KKTC'li işadamlarına Simitis'ten özel izin

Güncelleme Tarihi:

KKTCli işadamlarına Simitisten özel izin
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk , Yunan, Kıbrıs ve Rum işadamlarının buluştuğu Atina Zirvesi, ‘‘pasaport krizi’’ ile başladı. Yunanistan, KKTC'li işadamlarına vize vermedi. Yunan Başbakanı Kostas Simitis'in KKTC heyetine özel izin vermesi üzerine heyet, Yunanistan'a pasaportsuz giriş yaptı.

EGE ve Kıbrıs'ta gerginlik tırmanırken, Türk-Yunan-Kıbrıslı ve Rum iş dünyası, Atina'da buluştu. Yunanistan'ın tanımadığı KKTC'li işadamlarının pasaportları kriz yarattı. Yunan Başbakanı Kostas Simitis'in KKTC heyetine özel izin vermesi üzerine heyet, Yunanistan'a pasaportsuz giriş yaptı.

Atina'ya gelen Türk işadamları heyetine Rahmi Koç, KKTC'li işadamları heyetine ise KKTC Ticaret Odası Başkanı Salih Boyacı başkanlık ediyor. Türk heyetinde Şarık Tara, İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş, Selim Egeli, Aldo Kazlowski ve Asaf Güneri de bulunuyor. Yunan heyetinin başkanlığını da Yunanistan'ın ilaç sektöründeki en büyük isimlerinden biri olan Tanasis Lavidas, Rum heyetinin de eski Dışişleri Bakanı Mihailidis yapıyor.

Toplumların birbirlerine yakınlaşması açısından son derece önemli bir adım kabul edilen dörtlü toplantıların ilki İstanbul'da yapılmıştı. Atina'da yapılması planlanan bu zirve ise son ana kadar tehlikedeydi.

Yunanistan, KKTC'yi tanımadığı için Kıbrıs Türk heyeti üyelerinin kullanacağı pasaport perde arakasında ciddi bir kirize neden oldu. Kıbrıs Türk heyeti, KKTC pasaportuyla Atina'ya gelmek istediler, ancak Yunan hükümeti buna izin vermedi. Simitis Hükümeti'nin 9 işadamından oluşan KKTC heyetine özel izin vermesi üzerine kriz aşıldı.

ÖZEL İZİN

Yunan Genç İşadamları Derneği, heyet üyelerinin isimlerini ve pasaport numaralarını önceden alıp, Yunan makamlarına ilettiler. THY'nin dün sabahki uçağıyla Atina'ya gelen Kıbrıslı işadamlarını Genç İşadamları Derneği'nden yetkililer karşıladı. Heyet pasaport göstermeksizin gümrükten geçti ve VIP salonuna alındı. Heyet böylece Yunanistan'a pasaportsuz, özel izinle gelen ilk KKTC heyeti oldu.

Heyet Başkanı Salih Boyacı, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, özel izni bir iyiniyet jesti olarak gördüklerini, ancak Kıbrıs'da atılması gereken ilk adımın Türkler'e uygulanan ekonomik ambargonun kaldırılması olduğunu söyledi. Boyacı, ‘‘AB'ye almak istedğiniz 200 bin kişiye ekonomik ambargo uygulamak ne kadar demokrasiye uyuyor. Önce ambargoyu kaldırın’’ diyerek AB'ye çağrıda bulundu.

Ortak yatırımı konuşacaklar

DÖRTLÜ zirve bu sabah başlıyor. İlk günkü toplantıya davetli tüm işadamları katılacak. İkinci günkü toplantı ise daha dar kapsamlı olacak. Her heyetten dokuzar kişi toplantılara katılacak.

Türk-Yunan işadamları zirvesinin mimarlarından işadamı Selim Egeli, Yunanlı işadamlarıyla üçüncü kez bir araya geldiklerini, atılan adımları ise küçümsememek gerektiğini söyledi. İşbirliği sürecinin başında olmalarına rağmen bazı olumlu adımların atıldığını söyleyen Egeli, buna örnek olarak Türk işadamlarına verilmeye başlanan 6 ay süreli, birçok giriş hakkı tanıyan vizeyi örnek gösterdi.

Yunanlı genç işadamlarının cesur adımlar atarak Türk işadamlarıyla iş ilişkisine girmeye başladıklarına dikkat çeken Selim Egeli, turizm sektöründe geçen yıl rekor düzeyde işbirliği yapıldığını belirterek, ‘‘Siyasi sorunlara rağmen başlatılan süreci devam ettirmekte kararlıyız’’ dedi. Zirvede bu kez üçüncü ülkelerde yapılabilecek ortak yatırımlar ve turizm alanındaki işbiriliğinin genişletilmesi üzerinde durulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!