KKTC'de kara sondajı 2-3 ay içerisinde baÅŸlıyor

Güncelleme Tarihi:

KKTCde kara sondajı 2-3 ay içerisinde başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2011 10:46

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, KKTC'de 2-3 ay içerisinde karada arama sondajına başlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yıldız, KKTC'de düzenlenen Enerji Zirvesine katıldı. Yıldız burada yaptığı konuşmada Magosa karasalında 2-3 ay içerisinde karada petrol ve doğalgaz için sondaj çalışmalarına başlanacağını açıkladı.

Yıldız, "Ancak bu bizim denizde uluslararası hukuka uymayan gelişmelere karşılık vermeyeceğimiz anlamına gelmez" dedi.

YÃœZDE 55'Ä° TÃœRKÄ°YE'YE YÃœZDE 45'Ä° KKTC'YE

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), 3 hafta önce KKTC ile petrol ve doÄŸalgaz alanında üretim ve paylaşım anlaÅŸması imzalamıştı. TPAO, daha önce yaptığı jeolojik veriler ışığında KKTC'de ilk kez kara sondajı yapma kararı aldı. 3 bin metre derinliÄŸe inmeyi planlayan TPAO masrafların tamamını tek başına üstlenecek. Ä°lk etapta tek kuyu açılacak. 6 ay içerisinde de sondajın sonuçları alınacak.ÂOlası bir petrol veya gaz bulunması halinde Türkiye üretiminin yüzde 55'ini, KKTC ise yüzde 45'ini alacak.

/images/100/0x0/55eb4e8af018fbb8f8b8ca4f

Haberin Devamı

"SİSMİK ARAŞTIMALARIN ÖTESİNE GEÇTİK"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu zirvede yaptığı konuşmada, "Toprağımızda bulunacak petrol müzakere masasında elimizi güçlendirecek. Sismik araştırmaların ötesine geçtik bu da bizi umutlandırıyor" dedi.

"KKTC'NÄ°N HAKLARI Ä°HLAL EDÄ°LÄ°YOR"

Enerji Zirvesi'nin organize eden Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, bu toplantıyı son aylarda yaşanan gelişmeler nedeniyle KKTC'de yaptıklarını söyledi. Güney Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'de fiili bir durum yaratarak doğlagaz sondajına başladığını ve KKTC'nin haklarını ihlal ettiğini belirten Özdebir, bu hamlenin cevapsz bırakılamayacağını vurguladı.  Özdebir, "Bizde OSBÜK olarak hem kamuoyu hassasiyetini artırmak hem de KKTC'nin ve hükümetimizin yanında olduğumuzu göstermek için bu toplantıyı Girne'de düzenledik" dedi.

Özdebir, elektrik piyasasıda yasal aktör olan organize sanayi bölgelerine doğalgaz piyasasında tedarik ve dağıtım yetkisi verilmesini istedi.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!