Güncelleme Tarihi:
Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) tarafından Adana HiltonSA Oteli’nde, düzenlenen, ’Bilgi Güçtür’ toplantısına katılan Prof.Dr. Şükrü Kızılot, yeni ticaret kanunu hakkında bilgi verdi. Yürürlülüğe giren kanunda çok önemli değişiklikler olduğunu belirten Prof.Dr. Kızılot, "Bu kanunla, limitet ve anonim şirketlerinin sahibi, ortakları ya da yönetim kurulu üyelerinin 3’üncü dereceye kadar yakınları şirkete borçlanamayacak.
Yani bir beyaz eşya dükkanının sahibi, ortakları ya da yönetim kurulu üyelerinin, annesi, kayınvalidesi, kayınbiraderi gibi 3’üncü derece yakınlarına vadeli ya da taksitli satış yasak. Satış yapılırsa, satın alan kişiye, önce 20 bin TL’ye kadar para cezası kesilecek.
Eğer para cezasını ödemezse, direkt 730 güne kadar hapis cezası verilecek. Yani şirket sahibi, ortağı ya da yönetim kurulu üyeleri, 3’üncü derece yakınlarını tanımak zorunda. Kanun sayesinde sülalemizi tanıyacağız" diye konuştu.
HÜRRİYET DÜNYASI'NDAN PROF.DR. ŞÜKRÜ KIZILOT SORULARINIZI YANITLIYOR
Adli olaylarda para cezası ödenmediği takdirde, direkt hapis cezası verildiğini ifade eden Prof.Dr. Kızılot, şöyle devam etti:
"Önceden para cezası ödenmediğinde kişi hakim karşısına çıkardı. Şimdi, hakim karşısına çıkmayacak. Ödemezse, direkt hapse girecek. Eğer ortakların, yönetim kurulu üyelerinin ya da ailelerinin daha önceden borcu varsa, bunu da 3 yıl içerisinde ödemesi gerekiyor.
Eğer ödemezse, yine 730 güne kadar hapis cezası uygulanıyor. Şirket sahibi için de aynı maddeler geçerli. Bu kanunlar hukukçu mutfağında hazırlanmış. Bunlar hazırlanırken bir tarafta da muhasebeci olması lazımdı. Sadece hukukçular hazırladığı için, muhasebeyle ilgili bölümlerde atlama var."
ŞİRKETTEN BORÇ PARA ÇEKMEK YASAK
Şirket sahibi, ortağı ya da yönetim kurulu üyelerinin şirketten para ya da borç çekmesinin de yasak olduğunu ifade eden Prof.Dr. Kızılot, şu bilgileri verdi:
"Bu yasanın şirket ortaklarının haklarını korumak için yapıldığını söylüyorlar. Ama tek kişilik şirketlerde de aynı yasak var. O kaybı doğuracak ortak yok ama şirketin sahibi sadece yatırdığı sermayenin faizini alabiliyor. Şirketten para çekemiyor.
Daha önce limitet şirketi kurmak için en az 2, anonim şirketi kurmak için en az 6 kişi olması gerekiyordu. Şimdi anonim şirketini de, limitet şirketini de kişi tek başına, ortaksız kurabilecek. Ortak olması şart değil. Yasaya göre ortaklı şirketler de tek kişiliğe dönüştürülebilecek."
Prof.Dr. Kızılot, yeni yasayla, işletmeyle ilgili gönderilmiş her belgenin fotokopisi, karbonlu kopyası ya da bilgisayar kaydı gibi belgelerin saklanmasının da zorunlu olduğunu da hatırlattı.
DHA-Ekonomi - Türkiye-Adana - Çilem ANITKAN
2012-05-19 10:53:20