Kısa vadeye inanan yatırım uzmanları, ’broker’lar salaktır

Güncelleme Tarihi:

Kısa vadeye inanan yatırım uzmanları, ’broker’lar salaktır
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2006 00:00

The Economist Dergisi Başekonomisti, The Economist Corporate Network Başkan Yardımcısı Daniel Thorniley "Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki yatırım uzmanları, yatırım bankacıları ve ’broker’lar salaklar. Kısa vadeye inanıyorlar ve aç gözlüler. Bu yüzden salaklar" dedi.

Haberin Devamı

THE Economist Dergisi Başekonomisti, The Economist Corporate Network Başkan Yardımcısı Daniel Thorniley yatırım uzmaları, yatırım bankacıları ve brokerların kısa vadeci ve aç gözlü oldukarı için salak olduğunu söyledi. Thorniley şöyle devam etti: "Yatırımlara yön veren bu insanlar kısa vadeye inanıyorlar. İyi sonuçların 90 günde ortaya çıkmasını bekliyorlar. Halka açık şirketler 90 günde bir bilançolarını açıklar. Her defasında iyi sonuçlar vereceksiniz. Beklentilerin bu kadar kısa vade için yüksek olması doğru değil. Ayrıca aç gözlüler. 90 günde bir devasal paralar istiyorlar. Bunu her 90 günde bir istiyorlar. Yatırımları böyle yönetmek salaklıktır."

TÜRKİYE ŞAKA GİBİYDİ: Oracle’ın İstanbul’da düzenlediği Oracle Partner Networks Days’de (Partner Ağı Günleri) konuşan Daniel Thorniley, Türkiye’nin 3-5-15 yıl önce şaka gibi olduğunu belirterek şunları söyledi, "Batılı yatırımcılar Türkiye’nin iyi bir Pazar olduğunu söylerdi. Yatırımlar yaprdı, 2 yıl sonra herşey tersine dönerdi. Yolsuzluk, skandal, ekenomik kriz olurdu. Roller Coaster ekonomi öngörülebilir değildir. Yükseğe çık, tadını çıkar, hızla düş. Toparlan tekrar yükseğe çık. Faiz oranları yüzde 120’ydi. Şaka gibi. Şu anda makul seviyelere geldi. Bu normal bir iş ortamı."

TÜRKLER MUHTEŞEM, LİDERLER BERBAT: Thorniley "Ben samimiyetle Türklerin muhteşem olduğunu düşünüyorum" diyerek şöyle devam etti: "Fakat liderleriniz berbat. Onlar yalancı ve kandırıkçı. Ben Erdoğan’ın öyle olduğunu söylemiyorum ama genel olarak böyle. Türkiye şu anda istikrarı sağlamış ve öngörülebilir durumda. Hatta Türkiye Brezilya’dan daha iyi iş yapıyor. Bir gözü IMF’te."

% 12 TÜRKİYE’DE KRİZ OLUR: Thorniley Türk ekonomisine ilişkin şunları söyledi: "Lira’nın bu yıl kontrol altında yavaşca gerileyeceğini düşünüyorum. Bir krize sebep olmadan... Dört yıl önce Türkiye’de finansal kriz ihtimalinin yüzde 75 olduğunu söylüyordum. Bugün yüzde 12 derim. Türkiye ekonomisi artık temel olarak farklı bir durumda. 2002’den bu yana ekonomik büyüme tarihi rekorlar kırıyor. Güçlü Lira’ya bağlı olarak ithalat artıyor ancak Türkiye’nin güçlü lirayı kontrol edeceğini düşünüyorum. Türkiye’de carrage trade (sıcak paranın daha güveli limanlara gitmesi) ve güçlü Lira gibi iki risk var. Bir de AB üyeliği ve Kıbrıs konusu."

2006 İYİ GEÇECEK: Tüm dünyadaki müşterilerinin Avrupa ve Ortadoğu’da kazananları seçerken, Türkiye ve Rusya’yı belirttiklerini söyleyen Thorniley 2006’nın iyi gittiğini duyduklarını vurguladı. Thorniley "Çalıtığmız şirketlerin yüzde 66’sı bize gizlice 2 haneli büyüme rakamları bekledikerini söyledi. Türkiye artık 3-5-10 yıl önceki gibi politikası, ekonomisi örgörülemez değil" dedi.

Orta ve Doğu Avrupa şişman bir boksör

THORNILEY Orta ve Doğu Avrupa’nın iyi pazarlar olduğunu ancak Macaristan, Polonya gibi ülkelerin gelişen pazarlar olup olmadıklarını anlamanın güç olduğunu söyledi. Thorniley bu bazarların sıkılaştığını belirterek "Şişman boksör 10 raunt yumruk yese de yağlarından ona bir şey olmuyor. Yarın dolar düşse bir kriz olsa, onlarda vurulur ama Latin Amerika. Ortadoğu gibi etkilenmezler. Yağları onları korur" dedi. Thorniley bölgedeki politik istikrar ve Acripa Birliği üyelliğinin da bu duruma katkı sağladığını vurguladı.

EMEA bölgesinin ilk yazılım merkezi İstanbul’da açılacak

ORACLE, Orta ve Doğu Avrupa, Rusya (EMEA) bölgesinin ilk yazılım merkezini İstanbul’da açıyor. Haziran 2006’da açılacak İstanbul ISV Migration Center’da (Bağımsız Yazılım Geliştiriciler Merkezi) her yıl ortalama 150 uygulamanın çevirilmesi planlanıyor. Oracle Türkiye Genel Müdürü Atilla Kıral 1 milyon dolarlık bir yatırımın söz konusu olduğunu belirterek "Yazılım geliştiriciler bizim teknolojimizi alıp yazılımlar, çözümler üretebilirler. Bunları yarınlra hazırlamak Türk ekonomisine katkı sağlar" dedi. Oracle Avrupa Birliği’ne Katılım Ülkeleri Bölgesi Başkanı Alfonso Di Ianni ise şunları söyledi: "Türkiye fırsatlar ülkesi. Bu merkez için İstanbul’u seçmemiz tesedüf değil. AB müsakerelerinin başlaması, GSYMH’nin yükselmesi, artan politik ve ekonomik istikrar bunda etkili. Tarihte Türkiye’nin zamanı geldi. İstanbul Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biri."

Bir iki ve üç numaralı adamı doğru seçin

DANIEL Thorniley Avrupa ekonomisini ve bilişimde büyüme fırsalarını değerlendirdi. Thorniley, bir yıl önce bir yazısında ’gelecek gelişen pazalarda’ dediğini hatırlatarak "Bugün diyorum ki gelişen pazarlar şimdi. Bugün işte başarılı olmanın sırrı insan kaynaklarında. Bir, iki ve üç numaralı adamlarınızı doğru seçerseniz kötü zamanları kolay atlatır, Pazar payınızı artırır. Başarılı olursunuz" diye konuştu.

Rus ortağınız sizi soyar mafya ise sizi öldürür

RUSYA’yı Thorniley şöyle değerlendirdi: "Rusya’da iş yaparsanız Rus ortağınız sizi soyar. Rusya’ya giderseniz mafya sizi öldüür. Bunlar CNN bakış açısıyla Rusya. Tamamen saçmalık. Evet Rusya’da problemler var ama Rusya büyük, gelişmekte olan, normal bir ülke. Petrol ve doğalgaz satışıyla Rusya gelecek 3-5 yılda en çok likit paraya sahip ülkelerden biri olacak. Tabii soru bu parayı nasıl kullanacakları..."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!