Çiğdem TOKER
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2006 00:00
Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye Bankalar Birliği’nin "tereddüt doğdu" diyerek, yeniden yapılandırılan konut kredilerinin KKDF’den muaf olup olmadığı sorusu üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı, bu işlemlerin de KKDF’den muaf olacağını bildirdi.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, konut kredisi faizlerindeki düşüşe rağmen, bankadan bankaya borç transferinin düşük düzeyde seyrettiğine dikkat çekerek, "KKDF muafiyetinden sonra transferler artar" dedi.
YÜKSEK faizle konut kredisi almış tüketicilerin, borçlarını düşük faiz veren ikinci bankaya giderek kapatmaları işlemine getirilen KKDF muafiyeti, piyasadaki rekabeti arttıracak. Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) bu konuda yaşanan tereddüdü dile getirerek, konut kredilerindeki borç transferi ve yeniden yapılandırmadan, yüzde 15 KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) alınıp alınmayacağı sorusuna, "alınmayacak" yanıtını verdi. Bu yanıtla birlikte, konut kredisi nedeniyle ödediği faiz oranlarını düşürmek amacıyla banka değiştiren tüketiciler açısından, önemli bir maliyet kalemi ortadan kalkacak. Son verilere göre 13 milyar YTL’lik bir büyüklüğe ulaşan konut kredilerinde 1.3 milyar YTL’lik paya sahip olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Hürriyet’e "Konut kredilerinin bankadan bankaya transferinin önündeki en büyük engellerden birisi de KKDF’ydi. Getirilen bu muafiyet, sektörü hareketlendirecek" dedi.
BUNDAN SONRA KAYMA BAŞLAR: Çağlar, kullandırdıkları toplam 1.3 milyar YTL’lik konut kredisinden, düşük faiz nedeniyle başka bankalara giden
kredi toplamının 15 milyon YTL gibi düşük bir düzeyde kaldığına dikkat çekerek, "Faizler düştüğü halde, borç transferleri konusunda yoğun bir rekabet yaşanmadı. Ama artık bundan sonra, mevcut portföyün düşük maliyetli bankalara kaymasının beklenebilir" dedi. KKDF muafiyeti gelmeden önce, düşük faize rağmen borç transferinin vatandaşa cazip gelmediği saptamasını aktaran Çağlar, şunları söyledi: "Çünkü vatandaş açısından baktığınızda, sadece faizlerin düşmüş olması yetmiyordu. Daha düşük faiz uygulayan bankaya gittiğinizde aylık ortalama en fazla 15-20 milyon lira gibi bir avantaj sağlıyordu. Çünkü KKDF dışındaki, dosya parası, ekspertiz raporu gibi maliyet kalemleri, o kadar belge toplamak, ikinci dereceden ipotek getirmek gibi işlem ve zorunluluklar nedeniyle, banka değiştirmek vatandaş açısından fazla cazip görünmüyordu."
LÜKS KONUTLARDA DEĞİŞİR: Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, yeniden yapılandırılacak konut kredilerine getirilen KKDF muafiyetinin, 100-200 milyar liralık konutlar için kullandırılan kredilerde yine büyük bir "harekete" yol açmayacağı tahmininde bulunarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Çok lüks konutlarda, yatırım amacıyla biraz spekülatif amaçla sözgelimi 500 bin dolardan alınmış konutlarda bir hareket yaratabilir. Bu konutların KKDF’si, konut fiyatına bağlı olarak yüksek tuttuğu için, muafiyet lüks konutlardaki borç transferinde bir anlam taşıyabilir." Çağlar, Ziraat Bankası’nın halen 1.06’yla kullandırdığı konut kredilerinin kişi başına ortalama 28 bin YTL düzeyinde olduğunu da kaydetti. Gelir İdaresi’nin bankalara gönderdiği yazıdan önce, bir bankadan kullanılan konut kredisinin, aynı banka veya bir başka banka kredisiyle kapatılması işleminde KKDF kesintisi yapılıyordu. Yeni durumda, konut kredisinin daha düşük faizli krediyle kapatılması veya cinsinin değişmesi durumunda bankalar KKDF kesintisi yapmayacak.