Güncelleme Tarihi:
Orada durumlar kötü, bize ödeme yapmazlarsa öz kaynağımızı kaybederiz’ diyerek ihracat faktoringi yapmak için kapımızı çaldı. Dünyada uluslararası faktoring hacmi yüzde 12 artarken, KOBİ’lerin bilinçlenmesiyle ihracat faktoringi Türkiye’de yüzde 44 büyüme kaydetti. Geçen yıl yakaladığımız toplam 6 milyar liralık işlem hacminin yüzde 50’den fazlasını yani 3 milyar liralık bölümü ihracattan elde edildi” dedi.
Dünyada faktoring yüzde 2
Dünya ticaretinin yüzde 2’sinin faktoringden geçtiğini belirten Baydar, “Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Avrupa ve ABD’de iş yapan hiçbir şirket artık birbirine güvenmiyor. Bu nedenle herkes faktoring ile kendisini garanti altına alıyor. Sektörün küresel hacmi 2.6 trilyon dolara ulaşmış durumda. İnsanlar artık açık hesap mal satmak istemiyor. ABD ve Avrupa’ya ihracat yapan Çin de bu güvenceyi alarak 2011 yılında faktoring piyasasında en hızlı yükselen ülke oldu” diye konuştu.
Binde 4’ü masraf görüyorlar
70 ülkede 255 şirketin üyesi olduğu Factors Chain International (FCI) Başkanlığı görevini de yürüttüğünü hatırlaran Baydar, Türkiye’de ihracatın yaklaşık yüzde 60’ı açık hesap denilen mal mukabili yani ‘söz’e dayalı ticaret olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “TEB Faktoring olarak açık hesaplarına garanti vererek, karşı tarafın risklerini üstlenmiş oluyoruz. KOBİ’ler faktoring ödemelerini masraf olarak görüyor. Halbuki biz onlara, ‘İhracatının binde 4’ünü öde, gece rahat uyursun’ diyoruz. Şu anda Türkiye ihracatının yüzde 5’i faktoring tarafından garanti altına alınmış durumda. Faktoring kullanan KOBİ sayısı geçtiğimiz yıl yüzde 25 arttı. Bu yıl da en az yüzde 25 artacak. KOBİ’ler artık işlerini garanti altına almak istiyor. Türkiye’de faktoring kullanan şirket sayısı 70 bine çıkarken, toplam borçlu sayısı da 400 bin oldu. Geçtiğimiz yıl sektör olarak Türkiye’nin ihracat pazarlarından alamadığı 5 milyon Euro’luk tazminatı ödeyerek ihracatçımızı mağduriyetten kurtardık.”
Türkiye’de faktoring hacmi 70 milyar lira
TEB Faktoring Genel Müdürü Çağatay Baydar, 2006’da 6.3 milyar lira civarında bir aktif büyüklüğe sahip olan faktoring sektörünün 2011 sonu itibarıyla aktif toplamının 16 milyar liraya, işlem hacminin ise 70 milyar liraya yaklaştığını belirterek şu bilgileri verdi: “Faktoring ürünlerinin Anadolu’daki bilinirliğinin ve kullanımının artırılmasıyla büyüme rakamlarının çok daha yukarıya çıkacağını öngörüyoruz. Türk faktoring pazarında ihracatta yüzde 31, toplamda ise yüzde 9’luk pazar payına sahibiz. Geçen yıl 6 milyar liralık işlem hacmi gerçekleştirdik. Bunun 3.5 milyar liralık kısmı ihracat aktoringinden geldi. Türkiye’nin ihracat faktoringi alanında liderliğimizi koruduk.”
Bankaların yan ürünüyüz
BASEL III bankacılık kurallarının, bankaların kredi vermesini zorlaştıracağını, bu nedenle faktoring şirketlerine olan talepte artış yaşanacağını anlatan Baydar, “Biz bankaların rakibi değil, onların yan ürünüyüz. Kredilerie alternatif yaratıyoruz” dedi.
Faktoring nedir?
Faktoring, mal ve hizmet satışlarından doğan vadeli alackaların temlik yolu ile bir faktoring kuruluşuna devredilmesi ve bu alacakların faktoring kuruluşu tarafından yönetilmesidir.