Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Alkim’in üç aylık kárı

ALKİM Alkali Kimya, yılı ilk üç aylık dönemini 572 milyar lira kár ile kapattı. Alkim Genel Müdürü Nihat Erkan, şirketin büyük yatırımları nedeniyle kullanılan kredilerin tümünün Şubat ayı sonu itibariyle kapatıldığını ve böylece ağır finansman giderlerinin ortadan kalktığını söyledi. Alkim, deterjan, cam, selüloz ve tekstil boyamada en önemli hammadde olan sodyum sülfat kimyasalını üretiyor.

Garanti'den sanal kart

GARANTİ Bankası sadece Internet alışverişlerine kullanılmak üzere özel ‘‘Garanti Sanal Kart’’ adıyla yeni bir kart çıkardı. Garanti Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, limiti ‘sıfır’ olan karta alışverişten önce herhangi bir hesaptan para aktarılıyor ve para aktarlmazsa kart çalışmıyor. Alışverişten sonra da kalan para istenilen hesaba geri aktarılabiliyor. Alışverişten sonra kalan para istenilen bir hesaba geri aktarıldığı için Garanti Sanal Kart'ta para kalmıyor ve kart yetkili olmayan kişiler tarafından kullanılamıyor.

TEB'in kárı üç ayda yüzde 127 arttı

TÜRK Ekonomi Bankası A.Ş.'nin (TEB), yılın ilk üç aylık net karının bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 127 artarak 10 trilyon 337 milyar lira olarak gerçekleştiği bildirildi. Banka'nın aynı döneme ilişkin brüt kárı ise 11 trilyon 596 milyar lira olarak açıklandı. Yine aynı dönem içinde Banka'nın konsolide aktif toplamı yüzde 118 oranında artarak 794 trilyon 75 milyar liraya ulaştı. Banka kredi portföyünün ise bu yılın ilk üç ayında yüzde 20 büyüyerek 138 trilyon 767 milyar liraya ulaştığı kaydedildi. Kredilerde ise yıllık artış oranı yüzde 66 oldu.

Dört milyar liralık Osmanlı saatleri

OSMANLI İmparatorluğu'nun 700'üncü yılı dolayısıyla özel olarak üretilen ve 4 milyar 200 milyon lira (7 bin dolar) değerindeki Fransız Vacheron marka saatin ‘‘Constantin Ottoman’’ serisi önceki akşam Tophane-i Amire Salonu'nda tanıtıldı. Sadece 300 adet üretilen, kurmalı, kadranı beyaz mat renkteki saatin ortasında, Kanuni Sultan Süleyman'ın kabartmalı tuğrası bulunuyor. Saatteki rakamlar ise altın noktalar gösteriyor. Seride yer alan 001 seri numaralı ilk üretim saat, Topkapı Sarayı'nda sergilenecek.

ABD'deki Türk gençlerine İş Fuarı

ABD'deki üniversitelerde öğrenim gören Türk gençlerine iş bulmak amacıyla New York'ta bir ‘‘iş fuarı’’ düzenlendi. Üniversitelerarası Türk Öğrenci Cemiyeti (ITSS) ile Türk İşadamları Forumu'nun ortak gayretleriyle düzenlenen fuar, dün New York'taki Türkevi'nde açıldı. Fuar ilk kez geçen yıl yapılmış ve büyük ilgi görmüştü. Geçen yılki fuara finans, reklamcılık, tekstil, bilgisayar, otel yönetimi ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren 15 firma ile Amerikan üniversitelerinden yeni mezun olan 300 dolayında öğrenci katılmıştı. Bu yılki fuara katılımın daha geniş çaplı olması bekleniyor. Geçen yılki fuardan sonra çok sayıda üniversite mezununun Amerika'da faaliyet gösteren şirketlerde iş buldukları belirtildi. Fuara katılmak isteyen firmalardan 100'er dolar, öğrencilerden 5, öğrenci olmayanlardan ise 10 dolar kayıt ücreti alınıyor.

İnşaat maliyeti yüzde 11 arttı

BİNA inşaat maliyetleri bu yılın ilk üç ayında geçen yılın son üç aylık dönemine göre yüzde 11.6 oranında artış gösterdi. DİE verilerine göre, bina inşaat maliyetlerinde 1999 yılının birinci üç aylık dönemine göre artış ise yüzde 53 olarak gerçekleşti. Mart 2000 sonu itibariyle son bir yıllık ortalama artış ise yüzde 54.8 olarak hesaplandı. Bu yılın ilk üç ayında, bina inşaatı işçilik maliyetleri geçen yılın son dönemine göre yüzde 13.4 artarken, makine maliyetlerindeki artış yüzde 8.2, malzeme fiyatlarındaki artış ise yüzde 10.4 olarak gerçekleşti. İşçilik maliyetleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 53.1, makina maliyetleri yüzde 55.1, malzeme maliyetleri ise yüzde 52.9 oranında artış gösterdi.

Maliye'den repo stopajına açıklık

BEYAN edilen mevduat ve repo gelirlerinden fiilen yapılmamış stopajın mahsubuna imkan tanındı. Maliye Bakanlığı, son günlerde tereddütlere neden olan vadeli mevduat ve repo geliri stopajının mahsubu konusuna, bir iç genelge ileaçıklık getirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, vadesi 2000 yılında dolan repo işlemleri ve mevduat hesaplarına ilişkin olarak 1999 yılında tahakkuk eden gelir üzerinden beyanda bulunulacak. Buna göre, Nisan ayı sonuna kadar kesilmiş olan stopajların beyan edilen gelire isabet eden kısmı, beyannamede hesaplanan vergiden mahsup edilecek.

Amerikalı Ketchum Rekta'yı seçti

REKTA Halkla İlişkiler Ltd. Şti., ABD'li Ketchum ile temsilcilik anlaşması imzaladı. Anlaşmayla birlikte Rekta Halkla İlişkiler Şirketi Ketchum'un Türkiye temsilciliğini yapacak. Ketchum 29 global ofisi ve 1500'den fazla çalışanıyla 1925 yılından bu yana halkla ilişkiler sektöründe hizmet veriyor. Anlaşmanın İmza töreni sonrasında konuşan Ketchum'un ortağı ve yöneticisi David Drobis, amaçlarının dünyanın ünlü medya merkezlerinde yapılanmak olduğunu söyledi. Dobris, Rekta'yı temsilci olarak seçme nedenlerini ‘‘Türkiye'nin önemli bir bölge olduğunu düşünüyoruz. Türkiye pazarı büyük bir fırsattı ve bunu değerlendirmeye karar verdik. Araştırmalarımızda Rekta'nın Ketchum'un faaliyet alanlarının birbirine paralel olduğunu gördük. İki şirkette sağlık, iletişim ve hızlı tüketim maddeleri sektörlerine hizmet veriyor’’ şeklinde anlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!