Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yurdal: Geçici işçilerin çoğu gereksiz

TELEKOMÜNİKASYON Kurulu Başkanı Fatih Mehmet Yurdal, ‘‘Telekom'a bir dönemde gerekli gereksiz 15 bin geçici işçi alınmış, böylece Kurum'un personel sayısı 72 bine ulaşmıştır’’ dedi. Yurdal, Telekom'da çalışan 72 bin personelin gereksiz olmadığını savunarak, ‘‘81 ilde teşkilatı bulunan Telekom'un işlerini yürütmek için bu personele ihtiyaç vardır ve önümüzdeki dönemde de ihtiyaç duyulacaktır’’ diye ekledi. Telekom'un iyi hizmet verebilmek için kalifiye personele ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Yurdal, ‘‘Telekom'u omuzlarında taşıyan kalifiye personele bir sözüm yok. Ben yanlış uygulamaları eleştirdim’’ diye konuştu. Yurdal, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ve Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk'ün Telekom'un özelleştirilmesine hiçbir zaman karşı çıkmadıklarını belirtti.

Halkbank'a Avrupa'dan büyük ilgi

HALKBANK Genel Müdürü Yenal Ansen, özelleştirilmesi öngörülen Halkbank ile Avusturya, Almanya ve İtalya halk bankalarının ilgilendiğini söyledi. Ansen, birçok yabancı bankayla görüştüğünü belirterek, ‘‘Yabancılar, Türk bankacılık sistemindeki gelişmeleri yakından izliyorlar. Halkbank'ın özelleştirilmesiyle Avusturya, Almanya, İtalya halk bankaları yakından ilgileniyor’’ dedi.

Borsa 11.500'den döndü

ÖNCEKİ gün 414 puan yükselip 11 bin 514 puandan kapanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dünkü seanslar sonunda yüzde 1.34 gerileyerek 11 bin 360 puana indi. Dünkü seanslarda 154 puan düşen İMKB-100 Endeksi'nin gerilemesinde yine banka hisselerindeki satışlar etkili oldu.

Önal: Türkiye'yi kendi eviniz bilin

EKONOMİDEN Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, Türkiye'de yapılacak doğrudan sermaye yatırımlarının büyük bir önem taşıdığını belirterek, ‘‘Yabancı Sermaye Kanunumuz baştan aşağı yenilenmekte ve çağdaş standartlara kavuşturuluyor. Amacımız, yabancı yatırımcıya kendi evindeki koşulları Türkiye'de sağlamak’’ dedi.

IMF-Dünya Bankası toplantıları çerçevesinde Yapı Kredi ve Garanti Bankası işbirliğiyle düzenlenen ‘‘Türkiye'nin Yeni Yüzü’’ konulu panelin açılışında konuşan Önal, öncelikli hedeflerinden birinin Türkiye'yi yatırım yapılabilir hale getirmek olduğunu söyledi. Önal, ‘‘Bunu başarabildiğimiz takdirde finansal piyasalardan elde edilecek kaynakla ülkemizdeki birçok problemi çözebileceğimize inanıyorum’’ dedi. Önal, şöyle konuştu: ‘‘Sadece enerji değil, tarım ve tarıma dayalı sanayide de büyük atılımlar bekleniyor. Yatırımları devam eden ve özellikle yabancı yatırımcı için de cazip olanaklar sunan GAP projesiyle Türkiye'nin onda birini, neredeyse tüm Benelüx ülkelerinin yüzölçümüne yakın bir alanı tarımsal üretime açıyoruz. Bu bölgeye yapılacak yatırımların getirisi son drece yüksek olacaktır. Türkiye 65 milyon nüfusu ve 200 milyar dolarlık GSMH ile bölgesinin en güçlü ekonomilerinden biri.’’

Önal, ‘‘2001 yılında programın matematiğinde bana göre hiçbir risk yok. Ama dışsal olaylar programın uygulanmasında geciktirici rol oynayabiliyor’’ dedi.

Mumcu: Türkiye'yi paketleyip satalım

TURİZM Bakanı Erkan Mumcu, Türkiye'nin turizm açısından cennet bir ülke olmasına karşın bu cennetin henüz ürüne dönüşmediğini söyleyerek, ‘‘Turizm açısından Türkiye'yi paketleyip pazarlamamız gerekiyor’’ dedi. ‘‘Türkiye'nin Yeni Yüzü’’ konulu panelde konuşan Mumcu, panelin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, turizmin yeni ekonomi kapsamındaki enformasyon teknolojilerinden çok daha büyük gelir potansiyeli barındırdığını söyledi. Turizmin bütün dünyada en hızlı büyüyen sektör olduğunu belirten Mumcu, bütün dünya ölçeğinde 450 milyar dolar olan turizm pastasından Türkiye'nin yaklaşık 2 milyar dolarlık pay alabildiğini kaydetti. Mumcu, turizm gelirlerinin büyümesinin yüzde 2 düzeyinde sabitlenmesi durumunda Türkiye'nin 2020 yılında 60 milyar dolarlık bir gelire ulaşacağını vurguladı. Dünyanın en önemli turizm yatırımcılarından Preussag'ın Türkiye'de 300 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladığını açıklayan Mumcu, ‘‘Ancak bize Türkiye'deki bürokratik formalitelerin en büyük sorun olduğunu söylediler’’ dedi. Mumcu, başta, Clup Med ve Hilton olmak üzere pekçok önemli turizm yatırımcısının Türkiye'de yatırım yapmak istediğini söyledi.

Köhler: Geçmişten iyi ders almalı

IMF Başkanı Horst Köhler, IMF'nin uluslararası mali sistemin istikrarı için yol gösterici olması gerektiğini söyleyerek, ‘‘Bence IMF'nin bundan sonraki misyonu değişen koşullara kendisini uydurmak, diyaloğa önem vermek ve geçmişteki tecrübelerinden ders almak olmalıdır’’ diye konuştu.

IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları Prag'da dün resmen başladı. 182 üye ülkeden yüzlerce delegenin katıldığı toplantıların açılış konuşmalarını Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclac Havel, IMF Başkanı Horst Köhler ve Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn yaptı. IMF Başkanı Köhler, IMF'nin yeni vizyonunu açıkladı. Küreselleşmenin eskisinden daha fazla bir işbirliği gerektirdiğini vurgulayan Köhler, ‘‘Küresel ekonomi küresel bir etik sistemine ihtiyaç duyar’’ dedi. Evrensel moral değerleri mutlaka paylaşılmasının altını çizen Köhler, şu noktaların altını çizdi:

IMF'nin değişen koşullara kendisini uydurması gerekir. Geçmişteki tecrübelerden ders almalıdır.

IMF kamu yararı için kurulmuş dünyadaki diğer organizasyonlarla işbirliği içinde çalışmalıdır.

IMF uluslararası mali sistemin istikrarı için yol gösterici olmalıdır.

IMF bütün dünya halklarının yararı için, enflasyonsuz bir ekonomide sürdürülebilir bir büyüme için çalışmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!