Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, eski Refah Partisi ve Saadet Partisi’ne (SP) yakın işadamlarının kurduğu Anadolu Aslanları İşadamları Derneği’nin (ASKON) 4’üncü Genel Kurulu’nda karşılaştığı muhalefete sert yanıt verdi. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, SP Genel Başkanı Recai Kutan ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da katıldığı Genel Kurul’da Askon Başkanı Mustafa Koca’nın, "Hükümetin makro ekonomide iyileşmeler sağlaması yeterli olamaz. Milli gelir, kadar dış borç var" şeklindeki eleştirisine, "Böyle rakamları bilmeden telaffuz ederseniz, yanıltırsınız. Türkiye’nin borcu 250 milyar dolar, GSMH’si ise 350 milyar doları aştı" şeklinde karşılık verdi.
İBRET ALINMASI GEREKEN DÖNEM
SP Genel Başkanı Recai Kutan’ın da hükümetin ekonomi icraatlarının esnafı, çiftçiyi ve küçük işletmeleri zora soktuğunu söylemesi ve yatırımların durduğunu ileri sürmesi üzerine Başbakan Erdoğan, AKP döneminde esnafa, çiftçiye sağlanan kredileri miktarlarını ve bu dönemde kredi faizlerinin ne kadar gerilediğini anlattı. Başbakan Erdoğan, "Kısa mesafe koşucusu gibi maraton koşuyoruz, insaf edin. Türkiye herkesin ibret alması gereken bir dönemden geçti. Bu maraton hiç bitmeyen bir maratondur, onu da gayet iyi biliyoruz" dedi.
KARA BULUTLARI DAĞITTIK:
Türkiye’nin, içine düştüğü ekonomik sıkıntıların önemli ölçüde azaldığı, kara bulutların dağıldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bugün sadece biz değil, bütün dünyadaki ekonomi otoriteleri Türkiye’nin büyük gelişimini ve değişimini konuşup takdir ediyor. Her şeyin hallolduğunu iddia etmiyoruz. Aslolan iyiyi daha iyi hale getirmek hedeftir" diye konuştu. Erdoğan şunları söyledi: "Eğer 3 yıl önce daha ilerideydik de bugün daha gerilere düştüysek, o zaman ben iktidarımızı olumsuz istikamette değerlendirmelere katılırım. Ancak 3 yıl önce çok gerilerde, eğer bugün onun çok fevkindeysek o zaman da her halde bu iktidarı takdir etmek lazım."
FAİZE VERGİYİ BİZ KOYDUK:
"Faizlerdeki düşüşü yeterli bulmamak, büyük haksızlık" diyen Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Nominal faizin yüzde 69’da olduğu bir Türkiye devraldık. Şu anda nominal faiz yüzde 13,5’e düşmüş. İlk defa Türkiye Cumhuriyeti tarihinde devlet tahvillerinden stopaj vergisini biz almaya başladı. Bu bir cesaret işidir." Yabancı sermaye politikalarının eleştirilmesini de yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erodoğan, "Milli değerlere sahip olmak, küresel sermayenin Türkiye’ye girmesini engellemek değildir. Küresel sermayeyi ülkeye çekmek suretiyle kendi özel sektörümüzü yarışın içine nasıl sokabilirizin hesabını yapmaktır" diye konuştu.
Yatırım durdu diyorsunuz işte rakamlar, el insaf
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, SP Genel Başkan Vekili Recai Kutan’ın "şu anda yatırımları durdu" şeklindeki eleştirilerine karşılık, "Ben buna da ’el insaf’ derim. Bu, hakikaten ülkedeki gelişmeleri görmemektir" diye konuştu. Erdoğan, 2003’te Türkiye’de özel sektörün 40 milyar YTL, kamu sektörünün de 17 milyar YTL’lik olmak üzere toplam 57 milyar YTL’lik yatırım yaptığını, 2005’te ise bu rakamın 98,5 milyar YTL’ye yükseldiğini vurguladı. Türkiye’de istihdam konusunun sürekli konuşulduğunu, ancak istihdamda gelinen durumun eskinin çok altında olmadığını anlatan Erdoğan, buna karşılık nüfusun aynı yerde durmadığını ve sürekli arttığını, kendilerinin istihdama yeni giren nüfusa iş imkanı hazırladıklarını söyledi. Bunun sonucu işsizliğin yüzde 10,7’den yüzde 9,7’ye gerilediğine dikkat çeken Erdoğan, devlete ait kuruluşları özelleştirmeye devam edeceklerini bildirdi.
Notlar:
Siyasetin sağ kanadı ’Aslanlar’ gibi çarpıştı
ASKON Genel Kurulu siyasetin sağ kanadında çok derin bir siyasi rekabete sahne oldu. Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan’a ve onun siyasi mirasına yakın işadamlarının MÜSİAD’a alternatif olarak kurduğu ASKON’un Genel Kurulu’nda doğal olarak SP Genel Başkanı Recai Kutan uzun bir konuşma yaptı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı da en çok Kutan’ın hükümete eleştirileri kızdırdı. ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca’nın hükümete yüklenmesi ise Başbakan için sürpriz olmadı.
Divan Başkanlığı’nı İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın yaptığı ASKON Genel Kurulu’nda gözden kaçan önemli bir nokta ise DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın protokol listesinde adının okunmaması oldu. Daha sonra ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca hatayı telafi etti. Ağar da konuşmasında bu durumu sorun etmedi ve iletişimsizliğin DYP’den de kaynaklanmış olabileceğini vurguladı, bundan sonra daha iyi iletişim kurma sözü verdi. Mehmet Ağar ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca’nın hükümete yönelik eleştirilerinin neredeyse tamamına katıldığını de özellikle belirtti. Ağar’ın Demokrat Parti geleneğini temsil ettiğini söylemesi ve bunun hem ekonomi politikaları hem de siyasi alanda özgürlüklerden yana bir gelenek olduğunu vurgulaması; üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kaldırılması ve imam hatip okulları konusunda pozitif mesajlar vermesi ise büyük alkış aldı. Böylece DYP; AKP’ye göre daha muzafakar bir söylemle, AKP’den daha muhafazakar bir platformda kendini hissettirdi.
En İyi KOBİ Haberi Ödülü, Özdemir’in
ASKON’un 4.Genel Kurulu’nda ’ASKON İletişim Ödülleri’ de sahiplerini buldu. Hürriyet Gazetesi’nden Sadi Özdemir "En İyi Kobi Haberciliği" ödülünü aldı. Milliyet ve Dünya Gazetesi yazarlarından Güngör Uras, En İyi Ekonomi Yazarı, Referans Gazetesi Genel Yayın Müdürü Eyüp Can En İyi Ekonomi Gazetesi Yöneticisi, Türkiye Gazetesi Ekonomi Müdürü Aziz Cumurcu da En İyi Ekonomi Şefliği ödülüne layık görüldü. ASKON Ekonomi Ödülleri’ni ise ihracatta Portsan Mermer Sanayi A.Ş’nin Sahibi Mehmet Cadıl, yatırımda Sentosa Tekstil’den Abdullah Altıntaş, üretimde İbrahim Karademir, istihdamda Süleyman Orakçıoğlu, kollektif gelişim dalında da Kuyumcukent aldı.