Güncelleme Tarihi:
Memur zammını görüşmek için dün koalisyon liderleri arasında yapılan ve 3.5 saat süren toplantıda anlaşma sağlanamadı. DTP lideri Hüsamettin Cindoruk yüzde 40 oranında ısrar ederken, Başbakan Mesut Yılmaz yüzde 20'nin üzerine çıkmadı. Liderler pazartesi günü tekrar buluşacak.
Önceki gün memur ve emekli zammını görüşmek için toplanan Bakanlar Kurulu'nda anlaşma sağlananaması üzerine, dün biraraya gelen koalisyon hükümeti liderleri de, memur zammı oranını belirleyemedi. Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve DTP lideri Hüsamettin Cindoruk, dün 3.5 saat süren zam zirvesinde ortak bir rakamda buluşamadı. Liderlerlerin pazartesi günü yeniden biraraya gelmesi bekleniyor. Zam zirvesinde anlaşma sağlananaması sonucu memurların 15 Temmuz'da zamlı maaş alma hayalleri de suya düştü.
Ortaklar arasında kriz doğuran bu gelişmeye, memura verilecek zam oranı konusunda DTP'nin yüzde 40, Başbakan Mesut Yılmaz'ın da yüzde 20'deki ısrarının neden olduğu öğrenildi.
Dün saat 15.00'de Çankaya Köşkündeki 10'ncu Milli Komite Toplantısı'na dahi gitmeyerek programını sürdüren liderler, görüşmeyi saat 16.00'da tamamladılar. Başbakanlık Konutundan ilk ayrılan Hüsamettin Cindoruk oldu. Cindoruk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yılmaz ve Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in verdiği bilgileri arkadaşlarıyla konuşacağını söyledi. Cindoruk, ‘‘Aradığımız çalışan kesimin refah payı alması değil, enflasyon altında ezilmemesidir. Bir anlaşmaya varmış değiliz. Çalışmaları sürdüreceğiz’’ dedi.
ZAMLI MAAŞ YOK
Cindoruk, bu nedenle memur ve emeklilerin 15 Temmuz'da maaşlarını zamsız alacaklarını vurgulayarak, bu nedenle onlardan özür diledi ve şöyle dedi:
‘‘Ama, onların haklarını yükseltmek için çaba sarfettiğimizi bildiklerinden, bizi mazur göreceklerine inanıyorum. Sayın Başbakan, yüzde 20'de ısrarlı, ayrıca ekim ayında enflasyona göre ikinci bir zam öneriyor. Onu biraz muğlak bulduğumu söyledim, zam oranının yükseltilmesini savundum. Ben istediğim orandan inmedim, onlar da çıkmadı. Biz yüzde 20'yi kabul etmediğimizi, parti kararımızı ortaya koyduk. Bu kararımızda duruyoruz. Ecevit'in görüşü de bizimkine yakın. Tabi vergi yasasından gelen bir vergi indirimi var. Bunun da yüzde 2 ile 4,5 arasında olduğunu gördük, onu da dikkate almak lazım. Biz de önerileri tartışacağız, onlar da tartışacak’’.
250 TRİLYON
Memura yüzde 35-40 arası zamda ısrarlı olduklarını kaydeden Cindoruk, bunun da 200-250 trilyon liralık bir fark doğurduğunu söyledi. Cindoruk, bir kaynak önermediğini, kaynağı devletin bulacağını bir soru üzerine açıklarken, ‘‘Bize göre ücret artışları enflasyona etki yapmıyor. Çünkü milli hasıladaki payı çok düşük. Ocakta yüzde 30 yaptık, enflasyon yine düştü.’’ dedi.
