Güncelleme Tarihi:
Osmanlı'nın kárı 38 trilyon
Osmanlı Bankası'nın enflasyondan arındırılmış ilk 9 aylık karı 28 trilyon lira oldu. Osmanlı Bankası, enflasyondan arındırılmış, bağımsız denetimden geçmiş ve uluslararası muhasebe standartlarına göre hazırlanmış dokuz aylık mali tablolarını açıkladı. Osmanlı Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bankanın yılın ilk 9 ayındaki enflasyondan arındırılmamış karı ise yüzde 51'lik artışla 38 trilyon lira olarak gerçekleşti. Aktif büyüklüğü, geçen yıla göre yüzde 122 artarak 916 trilyondan 2 katrilyon 33 milyar liraya çıkan Banka'nın geçen yıl 122.5 trilyon lira olan özkaynak toplamı da yüzde 66 oranındaki artışla 203.4 trilyon liraya yükseldi. Banka'nın 1999 ve 2000 yılları ilk 9 aylık dönemleri itibariyle, 501 trilyon olan mevduatı, yüzde 156'lık artışla 1.3 katrilyon liraya,282.4 trilyon olan kredileri ise yüzde 165'lik gelişmeyle 747 trilyon liraya çıktı.
Demirbank'tan Romanya’ya Eurobond
Demirbank'ın, ilk kez bir Türk bankasının bir yabancı ülkeye dış finans kaynağı oluşturmasına örnek olan Romen Eurobond ihracı, kasım ayındaki işlemle 300 milyon ABD Doları'na ulaştı. Demirbank, Romen Hükümeti'ne ilki eylül ayında gerçekleşen 150 milyon dolar tutarındaki Eurobond ihracının ikincisini kasım ayı başında gerçekleştirdi. Dünya finans piyasalarına 150 milyon Euro olarak ihraç edilen ikinci Romen Eurobond'u, beş yıl vade ve yüzde 11.50 kupon faizi ile işlem görüyor. Bu işlemi, konsorsiyum liderleri ING Barings ve Schroder Salomon Smith Barney'nin yanısıra, Demirbank'ın da aralarında bulunduğu 9 banka gerçekleştiriyor. Demirbank'ın liderliğinde oluşan konsorsiyumun Kasım ayında gerçekleştirdiği Eurobond ihracıyla, Romen Hükümeti'ne sağladığı dış finansman tutarı 300 milyon ABD Doları oldu.
Siemens Toshiba işbirliği
SİEMENS Enformasyon ve Komünikasyon Bölümü ile Toshiba, 3. nesil (3G) mobil telefon sistemlerinin geliştirilmesi konusunda uzun süreli bir işbirliği anlaşması imzaladı. İki şirket tarafından yapılan ortak açıklamada, işbirliğinin pazar potansiyeli yüksek 3'üncü nesil cihazların geliştirilmesi için bir başlangıç olduğu ve bunun Siemens'in GSM ve Toshiba'nın da W-CDMA teknolojilerinin entegresyonu ile gerçekleştirileceği belirtildi. Anlaşma çerçevesinde her iki şirket de kendi markalarıyla 3G cihazları oluşturabilecek, pazarlama ve satışını gerçekleştirebilecek.