Güncelleme Tarihi:
TÜRK gençlerine girişimcilik aşısı tutuyor ki, artık birinci kuşak ama çok başaralı şirketlerimiz de var. Sadece 12 yıl önce 2003 Eyül ayında otomobillerini 7 bin liraya satarak sermaye yapan Hüseyin Gemalmaz ve Adem Demirel’in kurduğu GVD Elektrik LTD., alçak gerilim panoları imalatında hızla büyüyor. 2014 yılını 15 milyon lira ciroyla tamamlayan firma, bu yıl 22 milyon lira ciro bekliyor ki bunun da yarısı yurt dışına satışlardan geliyor. GVD Elektrik’in bir başka özelliği ise hem içerde hem de bugüne kadar 50’ye yakın ülkede rekabet etmek zorunda kaldıkları rakiplerinin bu alanda dünyanın en büyük şirketleri olması. Yakında orta gerilim panoların üretimine de başlayacaklarını açıklayan ikilinin girişimcilik öyküsünü dinledik.
ARABAYI SATTIK DÜKKAN TUTTUK
Adem Demirel: “Sektörde bir pano firmasında Hüseyin ile birlikte çalışıyorduk. Sonra birlikte kendi işimizi kurma kararı aldık. O, Çukurova Elektrik mezunu. Ben, İstanbul İktisat mezunuyum. 8 yıl ve 5 yıl profesyonel hayatımız oldu. ikimizin de otomobili vardı. Arabalardan birini 7 bin liraya sattık. 200 Eyüy ayında Dudulu Perpim Sanayi Sitesinde 100 metrekarelik bir dükkan tuttuk. 2003’te Türkiye’de her alanda çok ciddi hareketlenme vardı. Bizim de profesyonel olarak çalışırken elde ettiğimiz güzel kontaklarımız vardı. Yurt dışında iş yapan taahhüt firmaları hemen müşterimiz olmaya başladı. Kısa süre sonra yan dükkânı da tuttuk 200 metrekare olduk. İlk başta projelendirme ve montaj yapıyorduk. İçerde birkaç fabrikanın otomasyon işlerini aldık. Dışarıda da Enka’nın Moskava’da bir işini, Yamata İnşaat’ın Senegal’deki bir projesinin işlerini aldık. 2004 ciromuz 800 bin lira oldu. 2005 ise 1.5 milyon lira. 2004’te iki kez dükkânı genişlettik.”
İMALAT ÇOK ÇABUK BAŞLADI
Hüseyin Gemalmaz: “2006 yılı başında 1000 metrekarelik bir yer tutup oraya geçtik. Şirketi kurarken 2008 yılına kadar panoların kabin kısmını üretir hale gelmeyi hedeflemiştik. Ancak, 2006’da yeni yerimize geçince Haziran ayında imalata başladık. Kabin imalatı için daha güçlü bir yatırım planı yaptık, leasing ile makineleri aldık. 2006 sonunda Maltepe’de 2600 metrekarelik yere geçtik ve makineleri oraya koyduk. Artık sanayici olmuştuk. 2007 Haziran itibariyle kendi ürünlerimizi satar hale geldik. Tüm sertifikasyonları tamamlamıştık.
FUAR VE İHRACAT
2008’den beri 40’a yakın fuara katılmış durumdayız. Bu zamana kadar 50 ülkeye ihracat yaptık. Avrupa, Afrika, Uzakdoğu, Orta Doğu, Rusya vs. 2008 yılında ihracatı artırma çalışmaları yaparken küresel krize de yakalandık, durgunluk oldu ama biz yine de fuarlara katıldık. Yeni kontaklar kurduk, 5 bine yakın firmayla irtibata geçtik. Bu nedenle de ihracatımız hep arttı.”
ŞİMDİ 10 BİN METREKAREDEYİZ
Adem Demirel: “En son Tuzla’da 2013 Nisanında 10 bin metrekarelik bir yere geçtik. Biz şu anda mükemmel ‘Alçak Gerilim Panoları’ üretiyoruz. Çekmecili Sistem denilen üretimimiz de var ki şöyle; dünya genelinde bunu yapabilen 10 firma var. Biz de onların arasındayız. Çekmeceli sistem denilen şey; bir sanayi tesislerinde genellikle enerjinin durmaması gerekir ve bir arıza varsa arıza siz ihtimali olan ekipmanı çekip yerine yenisini takıyorsunuz. Bizim ürünlerin değeri proje bazlı değişir ama 2 metre yüksekliğinde ürünler olabilir. Bunlar yan yana 15-20 metre de olabilir. Bir ürün 4-5 bin dolar civarında ve 300 kilo kadardır.”
Sanayi desisleri ve büyük konut projeleri
Adem Demirel şöyle devam ediyor: “Şu anda sanayi tesislerine odaklıyız. Petrol platformları, demir çelik tesisleri gibi büyük entegre tesisler. Mesela, Botaş Marmara Ereğlisi tesislerinin yenilenmesinde görev aldık. Gübretaş’ın tesislerindeki işlerimizi yeni tamamladık. İstanbul Metrosu’nda Levent Hisarüstü hattında biz vardık. Büyük bir konut projesi de büyük enerji çeken tesistir. Ağaoğlu 1453 Maslak’ın, Artaş Grubu’nun liderlik ettiği Vadi İstanbul’un alçak gerilim altyapısını biz kurduk. 50 ülkede ürünlerimiz çalışıyor. Orta gerilim sistemleri üretmek için de 2 yıldır Ar-Ge ve pazarlama çalışması yapıyoruz. Yakın zamanda inşallah orta gerilim üretimine de başlayacağız. Bu apayrı bir ürün grubu bizim için. Sertifikasyon yatırımı yapacağız ve üretime başlayacağız.”
Yurt dışında daha rahatız
Hüseyin Gemalmaz, ‘kamuda yerli sanayi ürününü tercih’ konusunda şöyle konuşuyor: “Rakiplerimiz dev şirketler ve onların ürünleri. Ama biz onlarla yurt dışında çok daha rahat rekabet ediyoruz.Çünkü yurt dışından gerekiyorsa müşteri fabrikamıza geliyor inceliyor ve fiyat avantajını değerlendiriyor. Ancak, bizim bürokrata ‘güven duymadıysan gel fabrikamızı gösterelim’ diyoruz ki belki bir taksi mesafesinde ‘işim var benim’ diyor ve gelmiyor. Oysa hükümetimiz, bu ülkenin kamu kurumlarına ‘aynı standartta muadil yerli varsa’ kullanılması için genelge çıkardı. Bizimkiler hala özellikle dev şirketleri desteklemeye devam ediyor.”