KKM’nin Merkez Bankası’na maliyeti 66.3 milyar TL

Güncelleme Tarihi:

KKM’nin Merkez Bankası’na maliyeti 66.3 milyar TL
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2022 07:00

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabının Merkez Bankası’na yükünü tahmini olarak açıkladı.

Haberin Devamı

Oktay, KKM’nin Merkez Bankası’na maliyetinin bütçeye olan maliyetin yüzde 75’i civarında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Son rakamlara göre bu maliyet 66.3 milyar liraya denk geliyor. Oktay, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2023 yılı bütçesinin geneli üzerinde yapılan görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, hem vatandaşların hem de şirketlerin KKM uygulamasına büyük teveccüh gösterdiğini söyledi. 21 Ekim 2022 tarihi itibarıyla KKM’ye katılım sayısının 2.3 milyon kişiyi, toplam tutarın da 1.45 trilyon lirayı geçtiğini, mevduattaki TL payının da yüzde 50’ye yaklaştığını ifade etti. Bu durumun düşük gelir gruplarında toplanan vergilerin mevduat sahiplerine aktarıldığı iddialarının aksine, KKM’nin tabana yayıldığını ortaya koyduğunu dile getiren Oktay, “Kur korumalı mevduat sahiplerine sağlanan destekler bireysel emeklilik sistemine sağlanan destekler gibi tasarrufları teşvik edici ve kapsayıcı bir destek gibi görülmelidir. KKM ile döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduatlardaki payında 10 puandan daha fazla bir azalma olmuştur. Yine, bankaların döviz yükümlülükleri düşmüş ve 2021 Kasım ayında TL mevduatlarının ortalama vadesi 24 günken, 2022 Ağustos ayı itibarıyla 45 güne çıkmıştır. KKM uygulamasının döviz kuru oynaklığı ve diğer makroekonomik göstergeler üzerindeki olumlu etkisine kıyasla maliyeti sınırlı olmuştur” dedi.

Haberin Devamı

VERGİ İSTİSNASI UZATILDI

Oktay, Komisyon milletvekillerinin geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası yetkililerinin KKM maliyetini açıklamamasını hatırlatması üzerine, “Benim tercihim de şahsen Merkez Bankası’nın Plan ve Bütçe Komisyonu’na veya Meclis’e KKM maliyetiyle ilgili bilgiyi paylaşması şeklindedir. KKM sebebiyle Merkez Bankası’nda oluşan maliyet Hazine ve Maliye Bakanlığımızın açıkladığı rakamların altındadır” dedi. Milletvekillerinin “Nereden biliyorsunuz” sorusu üzerine de Oktay, “Yaklaşık yüzde 75’i civarında olduğunu tahmin ediyoruz” yanıtını verdi. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, 11 Ekim tarihi itibarıyla bütçeden 88.4 milyar lira ödeme yapıldığını söylemişti. Bütçe dışında kurdan KKM’ye dönenler için Merkez Bankası da bankalara ödeme yapıyor. Ancak bu rakam şimdiye kadar açıklanmadı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın tahminine göre yapılan ödeme 66.3 milyar liraya denk geliyor.

Haberin Devamı

Öte yandan Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararla da KKM’deki şirketlere vergi avantajında süre uzatıldı. Vergi istisnası 30 Eylül 2022 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paralar itibarıyla da uygulanacak.

BAKMADAN GEÇME!