Güncelleme Tarihi:
MASTER of Wine (şarap üstadı) ile 21 firmanın 122 şarabının değerlendirildiği Masters of Wine Weekend İstanbul’un ikincisi 5-8 Mayıs tarihlerinde yapıldı. Türk şaraplarına yüksek puan veren uzmanlardan sektöre büyük övgüler geldi. 1994’te Master of Wine unvanını alan ve Cinnamon Club, Groupe Chez Gerard, Searcy’s, Sonny’s Restaurants gibi çok sayıda otel ve restorana danışmanlık yapan Peter McCombie, 20 yıl önce Antalya’da yelkenli teknelerde eğitici kaptanlık yaptığını söyledi. McCombie, “Türkiye’de o dönem genelde beyazlar okside, kırmızılar oldukça kaba şaraplardı. 20 yılda inanılmaz gelişim yaşanmış” dedi.
Kitap yazmaya geliyor
McCombie, “Kendinden emin, kaliteden ödün vermeme konusunda kararlı ilginç üreticilerle tanıştım. Şaraplarınızın dünyada hak ettikleri yeri almaları için artık ciddi adımlar atmak gerek” diye konuştu.
Vintage, The International Wine Cellar, Los Angeles Times, New York Times, Independent on Sunday gibi dergi ve gazetelerde yazan Joel Butler “Öküzgözü ve Narince uluslararası kıymette üzümler. Özellikle beyaz şaraplar, uluslararası üzümlerden yapılan kırmızılar ve kupaj kırmızı şaraplar çıtayı daha da yükseltmiş” dedi. Butler şöyle devam etti: “ABD pazarı oldukça büyük ve karışık. Maalesef Türk şarapları orada hak ettikleri yerde değil. Ancak ilgi kesinlikle arttı. Bu yıl Eylül ayında, şarabın anavatanı üç ülkeden biri olan Türkiye’de şarapçılığın izini sürecek bir kitap hazırlığındayım.”
Hong Kong’dan Tweet var
Aynı tarihlerde Güney Afrika şarap tadımında olan ve Twitter’dan İstanbul etkinliğini takip eden Hong Kong’da yaşayan MW Debra Meiburg da, Twitter’da Türkiye’nin dünya şarapçılığında görünürlüğünün ‘yüksek viteste’ olduğunu yazdı.
Piyasaya henüz çıkmamış şaraplar da değerlendirildi
İKİNCİ Masters of Wine Weekend İstanbul etkinliği için gelen şarabın 7 üstadı, henüz piyasaya sunulmamış Türk şaraplarını da tattı. Çoğu mayıs-ekim döneminde pazara sunulacak bu şaraplara ilişkin puanları listelerde görebilirsiniz .
Türkiye önem kazanıyor biz de şahitlik ediyoruz
HOLLANDA’da şarap okuluna sahip olan ve 1992’de MW unvanı alan Frank Smulders, özellikle beyaz şaraplarda ve uluslararası üzüm türlerinden yapılan kırmızı şaraplarda bir yılda olağanüstü ilerleme olduğunu belirtti. Smulders şunları söyledi: “Bu yıl 90 puanın üzerine çıkan şarap sayısında da, 85 puanın üzerindeki şarap sayısında da ciddi artış var. Türkiye giderek daha heyecan verici üretici bir ülke durumuna geliyor. Türkiye’nin şarap dünyasında önemli yeni bir ülke haline gelmesine şahitlik ediyoruz. Hollanda’da Türk şarapları etnik pazarda mevcut. Bu şaraplardan bahsettiğimde, insanlar ilgi duyuyor ancak kolay ulaşamıyorlar.”
Kalecik Karası çok önemli bir keşif
JAPONYA’daki tek Master of Wine unvanlı kişi Ned Goodwin “Türk şarapları hakkında daha önce bu etkinliğe katılan Jancis Robinson ve Tim Atkin’den oldukça heyecan verici şeyler okumuştum. Bu yıl, birinci elden bu şarapları tatma fırsatını yakaladığım için çok mutluyum. Örneğin Kalecik Karası benim için çok önemli bir keşif. Diri, canlı, aromatik açıdan oldukça cazip, keyifli ve yüksek kaliteli örneklerini görmek heyecan vericiydi. Özellikle tattığım bir tank örneği, hakikaten olağanüstüydü” diye konuştu.
Şarabın yükselen yeni ülkesi Türkiye
MW Nick Adams, Türk şarapları hakkında fazla bir şey bilmediğini itiraf ederek şöyle konuştu: “Türkiye’ye neredeyse her yıl 2.5 milyon İngiliz geliyor. Bu şarapların daha yaygın olarak İngiltere’de olmaması oldukça şaşırtıcı. Samimi olarak, Türk şaraplarının genel kalite düzeyi benim için olumlu anlamda bir sürpriz oldu. Hakikaten dünya pazarlarında kolayca baş edebilecek derecede yüksek kalitede onlarca şarabınız var. Şarabın yükselen yeni ülkesi Türkiye.”