Kızılcahamam’da ’yasa herkesi kaçakçı yapar’ isyanı

Güncelleme Tarihi:

Kızılcahamam’da ’yasa herkesi kaçakçı yapar’ isyanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2007 00:00

Hükümetin yeni "Kaçakçılıkla Mücadele Yasa Tasarısı" patronları ayağa kaldırdı. Tasarıya patronlardan, "Bu yasa hepimizi ya kaçakçı yapacak, ya da bize işi bıraktıracak" tepkisi geldi.

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) dün Kızılcahamam’da yapılan 3. toplantısına bu tartışma damgasını vurdu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıya katılan Devlet Bakanı Ali Babacan’dan tasarının Meclis’te süratle komisyona çekilip düzeltilmesini isterken, TİM Başkanı Oğuz Satıcı da, Babacan’a, "Bu çok acil bir durum, bununla ilgili hızlı yardımınızı, müdahalenizi bekliyoruz" dedi. Babacan da, "Bu tür sorunlar gündeme geldiğinde, bunlar hemen Başbakanımıza ulaşıyor. Çünkü kendisi sivil topluma çok yakın, hep irtibat içinde. Anında da müdahaleler yapılmaktadır" dedi.

2007’YE GÜVENEN PİŞMAN OLMAZ: Babacan da, 2007’de seçim yılı değilmiş gibi çalışmaya devam edeceklerini belirterek, "Belki yasama organımızın mesaisi biraz kısa olabilir, ama diğer kurumlarımızın çalışmalarında bir yavaşlama olmaz" dedi. Babacan, "Seçim atmosferini gerekçe göstererek çalışmaları yavaşlatmayacağız, reform sürecinin yavaşlamasına da kesinlikle izin vermeyiz. Siz de seçim yılı diye bizi zorlamaktan vazgeçmeyin, çünkü Türkiye’nin kaybedecek zamanı yok" dedi. Babacan, 2006’da çok önemli ekonomik gelişmeler sağlandığını, yabancı sermaye girişinde ve yatırım oranlarında ciddi rakamlar elde edildiğini belirterek, 2007 için de çok önemli sinyaller alındığını söyledi. Babacan, patronlara, "2007’ye güvenen kazanır, 2008’de pişman olmaz" diye konuştu.

SOSYAL GÜVENLİK FIKRASI: Hisarcıklıoğlu, "Üç kurumu tek kurum yapacağız diye yola çıktık, şimdi dört kurumumuz oldu" diyerek sosyal güvenlik reformuyla ilgili süreci gündeme getirdi. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına işaret ederek, "Düzenleme bütün çalışanları kapsayacak şekilde yapılmalı, gerekirse bu konuda Anayasa tadilatı da yapılmalı" diyen Hisarcıklıoğlu, ardından da şu fıkrayı anlattı: "Almanya ve Fransa, Manş tüneli için ihale komisyonu kurmuş. Elemelerin sonunda ihalede biri Alman, biri Japon, biri de bizim Karadenizli üç müteahhit kalmış. Komisyon, inşaatın nasıl yapılacağını önce Alman’a sormuş. Alman, ’İki taraftan delmeye başlayacağız, Manş’ın ortasında maksimum bir metre hatayla buluştururuz, onu da hallederiz’ demiş. Japon’a sorulunca, o da, ’iki taraftan delmeye başlarız, ortada en fazla yarım metre hata payıyla buluştururuz, onu da gideririz’ demiş. Bizim Karadenizliye sorunca, ’İki taraftan eşmeye başlarım, Manş’ın ortasına gelince bakarım, buluştu buluştu, buluşmadı iki tüneliniz olur’ demiş. Sonuçta biz de tek kurum olsun diye yola çıktık şimdi elimizde dört kurum oldu." Babacan, sosyal güvenlik reformunun seçim sonrasına kalabileceğine ilişkin önceki açıklamalarına açıklık getirirken, "Biz bunu 1 Temmuz’da yürürlüğe sokmak istiyoruz ama yetiştirebilir miyiz diye şüphelerimiz var. Çünkü iptal gerekçelerinde bizim başlangıç hedeflerimizle uyuşmayan noktalar var. Yeni çözümler bulunması gerekiyor. Bunun için yetişmeyebilir" dedi. Babacan, bu nedenle kimsenin kötü bir sürprizle karşı karşıya kalmasın diye uygulamanın 1 Temmuz’da başlayamayabileceğini gündeme getirdiklerini söyledi.

Turan Yılmaz
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!