Güncelleme Tarihi:
Ekonomi Bakanlığı ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı son yıllarda genç girişimcilere önemli destekler sağlıyor. Bu sayede genç girişimcilerin, projelerini hayata geçirmeleri ve imkanlarını genişletmeleri hedefleniyor. Son yıllarda genç girişimcilere en çok destek sağlayan kurumların başında KOSGEB ve TÜBİTAK geliyor.
KOSGEB Destekleri
Gençlere Devlet Destekli Kredi kampanyasıyla, genç girişimcilerin işlerinin büyümesini sağlayan KOSGEB, faizsiz kredi imkanı sunuyor. Özellikle üretim, hizmet ve e-ticaret sektöründe yatırım yapan girişimciler, 50 bin liralık hibe ve 100 bin liralık faizsiz kredi yardımlarını alabiliyor. Bu destekleri almadan önce KOSGEB'in eğitimlerini tamamlamak ve sertifika almaya hak kazanmak gerekiyor. İş-Kur üzerinden yapılan başvuruları önce değerlendirmeye alan kurum, daha seçtiği adayları girişimcilik ve mesleki eğitimlere yönlendiriyor.
Eğitimlerini tamamlayan genç girişimciler, fikirlerini proje halinde KOSGEB'e ilettiklerinde kabul edilmeleri durumunda maddi destek alabiliyor. Girişimciler bu desteklerle aynı zamanda tanıtım, ithalat, ihracat alanlarında da kendilerini gösterme ve geliştirme imkanı bulabiliyor.
TÜBİTAK Kredi ve Hibeleri
Bireysel Genç Girişim Desteği programlarını uygulamaya geçiren TÜBİTAK, Türkiye'nin bir sanayi ve yatırım ülkesi olabilmesi için gençlere kredi ve hibe yardımı sağlıyor. TÜBİTAK, proje desteği almak isteyen girişimcilerin başvurularını internet sitesi üzerinden alıyor. Projenin teknolojik yönünü, uygulanabilirliğini, iş fikrinin ticari değerini, sağlayacağı rekabet ortamını ve iş ekibinin niteliklerini göz önünde bulunduran TÜBİTAK, seçtiği projelere 150 bin liralık hibe desteği sunuyor. Genç girişimciler, bu desteği mentor desteği ve 2 aylık eğitim ile birlikte alabiliyor.
Bu kurumlardan kredi ve hibe desteği almak isteyen genç girişimcilerin, hayata geçirmek istedikleri fikirlerini her yönüyle ele alması gerekiyor. Bununla birlikte fikirlerin proje kapsamında ve bilimsel bir yaklaşım metoduyla hazırlanması ve dosya haline getirilmesi çok önemli.
İşletme sözleşmelerinin hazırlanması, gerekli izin ve ruhsatların alınması, makine ve ekipmanların tamamlanması, işletmedeki çalışanların ve idari örgütlenmenin sağlanması gibi aşamalar, bu desteklerden sonra gerçekleşebiliyor. Bu süreci tamamlayan genç girişimciler, destek hedefini tamamlamış oluyor. Bakanlıklar ve devlet kurumları, destek ve teşviklerle Türkiye'nin yoğun genç nüfusundan yararlanmayı planlıyor.