Kırşehir’e mega fabrika

Güncelleme Tarihi:

Kırşehir’e mega fabrika
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2023 07:00

Temelleri 1976 yılında Kırşehir’de atılan yerli lastik fabrikası Petlas, 360 milyon dolar yatırımla mevcut tesisinin yanına sadece otomobil ve hafif ticari araç lastikleri üreteceği yeni bir tesis daha inşa edecek. Petlas Genel Müdürü Hakan Yalnız, “Böylece yıllık üretim kapasitemiz 340 bin tona, istihdamımız 1.850 kişiye ulaşacak. Dünyada ‘mega’ fabrikalar arasına gireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Devlet tarafından 1976 yılında uçak lastiği üretilmesi amacıyla kurulan Petlas, 2005 yılında Abdulkadir Özcan Grubu (AKO) tarafından satın alınmıştı. Satın almanın ardından üretim portföyünü genişleten ve ihracata odaklanan şirket, 2023 itibarıyla mevcut fabrikanın yanına sadece otomobil ve hafif ticari araç lastikleri üretecek yeni bir fabrika daha kurmak için kolları sıvadı. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında şirketin yatırım kararını açıklayan Petlas Genel Müdürü Hakan Yalnız, “Yeni fabrikamız için toplam 360 milyon dolarlık bir yatırım tutarı öngörüyoruz. Petlas’ın mevcutta yıllık üretim kapasitesi 240 bin ton ve yeni fabrika yatırımıyla yıllık üretim kapasitemizin 100 bin ton ilave ile 340 bin tona ulaşmasını hedefliyoruz. 1.850 kişiye istihdam yaratacak bu fabrika yatırımımızda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

‘AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ’

Devreye alınacak yeni fabrikayla birlikte Kırşehir’deki lastik fabrikasının ‘mega’ fabrikalar arasına gireceğini belirten Yalnız, “Binek ve hafif ticari araçlar için yeni nesil lastik üretim teknolojileriyle donatılacak fabrikamızın inşaatına 2023 yılında başlamayı ve 2025 ve 2026 yılları itibarıyla tamamlayarak Avrupa’nın tek çatı altında en büyük lastik fabrikası olma pozisyonumuzu korumayı hedefliyoruz. Bu planlı yatırımlarımızla çevre coğrafyamızda en büyük üretici konumumuzu uzun yıllar sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. “Petlas olarak Türkiye’den en çok ülkeye lastik ihracatı yapan üretici pozisyonundayız” diyen Hakan Yalnız, yeni fabrikanın ihracat pazarları ağırlıklı çalışacağını söyledi.

Kırşehir’e mega fabrika
Hakan Yalnız

Yalnız, sözlerini şöyle sürdürdü:

İHRACAT HEDEFİ

“2022 yılında 120 ülkeye düzenli ihracatımız oldu. İhracatımızın yüzde 42’si Avrupa’ya, yüzde 32’si Asya’ya, yüzde 13 Kuzey Amerika’ya, yüzde 6 Güney Amerika’ya, yüzde 6’sı ise Afrika ve Avustralya’ya yapıldı. 2023 ihracat hedefimizden bahsedecek olursak, daha önce Asya ve Afrika’da hiç satış yapmadığımız Moğolistan, Myanmar, Gabon, Zambia, Botswana gibi ülkelere giriş yapmak istiyoruz. Arjantin, Şili, Brezilya gibi Güney Amerika ülkeleri ile Mısır, Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinde de pazar payımızı artırmayı ve alternatif pazarlar geliştirmeyi hedefliyoruz. Önem verdiğimiz pazarlarımızdan olan Türki Cumhuriyetler’de de satış artırma hedefimiz var. Öncelikli büyüme hedefimiz ise ABD, Güney Amerika ve Avrupa pazarı.”

Haberin Devamı

İHA VE SİHA’LARA ÜRETİM YAPIYOR

İHA, SİHA ve Milli Muharip Uçak gibi Türkiye’nin savunma sanayisi alanındaki önemli araçlarına lastik ürettiklerini de hatırlatan Yalnız, “17 yılda 630 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik. Bu yıl için ise 60 milyon dolarlık yatırım hedefimiz var. Bu yatırımlar enerji, bina, tesis ve ekipman yatırımlarını kapsıyor. Sadece enerji için öngördüğümüz yatırım tutarı ise 19 milyon dolar” dedi. Yalnız, şirketin finansal durumuna ilişkin ise, “2022 itibarıyla cirosal olarak yüzde 124’lük artışla 13 milyar 369 milyon TL gelir elde ettik. Yurtiçi satışımız yüzde 135, yurtdışı satışımız ise yüzde 111 arttı. İhracatımızın ciro içindeki payı 364 milyon dolar olurken, 2023 için ihracatta ciro öngörümüz 400 milyon dolar” bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!