KKTC’de ‘Siesta bitmesin’ diye genel greve çıktılar

Güncelleme Tarihi:

KKTC’de ‘Siesta bitmesin’ diye genel greve çıktılar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2010 00:00

KKTC’de sendikalar, hükümetin aldığı “siesta”nın kaldırılması ve yüksek maaşlı emeklilerden vergi alınmasını içeren ekonomik önlem paketini protesto etmek amacıyla dün yarım gün genel greve gitti.

Haberin Devamı

Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY)Atlasjet ortaklığına gitmesiyle başlayan süreçten Türkiye’yi sorumlu tutan sendikacılar, düzenledikleri mitingde “Ankara ne paranı ne ekonomik paketini istiyoruz” yazılı pankartlar taşıdı.
Türkiye de hedef alındı
‘Sendikal Platformu’nu oluşturan 34 sendikanın hükümete ilk uyarı niteliğinde ortak düzenlediği eylemde hükümetin kemer sıkma adımlarını geri almaması halinde süresiz genel greve gidileceği vurgulandı. Türkiye Büyükelçiliği ve KKTC Meclis binası önündeki gerçekleştiriken mitingde, Türkiye ve KKTC hükümetlerine karşı slogan atıldı ve yazılı pankart ve dövizler de açıldı. Halaylar çekilen mitinge bazı siyasiler de katıldı, polislere pet şişe ve yumurta atıldı. Yarım günlük genel grev, hava ve deniz ulaşımını da etkiledi. Gazimağusa Limanı’nda yükleme ve boşaltma yapılamadı. Girne-Taşucu feribot seferleri de grevden sonra başladı. Miting nedeniyle Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun toplantısı, meclis personelinin de grevde olması nedeniyle yapılamadı.
‘Siyasi amaçlı grev’
KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, sendikaların grev çağrılarının “siyasi amaçlı” olduğunu ifade ederek sağduyu çağrısında bulundu ve çalışanların, tedbirlerin kendilerine ne getirip ne götürdüğüne bir kez daha bakmalarını istedi. Bütçe açığı için hükümetin ciddi çalışmalar yaptığını, alınan önlemlerin “ileriye dönük reform” niteliği taşıdığını söyleyen Tatar, “Bir ülkenin bütçesi vardır, eğer giderinizi gelirinizden çok yüksek noktaya getirirseniz tedbir almak zorundasınız” dedi.
Açık 500 milyon lira
Tatar, “Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) hükümeti döneminde Türkiye’nin katkısının ardından finanse edilemeyecek açığın 205 milyon lira olarak belirtildiğini ancak Ulusal Birlik Partisi’nin hükümete gelmesiyle Maliye Bakanlığı’nın çalışmaları sonucu açığın 500 milyon TL olduğunu tespit ettiklerini” aktardı. Tatar, CTP’nin iktidarda olduğu dönem olan 2004 yılından sonra açığın yılda 500 milyon TL’ye kadar ulaştığını anlattı.

Haberin Devamı

KKTC’yi greve götüren önlemler

GENEL greve neden olan KKTC hükümetinin aldığı kararlar şöyle:
Siesta adı verilen ve yazın 5 ay yarım gün mesai yapılmamasını öngören sistem kaldırılacak.
3 bin liranın üzerinde emekli maaşlarından vergi alınacak. Yaklaşık 7 bin emekli bundan etkilenecek.
AB’den alınan lüks otomobiller vergilendirilecek
Fazla mesailer sınırlandırılacak.
Benzine zam.

Haberin Devamı

Önlemler ‘akla ve sosyal adalete’ uygun

MALİYE Bakanı Ersin Tatar, şu anda 37 bin emekli bulunduğunu ve sadece 3 bin TL üzerinde maaş alan emeklilerden vergi alınacağını, bunun da yaklaşık 7 bin emekliyi etkileyeceğini kaydetti. Yapılan düzenlemenin esasında çok küçük bir ayrıntı olduğunu ve kesintinin akla ve sosyal adalete uygun bir tedbir olduğunu ifade etti. Sendikaların grevine de değinen Bakan Tatar, önlemler paketinde çalışanları çok fazla etkileyecek bir durumun olmadığını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!