KKTC’ye üniversite öğrencisi gönderin, yoksa batarız

Güncelleme Tarihi:

KKTC’ye üniversite öğrencisi gönderin, yoksa batarız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2006 00:00

KKTC üniversiteleri, 10 bin 815 öğrencilik kontenjanın sadece 3 bin 438’inin dolması nedeniyle alarma geçti. YÖK’ün yeni bir imkan yaratmasını bekleyen KKTC hükümeti, ekonominin belkemiği olan eğitim sektörüne destek için Türkiyeli öğrencileri ’4 yıl boyunca sağlık sigortası’ kapsamına da alacak.

Türkiye’nin KKTC’de okuyan öğrenci sayısını 60 bine çıkarma vaadine güvenerek yatırımlarına hız veren ve tamamlayan 5 üniversite zora girerken, kontenjanların boş kalmasının KKTC’li üniversitelerde 5 yılda yaklaşık 300 milyon YTL gelir kaybına neden olacağı bildiriliyor.

YÖK BİR AY İÇİNDE ÇÖZMELİ: Girne Amerikan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, YÖK’ün ek kontenjan tercihleri sona erene kadar bir ay içinde yardım eli uzatması gerektiğini aksi takdirde hem üniversitelerin hem de KKTC ekonomisinin çok büyük darbe yiyeceğine dikkat çekti. Akpınar, "Bir öğrenci yabancı bir ülkede öğrenim görmek isterse taban puan alması halinde istediği ülkeye giderek istediği ya da kendisini kabul eden herhangi bir üniversitede eğitim görebiliyor. Bize de bu hakkın tanınmasını istiyoruz. YÖK, bu yıl karşılaşılan sorunu aşabilmemiz için ÖSS 1 sorularından alınan puanlara göre de yerleştirebilme hakkı tanımalı" diye konuştu.

ÖĞRENCİLERE SAĞLIK SİGORTASI: Boş kontenjan sıkıntısı KKTC hükümetinin de birinci gündem maddesi oldu. KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Türkiye Büyükelçiliği ve üniversite yetkilileri ile bir toplantı yaptı ve şöyle konuştu: "Öğrencilerin kendi evlerinde hissetmesi için her türlü kolaylığı sağlayacağız. Öğrencilikleri boyunca 4 yıl sağlık sigortası kararı aldık. Her yıl aldıkları oturma izni süresini 4 yıla çıkartacağız, üniversitelerin sorunlarını çözmek için elimizden gelen desteği vereceğiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!