Kısmi çalışmayı kabul edenlere 331 lira teşvik

Güncelleme Tarihi:

Kısmi çalışmayı kabul edenlere 331 lira teşvik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2020 07:00

Yapılan düzenlemeye göre kısmi süreli çalışmayı kabul eden çalışana 331 lira teşvik verilecek. Yıl sonuna kadar bir çalışan tamzamanlı çalışmaktan vazgeçer ve kısmi zamanlı çalışmaya başlarsa, işveren de kısmi zamanlı yeni bir çalışan daha alırsa teşvik verilecek.

Haberin Devamı

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen düzenlemeyle, kısmi süreli çalışmayı kabul eden çalışana 331 lira teşvik verilecek. Buna göre, yıl sonuna kadar bir çalışan tamzamanlı çalışmaktan vazgeçer ve kısmi zamanlı çalışmaya başlarsa, işveren de kısmi zamanlı yeni bir çalışan daha alırsa, teşvik verilecek. Bunun için herhangi bir yaş sınırı olmayacak. Cumhurbaşkanı teşvik için verilen 2 aylık süreyi, birer yıllık dönemler halinde 4 kez uzatabilecek.

VERGİ İSTİSNASI

Kısmi çalışmayla ilgili düzenlemeye ilişkin olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na Gelir İdaresi Daire Başkanı Kaan Kasım bilgi verdi. Bunun için öncelikle tam süreli çalışan bir işçinin kısmi süreli çalışmayı kabul etmesi gerektiğini belirten Kasım, “Kabul ettikten sonra biz bu kısmi süreli çalışmayı kabul eden yeni işçinin ücretini gelir vergisinden istisna ediyoruz. Bunun için o kısmi süreliye geçen işçinin daha az çalıştığı süreyi ikame eden yeni bir kısmi süreli çalışanın gelmesi gerekiyor. Bizim istisna ettiğimiz kısmi süreliye geçen eski çalışanın ücreti. Sınırı brüt asgari ücretin yüzde 10’u yani 294 lira oluyor. Toplam 27 lira da Damga Vergisi var. Toplam 321 lira” dedi.

Haberin Devamı

‘NOBELLİK BİR DÜZENLEME’

İyi Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ise düzenlemeye tepki gösterdi. Yılmaz, “Gerçekten bu bir akıl tutulması gibi. Bir ay bir kişi çalıştıracaksın, istikrar kazanacak, 2’ye bölüyorsun. Yarısını ben yapacağım, yarısını sen. 2 kişi mi istihdam edilmiş oluyor bu durumda? Heyetten özür diliyorum ama söyleme ihtiyacı hissettim. Ben bu maddeyi Nobel’e aday göstereceğim” diye konuştu. CHP İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır ise, “Benim önerim de şu. Sayın Yılmaz’ın Nobel Ödülü’ne aday olacak önerim... Her gün 1 işçi çalışsın, 30 kişi istihdam edilsin, dolayısıyla, Türkiye’nin istihdam sorununu çözmüş olursunuz. Yani, sıfır işsizlik, her şey mükemmel” ifadelerini kullandı.

KIDEM TAZMİNATINI ETKİLER

TÜRK-İŞ Hukuk Müşaviri Ferhan Tuncel ise, kıdem tazminatının son ücret üzerinden alındığına dikkat çekerek, kıdem tazminatı sorununun olabileceğini belirtti. Tuncel, “Kısmi süreli çalışmaya döndürülen kişi eğer iş sözleşmesi feshedilmeden bu noktaya sürüklenirse, o zaman kıdem tazminatı hakları yönlerinden de sonuçlar çıkar ortaya” diye konuştu. Hak-İş Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti ise, bu tür durumlarda tersine EYT denilen yani yaşı doldurmuş, primini ödememiş çalışan kitlelerin ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

VARLIK BARIŞINDAN 149 MİLYAR TL GELDİ

Yeni varlık barışı maddesi de görüşmelerde kabul edildi. Buna göre yurtdışındaki para altın döviz, menkul kıymet gibi unsurlar veya Türkiye’de bulunan ancak işletmelerin kayıtlarında yer almayan menkul ve gayrimenkuller vergisiz bir şekilde sisteme dahil edilebilecek. CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, “Vergi bile almıyoruz bu kadar mı aciz hale geldik? Bu bir kara para aklama operasyonu” derken, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, varlık barışlarından gelen tutarı sordu. AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, bu soruya şu yanıtı verdi: “2010 yılında yapılan varlık barışıyla 47.3 milyar lira gelmiş, 1.6 milyar lira da vergi tahsil edilmiş. 2013 yılında 69 milyar lira girmiş, 1.4 milyar lira vergi alınmış. 2018 yılında 16 milyar lira sisteme girmiş, 126 milyon lira vergi tahsil edilmiş. En son 2019 yılındaki varlık barışında ise sisteme 17 milyar lira girmiş, 170 milyon lira da vergi ödenmiş.”

BAKMADAN GEÇME!