Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin en eski baklavacılarından Gaziantepli Habeş Seyidoğlu Baklavaları Ltd. (Seyidoğlu), Medine’de 770 metrekarelik ‘cafe-restoran-pasta-tatlı’ dükkanı açtı. Henüz resmi açılışı yapılmayan ancak satışa başlayan Medine Seyidoğlu’na talep çok yüksek. Rakiplere göre çok daha iyi fiyata baklava satışı yapılıyor. Türkiye’ye Suudi Arabistan’daki boya fabrikası yatırımı için ‘makine almaya’ geldiğinde, Gebze’deki Seyidoğlu’na tesadüfen girdiğini ve yediği baklavaya vurulduğunu söyleyen Suudi Arabistanlı Yusuf Al Harbe, “Ben böyle baklava yemedim. Hemen o anda bu baklavayı Medine’ye götürmek lazım dedim ve araştırdım. Medine’den sonra, Mekke, Cidde ve Riyad’da da açacağız” diyor.
DÜKKANI TUTTUM, AÇALIM
Seyidoğlu Genel Müdürü Serdar Seyidoğlu ise, şu bilgileri aktarıyor: “Israr edince üretim ve dış ticaret müdürümüzü Medine’ye gönderdik. Rakipleri analiz ettiler ve o sırada birkaç dükkanı da göstermişler. Bizimkiler de şurası iyi demiş. Daha biz aramızda ortaklık sözleşmesi imzalamadan Yusuf Bey 770 metrekarelik dükkanı tutup kontratını bize gönderdi. Önce şaşırdık ama çok istekli olduğunu görünce de ortaklık adeta farz oldu.
1.2 MİLYON DLARLIK YATIRIM
* Şu anda Medine Seyidoğlu’nda 30 kişi çalışıyor ve resmi açılışımızı inşallah Ocaka yında yapacağız. Bu mağaza için 1.2 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Medine’de birkaç tane daha açacağız ardından, diğer kentlere yayılacağız. Gelecek yıl yurt dışında en az 5 Seyidoğlu daha açmayı hedfliyoruz.
BAKLAVA İHRACATIMIZ ARTIYOR
* Amsterdam’da bir tane mağzamız var. Almanya, Kuzey Ren Vesfalya’da Bottrop’ta da bir dükkanımız var. Münih’te ise ana depo ve şirketimiz var. Oradan, İsveç, İspanya, İsviçre, Polonya, Estonya, İngiltere, Fransa’ya dağıtım yapıyoruz. Avustralya’da ise Sidney’de bir depomuz bir de mağazamız var. Yakında Melborn’de de açacağız. ABD’de New Jersey’de distribütörümüz var. O da geniş bir bölgeye dağıtım yapıyor. Nevada’ya kadar ürünümüz satılıyor. Geçen yıl baklava ve diğer ürünler ihracatımız 4 milyon dolar ayaklaştı. Bu yıl da 5 milyon dolara ulaşacak. İhracatımızın yüzde 35’i baklava ve giderek de artıyor. Ürünlerimizin hepsi İstanbul’da hazırlanıyor. Baklavalar, hamurlu şuruplu tatlılar, kurabiyeler, dordurmalar, yaş pastalar v.s.
CİROMUZ 30 MİLYONA DAYANDI
* Bizim ailemizde patentte bir karmaşa yok. Mağaza ve baklavacılık patenti babam ve amcamın üzerine. 24 tane franchisingimiz var. 16 tane de bizden izin alıp açan akrabalarmız var. Toplamda 53 Seyidoğlu görebilirsiniz. Amcam Mustafa ve Babam Necati Seyidoğlu emekli oldular. İkinci kuşak olarak amca oğlum Bilal ve Ben yönetiyoruz. Bu sene 28 milyon lira ciroya yaklaştık, gelecek sene 32 milyon lira hedefliyoruz. Aylık 40 ton baklava, 70 ton civarında da diğer ürünlerden satışımız var. Bizde yaklaşık 220 kişi çalışıyor.
Mustafa Güllü, ‘dükkan aç’diye dedeme borç vermiş
SEYİDOĞLU Genel Müdürü Serdar Seyidoğlu, Gaziantepli baklavacıların tarihi dayanışmasından da güzel bir anekdot anlatıyor. Seyidoğlu şöyle konuşuyor: Dedemiz Habeş Seyidoğlu 1952’de İstanbul’a gelmiş. Karaköy’de küçük bir dükkan açmış ama iş yürümemiş. O da, hemşehrisi rahmetli Mustafa Güllü’nün yanına girmiş ve çalışmış. Sonra, Mustafa amca, dedeme ‘kendine dükkan aç’ diye borç vermiş. Dedemiz de sermayesinin yarısını Mustafa amcadan (Güllü) borç alarak Laleli’de Seyidoğlu açmış. Sonra Kadıköy’de Bakırköy’de de dükkan açmış. 1990’larda aile helva reçel işine de girdi. O konuda ayrı şirket var eniştemize ait.”
Antepfıstığı’nda fiyat ikiye katlandı
SEYİDOĞLU Genel Müdürü Serdar Seyidoğlu, şu sıralarda antepfıstığındaki fiyat yükselişinin baklavacılar için en önemli sorun olduğunu söylüyor ve bu üründe stokçuların türediğini anlatıyor. Seyidoğlu, “Geçen sene 36 liraya satılan fıstık şu anda 72 lira. Fıstık ithalatı yasak. Rekolte 150 bin tondan 20-25 bin tona düştü. Kim kazanıyor? Üretici ya da normal tüccar kazanmıyor. Stokçular var ki 20-30 milyon lira stok için bağlamış bir sürü şahıs var. Bizce ithalata izin verilmeli” diyor.