Güncelleme Tarihi:
Kamuoyunda ‘ek’, ‘destek’ ya da ‘eksi’ hesap olarak bilinen Kredili Mevduat Hesabı (KMH) faiz oranlarına yüzde 2.22’lik üst limit getirilmesi, bankalar açısından 1.1 milyar TL civarında bir faiz geliri kaybı anlamına geliyor. Bir başka deyişle söz konusu destek hesapları kullanan birey ve işletmeler yıllık 1.1 milyar TL daha az faiz ödeyecek. Bankaların araştırma birimlerinin yaptığı hesaplamalara göre, ortalama yüzde 5 civarında faiz uygulanan ve Merkez Bankası açıklamasına göre 10 milyar TL’lik hacme yaklaşan kredili mevduat hesaplarına yönelik faiz indirimi bankalarda yıllık ortalama 1.1 milyar gelir kaybına neden olacak.
7 AYDA 641 MİLYON TL
Dünden itibaren geçerli olan faiz indirimiyle birlikte arada oluşan yüzde 3’e yakın faiz farkının 10 milyar TL’lik hacme göre hesaplandığında bu yılın kalan 7 ayında 641 milyon TL’yi aşkın bir miktar tüketicinin cebinde kalacak. Kimi bankaların yüzde 6’yı aşkın oranlarda faiz uyguladıkları KMH’larla ilgili olarak tüketici dernekleri bir süredik yoğunlaşan şikâyetleri dile getiriyorlardı. Yüzde 2.22 ile sınırlı olan kredi kartı faizlerinden daha yüksek olması nedeniyle, tüketiciye kredi kartı kullanmanın daha ucuz maliyetli olduğu konusu gündemdeydi.
KMH HACMİ ARTABİLİR
Bankacılık uzmanları uygulamanın bu haliyle ilk etapta bankalar açısından olumsuz görünse de KMH’larda ciddi bir hacim artışı olacağına dikkat çekiyor. Tüketicinin artık daha uygun faizle kullanabileceği KMH’larda ne kadarlık bir artış olacağını şimdiden kestirmenin zor olduğunu belirten bankacılar, “Ancak kredi kartındaki nakit çekim ücreti olmayacağından tüketici ve işletmeler açısından KMH’ı kullanmak daha cazip olacak. Ayrıca bugüne kadar KMH’ı kullanmayan yeni bir kesim de, bu imkanı artık kullanmaya başlayacaktır” dedi.
Uygulanacak yeni faiz oranları
Merkez Bankası’nın yeni düzenlemesine göre, kredili mevduat hesaplarında uygulanacak faiz oranları şöyle:
· Aylık azami akdi faiz Türk Lirası için yüzde 2.22, ABD Doları için yüzde 1.70 ve Euroiçin yüzde 1.64
· Aylık azami gecikme faizi oranı da, Türk lirası için yüzde 2.72, ABD Doları için yüzde 2.20 ve Euro için yüzde 2.14’ü geçemeyecek.
Kredi kartından kayış olabilir
BANKACILIK sektörü uzmanları, kredi kartı kullanımından KMH’a bir miktar kayış olabileceğine dikkat çekerken, kredi kartlarının taksit ve diğer puan türü avantajlarından dolayı alışverişte banka kartları aracılığıyla kullanılan KMH’ın çok artmasa da özellikle nakit ekim ücreti alınmadığı için nakit çekimde ciddi bir artış sağlanması bekleniyor.
Son 6 ayda ivmelendi
TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre Eylül 2012 itibariyle 4.6 milyar TL’yi aşan KMH hacmindeki artışın son 6 ayda ivmelendiğine dikkat çekiliyor. Merkez Bankası da, son yaptığı açıklamada KMH hacminin 10 milyar TL’ye yaklaştığını ve artışının giderek hızlandığını vurgulamıştı.