Kırmızı mercimek ithalatında patlama!

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı mercimek ithalatında patlama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 12:23

Son günlerde ithal bakliyat ürünleri kervanına yerli kırmızı mercimek de katıldı. Lezzeti ve besin değeriyle ithal mercimekten daha üstün özelliklere sahip olan yerli kırmızı mercimek raflardaki yerini Kanada menşeili kırmızı mercimeğe kaptırdı.

Haberin Devamı

Nohut ve fasulyeden sonra kırmızı mercimek de ithal ettiğimiz bakliyat ürünleri arasına girdi. 2010-2016 yılları arasında kırmızı mercimek ithalatı yüzde 175 oranında arttı. Yerli kırmızı mercimeğin üretiminde ciddi bir üretim kaybı yaşandığını kaydeden Duru Bulgur-Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, Devletin bakliyat ve mercimekte yeni bir düzenleme yapmasının şart olduğunu vurguladı.İhsan Duru, yerli mercimek üretiminde son 10 yılda yüzde 40 üretim kaybı yaşandığını, bunun sonucunda Türkiye’nin kırmızı mercimek ithal eden ülke durumuna geldiğini kaydetti.

YERLİ MERCİMEK DAHA ÜSTÜN!

Yerli çiftçinin çeşitli nedenlerden dolayı yerli kırmızı mercimek üretmekten uzaklaştığını, bunun sonucunda sofralara daha kaliteli ve besleyici olan yerli kırmızı mercimek yerine ithal kırmızı mercimekler gelmeye başladığını kaydeden Duru, çiftçinin kırmızı mercimek üretimi için desteklenmesi gerektiğini söyledi. Duru şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Çiftçimize yerli kırmızı mercimek üretimi için destek olmamız gerekli. Biz bu konuda yapılacak çalıştaylarda üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız. Yerli kırmızı mercimeğimize sahip çıkmamız gerekli. Üretim düşse de yerli kırmızı mercimekten asla vazgeçmeyeceğiz. Duru Bakliyat olarak yerli kırmızı mercimek kullanıyoruz. Yerli kırmızı mercimek hem daha lezzetli hem de besinsel açıdan daha üstün özelliklere sahip. Anadolu’da doğduk, Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen ürünlerle büyüyoruz. Bu ürünlere her zaman sahip çıkacağız. Türkiye, dünyadan mercimek ithal ediyor. Biz ise Anadolumuzun bereketli topraklarında Türk çiftçimizin yetiştirdiği doğal ürünleri ihraç ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!