Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2008 00:00
Doğuş Otomotiv’in Alman Meiller’le Sakarya’da kurduğu damper fabrikası, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in deyimiyle, "sıfır hatayla üretim"e başladı. Meiller’in CEO’su Frank Hiller, "Biz kısa vadeli arızalardan etkilenmeyiz. Türkiye üzerinden yeni pazarlara açılacağız" dedi.
SAKARYA Organize Sanayi Bölgesi’nde Doğuş Otomotiv ve Mieller Firması’nın ortaklaşa kurduğu damper fabrikası üretime başladı. 10 milyon
Euro’ya kurulan fabrikada 150 kişi istihdam ediliyor. Fabrika yıllık üç bin damper üretme kapasitesine sahip. 5 Mart’ta faaliyete başlayan fabrikada ilk ihracat 18 Mart’ta yapıldı. Fabrikanın resmi açılışı Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın katıldığı törenle gerçekleşti. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, bugüne kadar üretim hariç otomotiv sektörünün her konusunda faaliyet gösterdiklerini belirterek, "Türkiye’den en büyük ihracat kalemi hazır giyim ve tekstil olarak gösteriliyordu. Ancak otomotiv sektörü şu anda ilk sırada yer alıyor" dedi.
Ucuz işçiliğimiz yokTürkiye’nin bölgede önemli bir üretim üssü haline geldiğini söyleyen Şahenk, şöyle devam etti: "Türkiye hem enerjiye yakın hem enerjinin geçiş noktası oldu. Gelişen piyasalarda batı şirketlerini en iyi şekilde anlayabilecek insan kaynağıyla da ev sahibi yapacak hale geldi. Bu noktada 150 yıllık Meiller şirketi de Türkiye’nin bu özelliklerini dikkate alarak üretime geldi. Dostlarımıza kağıt üstünde bildikleri Türkiye’yi değil Türk insanının kabiliyetlerini gösterelim derken kendilerinden buna ilişkin çok kısa sürede bu anlamda mesajlar da geldi. Türkiye ucuz işçiliği olan kendi tüketimi için üretim yapan bir piyasa değil, kaliteli ve katma değerli ürünler üreterek dünya piyasalarına geçiş noktası ve köprü olma yolunda."
Türkiye üzerinden açılacağızMeiller CEO’su Frank Hiller, bu yatırım kararını almalarında Türkiye’deki siyasi gelişmelerden etkilenmediklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Biz geleceğe yönelik düşünüyoruz. Kısa vadeli fikirler ’arızalar’ bizi hiçbir şekilde etkilemeyecektir. Uzun vadeli düşündük. Doğuş Otomotiv’le kimyalarımız uyuştu. İki sene gibi kısa bir sürede yatırım kararı alıp fabrikayı faaliyete soktular. Türkiye’de hem teknolojik alt yapı hem de çalışanlar çok kaliteli. Almanya’daki çalışanlar ve diğer ülkelerdeki çalışanlar bu kişilere hayranlıkla bakıyor. Türkiye üzerinden farklı pazarlara açılma imkanlarını da buluyoruz."
Kısa vadeli düşünmezlerDoğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar ise, bu projenin Türkiye’nin cari açık ve ödemeler dengesiyle çifte kazanç sağlayacağına dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: "İlk üç yılda 60 milyon Euro’luk bir ihracat hedeflendi. Bu yatırım Türkiye’deki siyasi gelişmelerden etkilenmeyecek. Mieller’in yatırımlarında muhafazakar bir karar mekanizması var. Yatırımlarını uzun dönemli düşünerek yaparlar. Kısa vadeli siyasi gelişmeler ekonomik gelişmeler bunları hiçbir zaman etkilemez, bu bizim için de geçerli."
Volkswagen’i çağırmasak bile yatırıma gelirACLAN Acar, Krone ve Mieller’den sonra Volkswagen’in de Türkiye’de yatırım yapıp yapmayacağına ilişkin olarak şu bilgileri verdi: "Volkswagen bir dünya şirketi, yatırım kararlarını verirken sürekli araştırma geliştirme bölümlerinde takip ediyor inceliyor. Türkiye kaliteli insan kaynağı, düzgün alt yapı, yan sanayi, tedarik ve lojistik imkanları ile öne çıkıyor. Volkswagen’de bunu dikkate alıyor almaya da devam edecek. Önümüzdeki dönemde Volkswagen büyük bir ihtimalle yatırım yapacaktır. Bu da yeni bir üretim hattı ile olur. Avrupa’daki veya başka bir yerdeki yatırımı taşımak bir şey ifade etmez. Bunu sürekli olarak gündemde tutacağız. Volkswagen mutlaka gelecektir, biz çağırmasak da gelecektir."
Sanayicilik bir aşktırDOĞUŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Volkswagen’nin yatırım için gelme kararı aldığında hazır olacaklarını dile getirerek, şunları söyledi: "Sanayicilik bir ruh bir aşk. Uzun vadeli bir koşu. Biz memleketimize inanıyoruz, Türkiye’yi anlatabilmenin en büyük fırsatı önemli dostları markaları buraya getirmek. Türkiye’de sanayi olduğum için gurur duyuyorum. Umarım bu tür yatırımlar gelmeye devam eder."
Yeni üretim merkezi Türkiye
AB’ye en son üye olan 10 ülkenin bir dönem üretim merkezi iken artık Türkiye’nin öne çıktığını dile getiren Ferit Şahenk, "Düne kadar Çek cumhuriyeti gibi ülkeleri seçenler yavaş yavaş Türkiye’ye daha fazla önemseyecekler ve yeni üretim merkezlerinde düşünülen ülke Türkiye olacak. Hem iç pazar büyüklüğü hem yeni büyüyen pazarlar ve hem de artan enerji maliyetleri karşısında lojistik yakınlığı ile Türkiye avantajlı bir ülke" ifadelerini kullandı.