Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2007 00:00
İngilizce öğretmeni Arzu Akpeçe, kızı Esen’den ayrılamadığı için onunla birlikte olabileceği bir iş yarattı. Ataşehir’de açtığı ’Aile Çocuk Kafesi’ Zuzu, o kadar büyük ilgi gördü ki iki ayda, ikisi İstanbul dışında 10 tane Zuzu franchise anlaşması sattı.
KADINLARIN ’hem kariyer hem çocuk yapmasının’ önündeki en büyük engeli yaşayarak gören İngilizce öğretmeni Arzu Akpeçe, kızından ayrılmayınca yeni bir iş yarattı. Akpeçe’nin ’şahıs firması olarak’ kurduğu ’Aile Çocuk Kafesi’ Zuzu önce müşteriden büyük ilgi gördü şimdi de Zuzu açmak isteyen girişimci anneler için yeni bir iş kolu haline geliyor. Mayıs ayında Ataşehir’de açtığı ilk Zuzu’yu da devreden Arzu Akpeçe, Zuzu Anne ve Çocuk Kafeleri’nin Franchisor’u olmaya karar verdi ve 2 ayda ikisi İstanbul dışında 10 fra anlaşması sattı. Akpeçe şöyle başlıyor anlatmaya: "İngilizce öğretmeniyim. 5 yıl öğretmenlik yaptım. 2001’de de doğum yaptım ve kızım oldu. Kızımı evde bırakıp işe gidemedim. Onu büyütürken evden birşeylerle uğraştım ama hiçbiri beni tatmin etmedi. Aktif iş hayatından sonra eve kapanmak hiç iyi gelmedi. Düşündüm ve 2006’da eşime ’artık çalışmak istiyorum’ dedim."
İLK PROJE ANAOKULU: Erkek kardeşinin de öğretmen olduğunu belirten Arzu Akpeçe, onunla birlikte bir anaokulu açmaya karar verdiklerini ancak bir süre sonra bazı aksilikler olduğunu ve bu projenin aksadığını belirtiyor. Akpeçe şöyle devam ediyor: "Gazetede bir firmayla ilgili
haber dikkatimi çekti. Bu firma, ’sadece çocuklara doğum günü’ yapan bir doğum günü eviymiş. O haberi okuyunca anaokulu açmaktansa farklı bir iş yapayım içinde de çocuklar olsun istedim. Böylece hem öğretmenliğimin hem de anneliğimin tadına varacaktım."
ANNELERİN ÇİLESİNİ BİLİYORDUM: Arzu Akpeçe, küçük çoculu bir anne olarak karşılaştığı sorunlardan sonuçlar çıkardığını belirtiyor ve şunları söylüyor: "Bu nedenle açacağım kafelerde annelerin rahat etmesi de çok önemliydi. Öyle bir ortam olsun ki onlar arkadaşlarıyla sohbet etsinler çocuklar da emin ellerde oynasınlar. Kendi kızımdan biliyorum. 5 yıldır tatile gidememişim. Çocuk ufak her şeyi yemez, bir restorana gitsen sürekli eteğini çekiştirir. Annelerin de çocukların da ihtiyaçlarını kendi anneliğimden öğrendim. Ne olması gerektiğini tek tek belirleyip hayalimdeki anne çocuk kafesi Zuzu’yu Mayıs 2006’da Ataşehir’de açtım. "
KOCAM ’İŞİM GÜCÜM VAR’ DEDİ: Kocası Alper Akpeçe’nin armatör olduğunu belirten Arzu Akpeçe, "Kocam bana ’tamam sana yardım ederim ama benim işim gücüm var çok da ilgilenemem’ dedi. Ancak şu anda Zuzu’nun geleceğine o kadar inanıyor ki kendisi ’ciddi işlerini’ bırakıp o da aramıza katıldı" diyor. Arzu Akpeçe, Ataşehir Zuzu’da müşterisi olan Murat Acer’in de bir süre sonra Zuzu’ya ortak olduğunu belirtiyor ve şunları söylüyor: "Murat Bey de çocuğuyla çok vakit geçirememekten şikayetçiydi. Büyük bir firmada genel müdürdü. Franchising’i iyi bildiğini ve bu konuda bana destek olabileceğini söyleyince ben de ’gel ortak ol’ dedim ve tam anlamıyla franchisor şirkete dönüştük. Şu anda ortaklık yapımıza uygun şirketimiz da kuruluyor."
Şimdilik 10 imza attık 25’te durup dinleniriz2007 sonuna kadar 15 franchising hedeflediklerini anlatan Arzu Akpeçe, "Ancak 2007’nin ilk 2 ayında 8 franchise anlaşması yaptık. İki tanesi de bugün yarın imzalanacak ve 10 tane olacak. Hepsi bir ay içinde açılacak. Hazirana kadar 20’yi buluruz. Ancak birdenbire çok büyümek de istemiyoruz. 25 adette biraz dinleniriz. Çünkü altyapıya göre büyümek gerekiyor" diyor. Akpeçe, imza attıkları franchise’ların İzmit, Ankara, İstanbul’da ise Ataşehir dışında Bağdat Caddesi, Kozyatağı, Koşuyolu, Etiler, Beylikdüzü ve Bakırköy’e verdikleri belirtiyor. Zuzu Franchise’ı almak için Franchisor’a 20 bin
dolar ödeniyor. Sonra da ortalama 50 bin dolarlık bir yatırım gerekiyor. Zuzu aile ve çocuk kafeleri, kafe ruhsatıyla açılıyor. Milli Eğitim Bankanlığı ya da başka bir kurumdan izin gerekmiyor.