Güncelleme Tarihi:
ENERJİ sektöründeki acil sorunların çözümü için start verildi. Dün Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan başkanlığında yapılan toplantıda, enerji sektörüyle ilgili TEAŞ, TEDAŞ, BOTAŞ ile TEAŞ'tan alacaklı Türkiye Kömür İşletmeleri'nin mali durumları ve finansman sorunları ele alındı.
3.5 saat süre toplantıya birara Başbakan Bülent Ecevit de katılarak, 45 dakika süresince enerji sektöründeki sorunlar ve bu KİT'lerin durumuna ilişkin özet bilgi aldı.
Toplantıda bu KİT'lerin hemen çözüm bekleyen acil sorunları ele alınırken, daha köklü kararların da gerektiği ve enerji sektörünün tümüyle yeniden yapılanmasını da öngören Dünya Bankası destekli projesinin hızlandırılması üzerinde duruldu.
Toplantıda, Hazine'nin hazırladığı bu 4 KİT'in finansman ve borç durumlarını gösteren sunuş üzerine tartışmalar yapıldı. Sonuç olarak bu KİT'lerin birbirlerine olan borçlarının biran önce temizlenmesi öngörülürken, birbirlerine olan borçlarının ödenmesini öngören taksitlendirme takvim ve miktarlarını da gösteren bir tablo oluşturulması kararlaştırıldı.
DİĞER KİT'LERİN DURUMU
Bu arada, içlerinde belediyeler ve üniversitelerin de bulunduğu, diğer kamu kuruluşlarının bu KİT'lere olan borçlarının biran önce temizlenmesi de gündeme geldi. Bu konuda Maliye Bakanlığı'nın insiyatif alarak, belirtilecek zamanda ödeneklerine mahsuben diğer kamu kuruluşlarının enerji borçlarının ödenmesini sağlayacağı kaydedildi.
Bu 4 KİT'in, borç-alacak durumu ve ödeme takvimini de kapsayacak biçimde bir protokol hazırlanıp imzalanması da karara bağlandı.
Hüsamettin Özkan başkanlığında yapılan, Maliye Bakanı Sümer Oral'ın da katıldığı sabah saatlerindeki bu 3.5 saatlik toplantının ardından, akşamüzere saatlarinde bu 4 KİT'in Genel Müdürleri ile Hazine, DPT ve Maliye yetkilileri yeniden biraraya geldi. Toplantı hakkında bilgi veren yetkililer, protokol çalışmalarınn biran önce bitirilmesi talimatının alındığını, 4 KİT arasındaki protokolün bugün değilse yarın imzalanacağını tahmin ettiklerini kaydettiler.
Bu toplantılar Hükümetin, durumları bozulmaya başlayan KİT'lerin durumunun yakından takibine ilişkin kararı çerçevesinde gerçekleştirildi. Dün acil sorunları ele alınan TEAŞ, TEDAŞ ve BOTAŞ aynı zamanda, IMF'e verilen niyet mektubu kapsamında performans kriteri uygulanan 8 KİT içerisinde bulunuyor. Dün, toplantı kapsamına alınan TKİ ise bu 3 KİT ile ilişkisi nedeniyle ele alındı.
Bu 3 KİT'in yanısıra Toprak Mahsülleri Ofisi, Türkiye Taş Kömürü Kurumu, Türk Şeker fabrikaları, TEKEL ve Demiryolları, performans kriteri uygulanan diğer 5 KİT olarak sıralanıyor.
KİT sistemi içinde en sorunlu olan enerji sektörüne ilişkin KİT'lerin ele alındığı bu toplantının ardından, performans kriteri uygulanan diğer 5 KİT'in ise tek tek veya küçük grupları halinde, 'KİT izleme Toplantıları' kapsamında önümüzdeki günlerde masaya yatırılması bekleniyor.