Güncelleme Tarihi:
HAVALARIN ısınmasıyla birlikte klima pazarı da hareketlendi. Yılın bu döneminde her zaman olduğu gibi ‘doğru klima’ arayışı artıyor. Hürriyet, bu dönemde iklimlendirme sektöründeki beklentileri, trendleri ve verimli kullanım tüyolarını araştırdı. Bu dönemde özellikle yüksek faturalarla karşılaşmak istemeyenler yüzde 40 tasarruf sağlayan A+++ enerji sınıfı klimalara ilgi gösteriyor. Hem yeni klima alacaklar hem de eski klimalarını yenileyecekler için öne çıkan kriter ise fiyat. Zira piyasanın uzmanları, klima sezonunun geçen yıla göre yüzde 35-55 arasında zam açıkladığını belirtiyorlar. Uzmanlar sektörün temmuz ayında yeni bir zamma hazırlandığını da vurgulayarak, “Klimaya ihtiyacı olan ellini çabuk tutsun” diyor.
Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Tuncer Gülsaran Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, klima fiyatlarında bu yıl ortalama yüzde 35-55 oranlarında fiyat artışı yaşandığını belirterek, “Son günlerdeki kur hareketliliği fiyatları etkiledi. Temmuz ayı itibarıyla pek çok firmanın fiyatlarında ayarlama yapacağını söyleyebiliriz” dedi.
‘A+++ KLİMA TERCİH EDİLMELİ’
Tuncer Gülsaran her yıl olduğu gibi klima tüketicisinin sezonu beklediğini söyleyerek, piyasanın yeni yeni hareketlendiğinin altını çizdi. Gülsaran, fiyat-verimlilik dengesi hakkında ise, “Tüketiciler doğru enerji tüketimi için A++ ve üzeri enerji sınıfına sahip klima tercih etmeli. Soğutmada sezonsal enerji verimliliği, bir klimanın kapasitesine göre çektiği gücü gösteren katsayıdır. Bu katsayısı ne kadar yüksek olursa cihazınız o kadar az elektrik harcar. Bu değer 6.10 ile 8.5 arasında ise cihaz A++, 8.5’a eşit ve üzerinde bir değer ise A+++ enerji etiketine sahip olur. A+++ bir klima tercih etmek ise elektrik faturasını önemli ölçüde düşürecektir” ifadelerini kullandı.
2 MİLYON ÜRETİM
Ayk Serdar Didonyan, Türkiye’de yıllık 2 milyon klima üretildiğini, iç satışta ise bu rakamın 1 milyon adedi aştığını belirterek, “Split klimalarda geçen yıla oranla üretimde yüzde 20, iç pazarda yüzde 2 ve ihracatta yüzde 20’lik bir artış gözlemlendi. Buna karşılık beş yıllık veriler ele alındığında split klima üretiminde yüzde 130, iç satışta yüzde 35 ve ihracatta yüzde 260 oranında artış görüldü” dedi. Didonyan, Türkiye iklimlendirme sektörünün dünyadaki payının 2021 itibarıyla yüzde 1.2 olduğunu ve bu yıl için bu oranı yüzde 1.5’e çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİLEDİ
İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan ise 2022 yılında hem fiyat artışları hem de yaz mevsiminin serin geçmesi nedeniyle iç satışta büyümenin düştüğünü belirterek, 2023 için umutlarının daha çok ihracata bağlı olduğunu belirterek, “2023 yılı için de iç piyasada nispeten serin geçen ilkbahar ayları sebebiyle ciddi bir büyüme beklememek gerekiyor” dedi.
CEBİ TERLETMEYEN KLİMA KULLANIM ÖNERİLERİ
- Klimalarda enerji tüketimi en az olan A+++ sınıfı klimaların fiyatı daha yüksek ancak daha verimli.
- Alınacak cihazın mutlaka ulusal/uluslararası standart, CE ve uluslararası kalite standardı belgeleri olmalı.
Klimanın hava yönlendirme kanatları yazın tavana üfleyecek şekilde kullanılmalı.
- Klimalarda kullanılan R32 gazının verimliliği R410’a gazına göre daha fazla ve küresel ısınmaya etkisi 3 kat daha düşük. Bu yüzden klimalar inverter teknolojisine sahip çevre dostu soğutucu akışkan barındırmalı.
- Klima filtresi düzenli olarak temizlenmeli. Bakımlar yetkili servislerce yapılmalı.
- Doğru sıcaklık değerlerinde klima kullanılmalı. Kış için 20-22 OC, yaz için de 23-26 OC konfor aralığı olarak kabul ediliyor. Soğutmada düşürülen, ısıtmada ise yükseltilen her 1OC , enerji tüketiminde yaklaşık yüzde 7-10 arasında artışa neden oluyor.
- Klima ortama uygun olmalı. Gereğinden büyük ve küçük klimalar daha fazla enerji tüketiyor.
- Klimanın kullanıldığı ortamda kapı ve pencereler kapalı tutulmalı.
- İç ve dış ünitelerinin üfleme ve emiş alanları kapatılmamalı.
- Klima uzun süre kullanılmayacaksa sigorta üzerinden kapatılmalı.