Kışın ısıtan, yazın soğutan kalorifer

Güncelleme Tarihi:

Kışın ısıtan, yazın soğutan kalorifer
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2012 00:00

ODTÜ’lü Endüstri Mühendisi Ziya Can Koçak, kış aylarının vazgeçilmezi olan kalorifer peteklerinin klima gibi kullanılmasını sağlayan sistem geliştirdi.

Haberin Devamı

Ä°klimatör adı verilen sistemle kışın ısıtan kalorifer petekleri yazın soÄŸutma yapabilecek. Sistem, 100 metrekarelik alanı bir klimanın harcadığı enerjiyle soÄŸutabiliyor. Ä°klimatör, soÄŸutma ve ısıtmanın yanı sıra evin havasını temizleme özelliÄŸine de sahip olacak.Â

İklimatör, kış aylarında kullanılan kombinin yeni bir sistemle yaz aylarında da soğutma amaçlı kullanılmasını sağlıyor. Mevcut sistemde sıcak su dolaştırılan radyatörlerin yazın soğuk su dolaştırılarak kullanılmasını içeriyor. Sistem bir klima fiyatına 100 metrekarelik alanı soğutma özelliğine sahip olan sistem evdeki ve işyerindeki yakıt maliyetlerini de azaltacak. Yaklaşık maliyeti 500 dolar olan sistemin bir ev için kurulum maliyeti bin dolar civarında olacak. Yer kaplamayacak sistem, mevcut kombi veya merkezi ısıtma sistemlerine yeni bir cihaz eklenmesiyle çalışacak.

Haberin Devamı

İklimatörle ilgili hem ulusal hem de uluslar arası patent başvurusu yapıldı. Projenin tüm patent giderleri de TÜBİTAK tarafından destek kapsamına alındı. Sistemin imal edilmesi ve protipinin test ve denemeleri de ODTÜ desteğiyle yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!