkanı sağlıyor. BTSO üyeleri, proje kapsamında Chicago’dan Dubai’ye, Milano’dan Paris’e sektörleriyle ilgili dünyanın dört bir yanındaki en prestijli fuarları yakından takip etme fırsatına sahip oluyor. Bu şekilde Bursa sanayisinin dünyayla entegrasyonu hızlanıyor. Küresel Fuar Acentesi projesi kapsamında 18 fuar organizasyonu gerçekleştirildi ve bu fuarlara 550 firma katılım sağladı.
ALIM HEYETLERİ GELİYORLAR
BTSO, farklı sektör ve ülkelerden alım heyetlerini de oda üyeleriyle buluşturuyor. “Ticari Safari” adı verilen bu proje ile 35 bin BTSO üyesinin ticaretine yeni kapılar açılıyor. Bu kapsamda Bursa’daki Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’nda (MODEKS) 43 ülkeden 340 yabancı işadamı Bursa iş dünyası ile buluşturuldu.
26. Uluslararası Yapı ve Yaşam Fuarı’nda ise yurt dışından ve yurt içinden alım heyetleri BTSO üyeleri ile bir araya geldi. Burtarım 2014 kapsamında da 10’dan fazla ülkeden 450’ye yakın alım heyeti ağırlandı. Başkan Burkay “Ticari Safari projemiz kentimizin ticaret hacminin artırılması adına attığımız çok önemli bir adım. Bu proje Bursa’nın sadece dış ticaretine değil aynı zamanda turizm ve hizmet sektörüne de ciddi anlamda katkı sağlıyor.”
Havacılık sanayi için ciddi hazırlık
OTOMOTİV ve otomotiv yan sanayi, makine gibi sektörlerde güçlü bir üretim altyapısı olan Bursa’nın; uzay, havacılık ve savunma sektöründe de Türkiye’nin teknoloji ve üretim üssü olması için çalışmalara başlandı. Bunun için BTSO, Bursa Uzay Havacılık Savunma Kümelenmesini oluşturdu. 83 firmanın yer aldığı kümelenme faaliyetiyle Bursa’nın sivil yolcu uçağı imalatı, sportif hava araçları, insansız hava uçakları, haberleşme ve istihbarat uyduları imalatı planlanıyor. BTSO, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte meslek liselerinde uzay ve havacılık ile ilgili bölümler de açıyor. Özel kamplar ve kulüpler kuruyor. BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Kentlerin yarışının ön plana çıktığı yeni dönemde Bursa; otomotiv, makine ve teknik tekstil gibi sektörlerde oluşmuş teknik altyapısı, birlikte iş yapabilme kültürü ve insan kaynakları birikimiyle uzay, havacılık ve savunma sektöründe ülkemizin ve yakın coğrafyamızın teknoloji ve üretim üssü olabilecek potansiyele sahip” diyor.
Sanayi anlayışı artık değişmeli
BTSO Başkanı İbrahim Burkay, “Türkiye, son on yılda bütün dünyanın dikkatini çeken ekonomik bir büyüme başarısı sergiledi. Artık hepimiz için büyük motivasyon kaynağı olan yeni hedeflerimiz var” diyor ve bu hedeflere 1970’li yılların sanayi modeliyle ulaşmanın mümkün olmadığını vurguluyor. Burkay şöyle konuşuyor: “Artık küresel ekonomiye katma değerli üretim gücü yüksek olan şehirler yön veriyor. Bursa için San Francisco iyi bir model. San Francisco, ABD’de 1990’lı yıllardan itibaren uygulanan politikalar sayesinde şu anda dünyanın en değerli toprak parçası konumunda. Katma değerli ürünlere odaklanan San Francisco, Stanford ve Berkley’in de bulunduğu 32 üniversite ile aralarında Google, Facebook, Apple ve İntel gibi dev firmaların yer aldığı yüzlerce milyar dolarlık şirket yatırımlarını barındırıyor. Bizim lokomotif bölgemiz de 1. Bölge’dir. Ülkemizin ileri teknoloji ihracatının yüzde 60’ı, orta-ileri teknolojilerde yüzde 80’i, düşük orta teknolojilerdeki ihracatın yüzde 80’i birinci bölgeden yapılıyor. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almak istiyorsak, 1.Bölge’yi dünya çapında rekabet gücü olan bir alana dönüştürmeliyiz."