KKTC’de ‘kara sondajı’ atağına geçiyoruz

Güncelleme Tarihi:

KKTC’de ‘kara sondajı’ atağına geçiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2011 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) iki-üç ay içerisinde Kuzey Kıbrıs’ta karada sondaja başlayacağını bildirdi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) Girne’de düzenlediği Enerji Zirvesi’nde konuşan Yıldız, ülkelerde zaman zaman enerjinin siyasete, zaman zaman da siyasetin enerjiye yük olduğu dönemlerin bulunduğunu vurguladı. Hazırladıkları master planla yavru vatan KKTC için de bütün bu paradoksları çözmeye hazır olduklarını dile getiren Yıldız, 2-3 ay içerisinde KKTC’de karada sondaja başlayacaklarını bildirdi.

Hazırlıklar tamam

Yıldız, denizdeki aramalarda da uluslararası hukuka uygun hareket edileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Bu hukuka uymayan çalışmalara karşılık vermeyeceğimiz anlamına da gelmez. KKTC’nin bütün Kıbrıs ile ilgili nerede sondaj vurulursa vurulsun hakkı vardır. Bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Üç hafta kadar önce Kuzey Kıbrıs’taydık. Yaptığımız anlaşmayla teknik çalışmaları hazırlamış bulunuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC ile beraber geliştireceği bir kısım projelerin olduğunu da söylemeliyim.”

Liberalleşme önemli

KKTC’de de ister primer, isterse yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı olsun, daha fizibıl projelerle beraber özel sektör payının artırılması gerektiğine işaret eden Yıldız, liberalleşme ve piyasa düzenlemeleriyle enerji sektörünün daha da rahatlayacağını vurguladı. Enerji verimliliğinin önemine de dikkat çeken Yıldız, bin dolarlık GSYİH elde etmek için Türkiye’de 290 litre petrol eşdeğeri enerji harcanırken, bu miktarın OECD ülkelerinde 200 litre, Japonya ve Danimarka gibi ülkelerde ise 100 litre civarında olduğunu belirtti.

Milli petrole doğru

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Sismik aramaların ötesine geçiyoruz. Kendi petrolümüze doğru gidiyoruz. Özellikle bu dönemde toprağımızda bulunacak petrol, hem ekonomimizi hem de müzakerelerimizi güçlendirecektir” dedi.

OSB’lere Batı Hattı kapısı açık

BATI Hattı’ndan doğalgaz ithalatı için OSB’lerden de talep geldiğini ve onların da rahatlıkla müracaat edebileceğini kaydeden Taner Yıldız, “OSB’ler biliyorsunuz şu anda doğalgaz dağıtım hakkına sahipler. Bu kapının açık olduğunu da söyleyebilirim” dedi.

Denizde 250 milyon karada 10 milyon dolarlık sondaj

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Rum yönetiminin Akdeniz’de yaptığı çalışmalara yanıt olarak harekete geçirilen Piri Reis gemisinden gelen verilerin, başka verilerle de değerlendirilerek sondaj çalışmaların önünün açılacağını söyledi. Denizdeki sondaj çalışmalarının maliyetinin 250 milyon dolar, karadakilerin ise yaklaşık 10 milyon dolar maliyetinin olduğunu anlatan Uysal, “Denizde ve karada yapacağımız sondajlarla TPAO, Akdeniz’de en büyük oyuncusu haline gelecek” dedi.

Yüksek öğrenimde marka haline geldi

BAŞBAKAN Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs’ın çevresindeki enerji kaynaklarının tartışıldığı bir dönemde Enerji Zirvesi’nin KKTC’de yapılmasının sembolik bir değer taşıdığına işaret ederek, Türkiye’nin ada çevresindeki enerji kaynaklarıyla ilgili hassasiyetinin devam ettiğini söyledi. Türkiye olarak KKTC’nin daha güçlü ve daha kararlı ilerlemesi için daima yanında olacaklarını ifade eden Atalay, “Yatırım danışma konseyi toplantısı KKTC’de yapılacak. Burada, yatırımın nasıl teşvik edilip artırılacağına yönelik çalışma yapacağız. Yüksek öğrenimde marka haline geldi” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!