Güncelleme Tarihi:
"Siyaset kurumu çözüm üretme, vatandaşını mutlu etme, huzur, güven ve sağlık içinde yaşamasını sağlamakla yükümlüdür" diyen Oran konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: "Hükümetsizlik, siyasal istikrarsızlık, artan iç-dış güvenlik sorunu, 40 günde verdiğimiz 60 şehit, büyüyen kaos, zaten bıçak sırtındaki ekonomiyi, dolayısıyla 77 milyonu da vurmaktadır. Kurdaki artışın hızlanması nedeniyle Türkiye’nin dış borç yükü 7 Haziran seçimlerinden bu yana 116,4 milyar lira arttı. Doların 2.96 TL’ye çıkması ile vatandaş başına 1.498 lira ek yük bindi.
DOLAR TÜM ZAMANLARIN REKORUNU KIRDI
Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin göstermelik koalisyon turları nedeniyle dolar tüm zamanların rekorunu kırdı. 7 Haziran seçimlerinden bu yana dolar, TL karşısında yüzde 11 (30 kuruş) değer kazandı. Türkiye’nin 392,8 milyar dolar olan toplam dış borcunun Türk parası cinsinden karşılığı seçimlerin yapıldığı 7 Haziran’da 2,6636 TL olan kurla 1 trilyon 46,3 milyar lira ederken, kurun 2.96 TL’ye çıkması ile bu tutar 1 trilyon 162,7 milyar liraya ulaştı.
Buna göre seçimlerden bu yana kurdaki hızlı yükseliş nedeniyle dış borcun TL karşılığı 116,4 milyar lira arttı. Bu tutar, 77,7 milyon Türkiye vatandaşına son iki ayda kur farkı dolayısıyla yüklenen yükü gösteriyor. 5.056 dolar olan kişi başına dış borcun Türk parası cinsinden karşılığı 7 Haziran 2015 itibariyle 13.467 TL ediyordu. 20 Ağustos’taki 2,96 TL’lik dolar kuruyla bu miktar 14.965 liraya ulaştı. Yani dış borçta sadece iki buçuk ay gibi bir sürede kişi başına ekstra 1.498 TL yük geldi.
Kişi başına düşen dış borç miktarının TL karşılığı, dolardaki artışın yüzde 27’ye ulaştığı yılbaşından bu yana ise 2.910 TL arttı. Türkiye’nin 2014 sonunda kişi başına dış borcu 12.055 TL düzeyinde bulunuyordu.
DOLARDAKİ 1 KURUŞLUK ARTIŞ BORCU 4 MİLYAR LİRA BÜYÜTÜYOR
Doların 1 Kuruş artması, kamunun dış borcunun TL karşılığını 1.1 milyar, özel sektörün borç yükünü 2.8 milyar; Türkiye’nin toplam dış borç yükünü ise yaklaşık 4 milyar lira büyütüyor. Dolardaki her 1 Kuruşluk artış, vatandaş başına düşen dış borç miktarında 51 liralık artış anlamına geliyor.
ZAMLAR KAPIDA
Dolar kurundaki yüzde 10’luk artış, enflasyonu 1,5 puan kadar yükseltiyor. Türkiye, üretiminde yüksek oranda ithal girdi kullanılıyor. Kurdaki artış üretim maliyetlerini artırarak piyasaya zam olarak yansıyor. İthal girdiye aşırı bağımlı bu yapıda TL’de değer kaybının hızlanması nedeniyle ulaşımdan, doğalgaza, giyimden, gıda ürünlerine, kırtasiye malzemelerinden elektriğe birçok kalemde zincirleme zamların gelmesi kaçınılmaz. Dünya petrol fiyatlarında yaşanan düşüş, döviz kurundaki hızlı artış nedeniyle iç piyasaya yansımıyor. Ekonomide temel girdi olan enerji ürünlerinde aksine kura bağlı olarak yaşanacak artışlar, zincirleme biçimde tüm ürünlere yansıyacak."