Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin ilk ‘duroplast’ klozet kapağı ve yer sifonu üreticilerinden Ahmet Bunyak ve Cevat Ertal’ın kurduğu Petek Banyo Sistemleri (Petek Banyo), bu yıl 2 milyon doları ihracattan olmak üzere 18 milyon lira ciro bekliyor. 250 kişilik istihdamı olan ve toplam 11 bin metrekare kapalı alanda banyo dolapları ve metal banyo aksesuarları da üreten Petek Banyo, kriz döneminde İspanyol ve İtalyan rakipleri karşısında özellikle Yunanistan pazarında ciddi rekabet avantajı yakaladı. Firma daha önce yıllık 50 bin Euro olan Yunanistan’a ihracatını bu yıl 250 bin Euro’ya çıkarmayı başardı. Petek Banyo’nun Genel Müdürü Ercan Bunyak, Alibeyköy’deki tesisleri yeni tesislere taşıyacaklarını söylüyor ve şöyle başlıyor anlatmaya:
Kosova ve Kırım göçmenleri
Aslında babam Ahmet Bey ve Cevat amca 30 yıldır bu sektörde. Ahmet Bey aslen Kosvalı, Cevat Bey de Eskişehir doğumlu ama o da Kırım’tan göçmen. Cevat Bey 1975’te kalıpla başlıyor. Ahmet Bey başka ortakların da bulunduğu bir grupla 1981’de ‘Koza Banyo’yu kuruyor ve Cevat Bey’in tecrübesiyle duroplast klozet kapakları ve yer sifonları imalatına başlıyorlar. 7 ortaklı bir yapıymış. 1991’de Ahmet bey, Cevat Bey ve bir ortak daha kalıyor. 1999’da da Ahmet Bey ile Cevat bey bu ortaklıktan ayrılıp, metal banyo aksesuarları imalatı bölümünü alarak Petek Banyo’yu kurdular. Kısa süre sonra da bu çatıda klozet kapağı ve yer sifonu ayrıca 1995’ten sonra da banyo dolapları üretmeye başlıyorlar.
600 bin adet klozet kapağı
Cevat Bey ile Ahmet bey iki ortak devam ederken bizlerde ikinci kuşak olarak işe girdik. Bu yapı içinde klozet kapakları meselesi önemli çünkü bu alanda ilk üreticilerdeniz. Duroplast klozet kapakları ‘melamin grubunda bir alt kademede petrole dayalı’ bir üründür. 135-150 derecede pişirilen bir malzeme. Babam ve Cevat Bey diğer ortaklardan ayrıldıklarında 45 kişilik personel de bizde kalmıştı. 16 Ağustos 1999 Pazartesi ayrılık 17 Ağustos sabahı deprem oldu. 4-5 ay boşlukta kalındı. Sonra yeni markayla (Petek) yola çıktık. Cevat Bey zaten işin duayenidir kendisi kalıpta ve makinede çok iyidir. 2002’de yeniden klozet kapağı imalatını kurduk. Kapasitemiz yılda 600 bin adet. Metal banyo aksesuarlarında 2.5 milyon adet kapasitemiz var. Ciroda banyo dolapları ve metal aksesuarlar ağırlık taşıyor.
Yunanistan’da hızlı büyüyoruz
Bu yıl 2 milyon dolarlık ihracata doğru gidiyoruz. En hızlı Yunanistan’da büyüyoruz. Orada avantajımız şu oldu; önceden İtalya ve İspanya’dan ürün alıyorlardı. Kriz başlayınca fiyat çok önemli bir unsur haline geldi. 50 bin Euro’luk ihracat yapıyorduk. Bu yıl bir anda 250 bin Euro’ya ulaştık. Çünkü Yunanistan firmaları hem kaliteli hem de fiyatı uygun olsun istedi.
Tüm fuarlara katılıyoruz ihracatımız hızlı artıyor
PETEK Banyo Genel Müdürü Ercan Bunyak, ihracatlarının bu yıl geçen yıla göre yüzde 80 artma eğiliminde olduğunu söylüyor ve şöyle konuşuyor: “Avrupa’daki ve Türkiye’deki tüm fuarlara katılıyoruz. Çünkü, her fuar ayrı bir pazar ve satıcı buluşması oluyor. Mesela İspanya’daki fuarda ağırlıklı olarak Avrupalı satıcılarla Kuzey Afirkalı alıcılar buluşuyor. Avrualı markalar üretimde Türkiye’ye büyük ilgi duymaya başladı.”
DİĞER E-KOBİ HABERLERİ
Leasing’de KDV yüzde 1’e inerse makine yatırımının yolu açılır
İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in leasing (finansal kiralama) sektöründe yüzde 1’lik KDV teşvikinin yeniden uygulamaya alınacağı yönündeki açıklamasına destek verdi. KOBİ’lerin orta ve uzun vadeli kaynak konusunda büyük sıkıntılar yaşadığına dikkati çeken Yalçıntaş, leasingde sağlanan yüzde 1’lik KDV uygulamasının, özellikle makine yatırımı yapacak şirketler için hayati öneme sahip olduğunu kaydetti. Leasing sektöründe KDV indiriminin kaldırıldığı 2008’de yüzde 35, 2009’da ise yüzde 60’a yakın oranda gerileme yaşandığını belirten Yalçıntaş, “Sayın Bakanın KDV’nin yüzde 1’e indirilmesiyle ilgili çalışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Böylece orta vadede daha fazla sanayi yatırımı yapılacağına inanıyoruz. Başta makine olmak üzere stratejik mallarda rekabet şansımız artacaktır” dedi.
Duayenler 3 bin kişiye ‘fark yaratmayı’ anlatacak
TÜRKİYE Kalite Derneği (KalDer) tarafından Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) katkılarıyla her yıl düzenlenen Kalite Kongresi’nin 20’ncisi 29-30 Kasım tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. ‘Fark Yaratmak’ ana teması ile düzenlenen kongrenin konuşmacıları arasında Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, THY Genel Müdürü Temel Kotil, Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray gibi birçok isim yer alıyor. Ulusal Kalite Ödülü içinse 11 kuruluş başvuru yaptı. Bu kuruluşlardan 5’i finale kaldı. KalDer Başkanı A. Hamdi Doğan, 20. Kalite Kongresi’ne 3 bin kişinin katılacağını belirtti.
Antalya’da 35 yazılım firması ‘Astec’i kurdu, ABD’de ihaleye girecek
YAZILIM sektöründe iddialı Antalya Teknokenti, bilişim sektörünün kalbinin attığı ABD’nin San Francisco kentindeki Silikon Vadisi’ne Aralık ayında ofis açmayı planlıyor. Teknokent’te faaliyet gösteren 35 yazılım şirketinin bir araya gelerek oluşturduğu “Astec” isimli şirket, bilişim sektöründe dünya pazarına açılmak için kuruldu. Antalya Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Cihangir İleri “ABD’deki Silikon Vadisi’ne Aralık ayında açacağımız ofisle yazılım ihalelerine bünyemizdeki firmaların girmesini sağlayacağız” dedi. Astec’e ABD’den iki şirketin ortaklığının görüşüldü de belirtiliyor.