Güncelleme Tarihi:
70 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM
Diyarbakır, Van, Malataya, Hatay, Elazığ ve Gaziantep’te bölge teşkilatları açtıklarına vurgu yapan Ulusoy, “Bu teşkilatlarımız bölge turizminin devam etmesi için var gücüyle çalışıyor. Yaptığımızı çalışmalar sonucunda binlerce kişiye istihdam oluşmasını sağladık. Bu olaylara kadar bölge otellerinde yer bulamıyorduk. Otobüs ayarlamakta güçlük çekiyorduk. Hedefimiz ise bölgeye giden 1 milyon turist sayısını 5 milyona çıkarmak. Bu kavgadan ve huzursuz ortamdan en çok turizm etkilenir. Bölgenin kalkınmasını engelleyecek her türlü provakatif eylemden vatandaş da uzak durmalı. Eğer 5 milyon turist rakamına ulaşırsak direk olarak 70 bin kişiye iş imkânı sağlanmış olacak. Bunları başarmamızı engellemeye çalışanlara prim vermeyelim. Siyasetçilerde bu konularda ne söyleyeceğini değil, ne söylemeyeceğini artık hesap etsin” diye konuştu.
KONGRELER İPTAL EDİLİYOR
Turizmin ancak huzur ortamında yapılabileceğini ifade eden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır da, son haftalarda Türkiye sınırında ve iç bölgelerde yaşanan gelişmeler sebebiyle 2015’te yapılması planlanan bazı kongreler için iptal taleplerinin gelmeye başladığını söyledi. Bu kongrelerin daha çok ufak çaplı olduğunu söyleyen Bayındır, “300-500 kişilik toplantılar için iptal talepleri gelmeye başladığını öğrendik. Bunun daha da büyümemesi için bir an önce bu olaylar bitmeli. Çözüm süreci ile bölgede yaşanan olumlu gelişmeler de son bulmamalı. Şu an için yurtdışından gelen kişisel taleplerde iptal yaşanmadı. Yeni tatil döneminden çıkıldığı için yorum yapmak yanlış olur. Ancak olayların büyümesi iptalleri de beraberinde getirir” ifadelerini kullandı.
Turist grubunun
önünü kestiler
BÖLGEYE turist götüren bir turizm firmasının yetkilisi de özellikle uçaklı turlarda büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Otobüslü turların devam ettiğini söyleyen firma yetkilisi şunları söyledi: “Bu sabah (dün) bir uçaklı turumuzu Diyarbakır havalimanı kapalı olduğu için iptal ettik. Özellikle THY uçuşları iptal etmiyor. Son ana kadar devam edeceğini söylüyor. Eğer iptal ederse bir devlet kurumu olarak bölgenin sıkıntılı olduğunu kabul etmiş olacak.” Bölgede ilginç olayların yaşandığını belirten şirket yetkilisi, “Bir turist grubumuzu Diyarbakır’da havalimanına ulaştırmaya çalışırken eylemciler önümüzü kesti. Zor bir geçiş sağladık” dedi. Otobüsler turlarda da Urfa’dan Adıyaman’a, Diyarbakır’dan Batman’a ve Urfa’dan Mardin’e gidemiyoruz. Yollar kapalı. Bağlantılı olduğumuz ve turizm sayesinde geçimlerini sağlayan bölge halkı durumdan çok rahatsız. Sürekli irtibat halindeyiz. Olayların bir an önce bitmesini bekliyorlar” diye konuştu.
HUZURSUZ YAPILAMAZ
YAŞANAN süreçle ilgili Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da, “Herkes sağduyulu olmalı. Başarılı turizm için dışarıya verdiğimiz fotoğraf çok önemli. Hiç kimse Suriye’de insanlık dramının yaşanmasını istemez. Üstelik Türkiye resmi rakamlara göre 1.5 milyon mülteciyi konuk etmiş bir ülke. Buna rağmen Türkiye’yi karıştırmaya çalışmak doğru değil. O yüzden sektör temsilcileri olarak vatandaşlarımızı sağduyuya davet ediyoruz. Her gün olayın olduğu bir ülke haline gelirseniz o zaman kim gelir bu ülkeye? Turizm huzurla yapılan bir iş. Bu noktada siyasilere büyük görev düşüyor. Özellikle siyasilerin kullanmış olduğu üslup çok önemli” dedi. Ayık, uluslararası medya kuruluşları tarafından takip edilen olayların Türkiye’nin turizm rakipleri tarafından kullanılacağını da ifade etti. (SALİM UZUN/ANTALYA)