Güncelleme Tarihi:
İş kurmak için hedeflerin doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. Bunun için girişimcilerin doğru iş planı hazırlaması, yatırımcıları ve bankaları projeye yatırım yapmaları için ikna etmesinde etkilidir. Peki doğru iş planı nasıl hazırlanır?
Belirli bir altyapı oluşturma
İş planı hazırlamaya başlanmadan önce işletmenin hangi amaçla kurulduğunu, vizyonunu belirlemek önemlidir. Potansiyel yatırımcılar işletmenin neden kurulduğunu, ne gibi hizmetler verileceğini, neler üretileceğini bilip ona göre yatırım yapmak isterler. “Verilen hizmet ya da üretilen ürün ne gibi fırsatlar sunar” gibi soruların cevabının ve bu amaçlara ulaşmak için belirlenen stratejilerin net bir şekilde yazılması önemlidir.
İşletme hakkında bilgilendirme
İşletmenin geçmişi ve diğerlerinden farklı yapan unsurlar hakkında neden yatırım yapmaları gerektiği konusunda yardımcı olacak açıklamalar yapılmalıdır. Eğer yeni kurulacak bir işletme ise iş planlarından, büyüme hedeflerinden, iş konseptlerinden, iş gücü alım yöntemlerinden açıklayıcı bir şekilde bahsedilmesi gerekir.
Yönetim kadrosu hakkında açıklamalar
Potansiyel yatırımcıların desteklemesi için şirketin yönetim ekibinin ve personelin profilleri hakkında bilgi verilmesi önemlidir. Planlanan proje için kimler yönetim kadrosunda yer alacak, işletmeye katabilecekleri değerler gibi mevzular şeffaf bir şekilde açıklanarak özgeçmişleri ek olarak verilmelidir.
Pazar hedeflerinin belirlenmesi
Bir işletmenin ayakta kalmasını belirleyen en önemli unsurlardan biri de pazarlama. Bu nedenle hedef pazarını, pazarın koşullarını ve pazarlama faaliyetlerini net bir şekilde açıklamak gerekir. Hedeflenen kitlenin kimler olduğunu, ürünleri ya da hizmeti neden ve ne zaman tercih edeceklerini, akımlarından etkilenip etkilenmeyecekleri konusu belirlenmelidir.
İşletmenin finansal bilgilerinin açıklanması
Yatırımcılar için önemlilik arz eden konulardan biri de işletmenin finansal bilgileridir. Maliyetler, giderler, kar marjları, fiyatlandırma politikası, mali tablolar, EBITDA, vergi öncesi net kar, yatırılabilecek olan net sermaye miktarı hakkında gerçekçi ve şeffaf bilgiler verilmelidir.
Kaynakların belirlenmesi
Bankalar ve yatırımcılar belli başlı finansman kaynaklarındadır. Bankaların bir işletmeye yatırım yapması için hedeflerin iyi belirlenmiş olması, kapasitesi, iş konsepti, genel durumu gibi unsurlar önemlidir. Yatırımcılar yakın çevreden ve aileden olabileceği gibi bu durumlar hakkında önceden ayrıntılı düşünülmesi gerekir.
Olumsuz durumların tespit edilmesi
Bir SWOT analizi ile var olabilecek risklerin ve negatif durumların belirtilmesi ve bu gibi durumlarda ne yapılması gerektiği, güçlü ve zayıf noktaların belirlenmesi, fırsatlar, alternatif planlar oluşturulması bir iş planında belirtilmesi gereken önemli kısımlardan biridir. Yatırımcılar için işletmede oluşabilecek negatif ihtimallerin açık bir şekilde yazılması gerçekçi olunması önemlidir.
Üretim süreci
Verilecek olan hizmetin nasıl yapılacağı ya da ürünün imalat süreci, üretim yapılacak olan tesislerin belirtilmesi gerekir. İmalat süreci hakkında kısa bir açıklama yapılması, üretimin kapasitesi, hedeflenmiş üretim gibi konular ele alınmalıdır.