HÜKÜMETİ ETKİLER
‘‘Bu gelişme hükümetin geleceğini etkiler mi?’’ sorusuna, ‘‘Etkilemez diyemem’’ yanıtını veren Cindoruk, Başbakan ve Başbakan Yardımcısının kuşkularını paylaştığını da söyledi ve ‘‘Ama memur ve emeklinin ezilmesine de müsade etmememiz lazım’’ diye konuştu. Cindoruk, koalisyon ortaklarının tutumunun neden kaynaklandığı sorusuna, ‘‘Sanıyorum, IMF'ye verilen niyet mektubundan doğuyor. Ama, bu niyet mektubu bizi etkilemez. Biz o niyet mektubunu burada duyduk’’ diye açıkladı. Cindoruk, arkadaşlarına bilgi vereceğini tekrarladıktan sonra, ‘‘Temelde DTP ile hükümet ortakları arasında anlaşmazlık var diyebilirsiniz, ama Sayın Ecevit bize daha yakın’’ dedi.
ECEVİT RAKAM VERMEDİ
Cindoruk'dan yaklaşık yarım saat sonra Başbakanlık Konutundan ayrılan Bülent Ecevit ise DTP'nin talebi üzerine pazartesi tekrar biraraya geleceklerini belirterek, kendisinin herhangi bir rakam önermediğini söyledi. Liderler zirvesine Maliye Bakanı Temizel'in yanısıra, Devlet Bakanı Güneş Taner de katıldı.
Ekimde ek zam teklifi
Koalisyon ortaklarının zam zirvesinde Devlet Bakanı Güneş Taner ile Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in memur maaşlarının yüzde 20'den yukarı olmaması konusunda ısrar ettikleri, Başbakan Mesut Yılmaz'ın da aynı yönde tavır göstererek, ‘‘Eğer enflasyonda bir artış olursa ekimde ek zam veririz’’ dediği belirtildi. Cindoruk'un buna karşılık, memur maaşlarına yapılacak zammın bütçedeki toplam giderin içinde çok yüksek olmadığını belittiği ve bazı rakamlarla bunu açıklamaya çalıştığı vurgulandı. Cindoruk'un yüzde 40'daki ısrarında toplantı sırasında bir yumuşama yönüne gittiği ve yüzde 30'lar civarında olmasına da razı olduklarını söylediği öğrenildi. Buna karşılık Taner ve Temizel'in, ‘‘Verdiğiniz bilgiler doğru değil. Enflasyona hem doğrudan hem de psikolojik yönde olumsuz etkisi olur’’ diye karşı çıktıkları bildirildi.
Baykal: Halk IMF'i yendi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, koalisyon ortaklarının memur maaş artışı konusunda anlaşamamalarından yüzde 20'nin üzerinde artış olacağının anlaşıldığını belirterek, ‘‘Yani halk IMF'i yendi. Artık yüzde 20 aşıldı, ama verecek rakam bulamıyorlar’’ diye konuştu. Baykal, haziran sonu itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 90.6 olduğunu, ancak hükümetin memura ilk altı ay için yüzde 30 zam verdiğini, ikinci altı ay için de yüzde 20 zam öngördüğünü anımsattı. Çıkıp 'Memuru, emekliyi enflasyona ezdirmiyoruz' diyen hükümetin bu sözleri karşısında çıldırdığını ifade eden Baykal, ‘‘Bunların matematik öğretmeni kim, merak ediyoruz’’ dedi.
Asgari ücret 47 milyona çıkıyor
Türkiye'de yaklaşık 4.5 milyon çalışanı yakından ilgilendiren ve halen brüt 35 milyon 437 bin 500, net 22 milyon 943 bin 25 lira olarak uygulanmakta olan asgari ücret, 1 Ağustos'ta yüzde 35 oranında artarak brüt 47 milyon 839 bin 500, net 32 miyon 271 bin 818 liraya yükselecek.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun geçen yıl aldığı karar doğrultusunda, halen 16 yaşından küçükler için günlük 997 bin 500, aylık 29 milyon 925 bin lira, 16 yaşından büyükler için günlük bir milyon 181 bin 250, aylık 35 milyon 437 bin 500 lira olarak uygulanmakta olan brüt ücret, 1 Ağustos'tan itibaren 16 yaşından küçükler için günlük bir milyon 355 bin 475, aylık 40 milyon 664 bin 250 lira, 16 yaşından büyükler için günlük bir milyon 594 bin, aylık 47 milyon 839 bin 500 lira olarak uygulanacak.