KKTC’de ayda 1200 YTL’ye otelde çalışacak

Güncelleme Tarihi:

KKTC’de ayda 1200 YTL’ye otelde çalışacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2008 00:00

KKTC’de faaliyet gösteren Türkiyeli patronlar, yasal olarak çalıştırmak zorunda oldukları yerli eleman bulmakta zorlanıyor.

Kaya Hotels&Resorts CEO’su Sami Türkay, "Geçen yıl hizmete giren Kaya Artemis oteli sayesinde Kıbrıs’a gelen turist sayısında yüzde 30’luk bir artış sağlandı. Yasalara göre yüzde 70 KKTC’li çalıştırmak zorundayız. 1200 YTL’lik asgari ücrete gelen olmuyor" dedi.

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) oteller başta olmak üzere işyerlerinde, çalışanların yüzde 70’inin yerli, yani Kıbrıslı olma şartı var, ancak Türkiye’den giden yatırımcılar bu koşulu tam yerine getiremiyor. 120 milyon dolar yatırımla geçen yıl Bafra bölgesinde açılan Kaya Hotels&Resorts’un yüzde 60’ını Kıbrıslılar, yüzde 40’ını Türkiye’den gelenler oluşturuyor. Kaya Hotels&Resorts CEO’su Sami Türkay, Kıbrıs Çalışma Bakanlığı’na başvurmalarına rağmen Kaya Artemis otelinde çalışacak eleman bulamadıklarını söyledi.

Kursa gelen olmadı

Kaya Artemis otel sayesinde geçen yıl turist sayısında yüzde 30 artış sağlandığını ve KKTC ekonomisine hatırı sayılır ölçüde katkı sağladıklarını belirten Türkay, şunları söyledi: "Kıbrıs’ta yasalar gereği çalışanların en azından yüzde 70’inin Kıbrıslı olması şartı var. Bugün bizde bu oran yüzde 60’lar seviyesinde. Geriye kalan kısım ise Türkler’den oluşuyor. Oteli ilk kurduğumuzda Kıbrıs’ta geçerli olan 1200 YTL’lik asgari ücreti çalışanlara teklif ettiğimizde olumsuz yanıtlar aldık. Bir türlü Kıbrıslı çalışan bulamadık. En sonunda Çalışma Bakanlığı’na müraacat ettik. ’Yeterki siz bize çalışan bulun, biz kurslar açacağız, onları eğiteceğiz dedik. 5 kişi bile başvurmadı." Kaya Artemis otelinin 726 odaya sahip olduğunu belirten Türkay, sözlerine şöyle devam etti: "Kıbrıs’taki otellerin önceliği kumarhaneler. Genelde oda sayıları az iken, kumarhaneleri oldukça büyük. Bizde ise durum tam tersi. Kumarhane küçük, oda sayısı yüksek. 726 odanın en çok 100-150’sini kumar amaçlı gelen turistler dolduruyor."

Antalya rakip

Kıbrıs’ın Antalya’ya rakip olabileceğini kaydeden Türkay, yaz sezonunu yüzde 80 dolulukla kapatacaklarını, Ramazan boyunca doluluk oranın yüzde 30-40 arasında olduğunu söyledi. Yazın otelde konaklayanların yüzde 30’unun Kıbrıslılardan, gerisinin ağırlıklı olarak Türkiye’den oluştuğuna dikkat çeken Türkay, şunları söyledi: "Burası Türkiye için hem iç, hem dış destinasyon olarak görülüyor. Yabancı ülke gibi. Çünkü, Kıbrıs’a gelirken dış hatlar kullanılıyor. Free-shoplarda alışveriş imkanı oluyor. İç destinasyon sayılır, çünkü aynı ülke gibi düşünülüyor, aynı dil konuşuluyor. Yabancılık çekilmiyor. Ayrıca sanatçılarla da Türkiye’den turist çekiyoruz."

Kaya Artemis Kongre Merkezi için 5 milyon Euro harcandı

KKTC’nin yeni turizm yatırım bölgesi Bafra’da geçen yıl 120 milyon dolara Kaya Artemis Otelini hizmete açan Kaya Holding, bu yıl otelin yanına 5 milyon Euro’ya Türkiye’nin ve KKTC’nin en büyük kongre merkezini yaptı. Kaya Hotels&Resorts CEO’su Sami Türkay, Ege’de antik çağdan esinlenerek tasarladıkları kongre merkezini 5 bin 500 metrekarelik bir alana yaptıklarını belirtti. Sami Türkay, 1800 kişilik merkezden otelin altında bir diğer kongre merkezine geçişi olduğunu, böylece toplamda 8 bin metrekarelik bir büyüklüğe erişildiğini vurguladı. Türkay, "Şimdiden kesinleşmiş eylül ayında 6, ekimde 13 ve kasımda 8 kongre mevcut. İtalyan, Polonya ve İspanya’dan gruplarla görüşüyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!