Kişi başına 128 litre ambalajlı su içtik, AB ülkelerine yaklaştık

Güncelleme Tarihi:

Kişi başına 128 litre ambalajlı su içtik, AB ülkelerine yaklaştık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2010 00:00

Türkiye’de ambalajlı su sektörünün bu yıl yüzde 3 büyüme ile 3.3 milyar lira ciroya ulaştığını belirten Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Adnan Çavuş, “2009 yılında 126 litre olan kişi başı tüketim oranı bu yıl 128 litreye ulaştı. Kişi başı tüketim 189 litre olan İtalya, 165 litre olan Almanya, 123 litre olan İspanya ve 120 litre olan Belçika gibi AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında, Türkiye’de ambalajlı su tüketimi AB’deki tüketim seviyelerine yaklaştı. Türkiye’de kişi başına tüketimin önümüzdeki yıl 135 litre olacağı tahmin ediliyor” dedi.

2010’da toplam üretim hacminin 9.3 milyar litre olan ambalajlı su pazarının yüzde 67’sini 6.2 milyar litre ile damacana, yüzde 33’ünü ise 3.05 milyar litre ile pet satış kanalının oluşturduğunu söyleyen Çavuş, şöyle konuştu: “Sektör yüzde 40 kapasite kullanım oranı ile faaliyet gösteriyor. Tüketim artışına cevap verecek kapasiteye sahibiz. Sektörü önceki yıllara göre, 2010’da düşük bir ivme ile büyüdü. Ambalajlı su üretim hacminin önümüzdeki yıl yaklaşık yüzde 5 büyüme ile 9.8 milyar litreye ve 3.4 milyar lira ciroya ulaşmasını öngörüyoruz.”

Damacanalar sağlıklı

Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış 264 su işletmecisi bulunduğunu ifade ederek, sektörün 10 bin doğrudan ve 70 bin dolaylı olmak üzere 80 bin kişiye istihdam sağladığını söyleyen Çavuş, damacanalarda bisfenol A maddesiyle ilgili haberlere yönelik şunları anlattı: “Damacana ambalajlardaki BPA’nın (Bisfenol A) bileşeni nedeniyle damacana ambalajların sağlıksız olduğu iddia ediliyor ancak yapılması gereken tüm denetimler yapıldı. Bugüne kadar polikarbonat üretiminde kullanılan bisfenol A’ (BPA) nın insan sağlığını tehdit ettiğine ilişkin kesin bir bilimsel veri yok. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA), Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) de BPA ’nın kullanıldığı polikarbonat plastikten yapılan ve gıda ile temas eden ürünlerin güvenli olduğunu basın bildirisi ile duyurmuştu. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, temmuz ayında yaptığı açıklamada metabolizmalarının Bisfenol A maddesini tamamen bertaraf edebilecek kapasitede olduğunu ve insan sağlığı için risk oluşturmadığını teyit etti.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!